Atnaujintas 2008 kovo 28 d.
Nr.24
(1617)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Akmeninės širdys tepavirsta jautriomis

Velykinis sveikinimas pasaulio lietuviams

 

Čia per amžius buvo garbinamas mano Sūnus,

o dabar čia ariama ir sėjama.

(Švč. M. Marijos apsireiškimas Šiluvoje, 1608)

Visi pažįstame Velykų simbolius – uždegtą Velykų žvakę, margučius, lelijas. Neužmirškime ir akmens, kuris dengė Jėzaus kapą. Skaitome Evangelijoje, kaip Velykų rytą moterys rado tą akmenį nuverstą nuo rūsio angos ir kapą tuščią. Švęsdami Velykas mes esame kviečiami nustumti savo širdį slegiančius akmenis – pyktį, pavydą ir kitas nuodėmes, ir įleisti Dievo gydančią meilę. Eikime iš tamsos į šviesą.

Kai Švč. Mergelė Marija pasirodė vaikams ir aklajam žmogui Šiluvoje prieš 400 metų, ji stovėjo ant akmens tuščiame lauke. Tas akmuo dabar yra Šiluvos koplyčioje, kur jį kasmet aplanko tūkstančiai maldininkų. Ten Marija tarė žodį, kuriuo parodė motinišką rūpestį tikinčiaisiais. „Čia per amžius buvo garbinamas mano Sūnus, o dabar čia ariama ir sėjama.“ Tai reiškia, kad su akmenine širdimi nusisukame nuo savo tikėjimo, leidžiame kasdieniškiems darbams ir rūpesčiams mus išblaškyti. Bet, kaip pranašas Ezekielis pranašavo (36, 26), „Dievas sakė: Duosiu jums naują širdį ir atnaujinsiu jus nauja dvasia. Išimsiu iš jūsų akmeninę širdį ir duosiu jums jautrią širdį“.

Kai Kristus buvo nukryžiuotas ant kalno prie Jeruzalės, jis pasakė savo Motinai ir savo mylimam mokiniui Jonui: „Moterie, štai tavo sūnus“ ir Jonui pasakė „štai tavo Motina“ (Jn 19, 26). Savo mirties valandą Jėzus pristato Mariją kaip visos žmonijos Motiną.

Iškilmingos Mišios bus aukojamos Šiluvoje rugsėjo 15 dieną, 11 valandą visų lietuvių, gyvenančių užsienyje, intencija. Vienykimės visi maldoje Mergelei Marijai tą dieną, Mišiose, kurios bus aukojamos visose lietuviškose šventovėse plačiame pasaulyje!

Prisikėlęs Kristus telaimina mūsų visų motinas ir močiutes, kurios pašvenčia savo laiką ir pastangas perduodant mūsų tikėjimo tiesą, kad vaikai ir šeimos pripažintų Jėzų Kristų ne tik gėrio simboliu, bet gyvybės ir šventumo šaltiniu.

Nuoširdžiai sveikinu visus lietuvius ir jūsų bendruomenes visame pasaulyje. Didžiosios savaitės liturgija, kuri veda mus prie Velykų dienos, ir mūsų religinės tradicijos tepadeda mums garbinti ir šlovinti Prisikėlusį Kristų!

Linksmų šv. Velykų!

Prelatas Edmundas J. Putrimas,
Lietuvos vyskupų konferencijos delegatas
užsienio lietuvių katalikų sielovadai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija