Atnaujintas 2008 kovo 28 d.
Nr.24
(1617)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Kristaus pergalės žygis

Sveikinimas švenčiant 2008 metų Velykas

Per šv. Velykas džiaugsmingai sveikiname vieni kitus, linkėdami laimės, geros nuotaikos ir prisikėlusiojo Kristaus palaimos savo gyvenimui. Prie šių sveikinimų prisidedame ir mes, Kauno arkivyskupijos ganytojai. Meldžiame Dievą, kad mirtį nugalėjęs Kristus mus visus vestų prisikėlimo keliu. Ar gerai pažįstame šį kelią?

„...jau yra paaukotas mūsų velykinis Avinėlis Kristus. Tad švęskime šventes ne su senu raugu, ne su blogybėmis ir nusikaltimo raugu, bet su nerauginta tyros širdies ir tiesos duona“ (1 Kor 5, 8) – šiais žodžiais apaštalas Paulius ragino Korinto krikščionis švęsti Kristaus prisikėlimą. Anuomet Korinto miestas garsėjo stabmeldyste ir ištvirkimu. Šiame morališkai sugedusiame mieste krikščionys buvo jėga, turėjusi pakeisti nuodėmėse skendėjusį stabmeldišką pasaulį.

Ar dabartinė Lietuva nepanaši į ano meto Korinto miestą? Kaip paveikė žmones alkoholio, sekso ir prievartos reklama? Daugelis žmonių jau nesupranta, kad tyra meilė, blaivus protas ir pagarba žmogui yra vertybės, be kurių visuomenė pasmerkta mirčiai ir išsigimimui. Mirtį nugalėjęs Kristus kviečia mus imtis atsakomybės keisti visuomenę, kad joje būtų branginamas tiesumas ir širdies tyrumas.

Velykų rytą Lietuvos bažnyčias užtvindo minios žmonių, ir tai negali mūsų nedžiuginti. Tai, ką matome per Velykas, liudija, kad daugumos mūsų tautiečių ryšys su Dievu dar nenutrūkęs, tačiau tai nereiškia, kad jie visi eina prisikėlimo keliu. Bet kokiu atveju nereikia nusiminti, jeigu aplink save dažniau matome ne minias, bet kuklesnius Kristaus sekėjų būrelius. Kristus yra pasakęs: „Nebijok, mažoji kaimene: jūsų Tėvas panorėjo atiduoti jums Karalystę!“ (Lk 12, 32). Mirdamas ant kryžiaus ir prisikeldamas, Jėzus pakvietė mus būti jo dieviškojo gyvenimo dalininkais, jo bendradarbiais kuriant geresnį ir protingesnį pasaulį, tačiau nepasakė, kad paskui jį eis minios. Priešingai, Kristus kalbėjo, kad jo sekėjai bus netgi persekiojami. Velykų rytą džiaukimės ir dėkokime Dievui už šį karališkąjį pašaukimą sekti paskui Kristų ir kovoti už gėrio pergalę.

Apaštalas Paulius pakvietė Korinto tikinčiuosius švęsti Velykų su tyros širdies ir tiesos duona. Ką apaštalas šiais žodžiais norėjo pasakyti? Jis pakvietė švęsti, t. y. džiaugtis drauge su prisikėlusiuoju Kristumi, bet drauge nurodė, ko reikia, kad būtume pilni džiaugsmo. Reikia gyventi tiesoje ir būti laisviems nuo nuodėmės, nes ten, kur nėra tiesos ir nebranginamas širdies tyrumas, negali būti tikro džiaugsmo. Dievo nepažinęs ir stabus garbinęs pagonis negalėjo džiaugtis, nes jautėsi apsuptas sau priešiškų jėgų. Panašiai šiandien nebeturi džiaugsmo žmonės, neieškantys tiesos, paskendę prietaruose ir nebranginantys širdies tyrumo. Gyvenantiems su Kristumi nebereikia džiaugsmo ieškoti alkoholyje, narkotikuose ar žmogaus dvasią alinančiose pramogose.

Prisikėlimo rytą Kristus pradėjo savo pergalės žygį per istoriją ir pakvietė tikinčius žmones dalyvauti jo žygyje dėl pasaulio, statomo ne ant melo ir nuodėmės, bet ant tvirto Evangelijos pamato. Šį pasaulį Kristus pavadino Dievo karalyste, kurią turime kurti savo širdyse ir savo aplinkoje. Ar esame pasiryžę aiškiai ir teigiamai atsakyti į šį pakvietimą?

Jeigu taip, tuomet bandykime eiti per gyvenimą kaip tikėjimo žmonės, nešantys viltį, nes Kristaus mokinys negali skleisti nevilties. Ateitis priklauso turintiems viltį ir nešantiems meilę. Mūsų visuomenės nuotaikos yra kupinos pesimizmo, kuris skverbiasi ir į tikinčiųjų širdis, ir tai yra pavojaus ženklas, kad mumyse pačiuose yra nusilpęs Kristaus veikimas. Prisikėlęs Kristus tepadrąsina mus tvirtai stovėti šalia jo. Su Kristumi kurkime naują Lietuvą, kurioje būtų saugu gyventi ir lengva kvėpuoti kiekvienam doram lietuviui.

Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius,
Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija