Atnaujintas 2008 balandžio 2 d.
Nr.25
(1618)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Jubiliejaus proga – 40 paveikslų

Bronius VERTELKA

Dailininkas Vladislovas Vaišvila

Sveikinti savo mokytoją į eilutę
stojo dailės studijos „Paletė“ narės

Menotyrininkas Sigitas Laurinavičius

Dainininkė Regina Juškienė

Prie Vladislovo Vaišvilos paveikslų

Didįjį penktadienį į Panevėžio dailės galeriją rinkosi meno mėgėjai pagerbti 75-erių metų sulaukusį dailininką Vladislovą Vaišvilą. Gyvenimo jubiliejui pažymėti žinomas menininkas skyrė parodą, kurioje eksponavo 40 paveikslų, sukurtų per pastaruosius aštuonetą metų. Tai 37-oji V. Vaišvilos personalinė paroda, žyminti jo nugyventus tris ketvirtadalius amžiaus ir beveik penkių dešimčių metų kūrybos tarpsnį. Įvairiu laiku jo darbai buvo eksponuoti daugelyje Lietuvos miestų, taip pat Maskvoje, Minske, Gardine, Daugpilyje. Panevėžiečio kūrinius mielai perka privatūs asmenys ir įvairios įstaigos bei organizacijos. Keletą tapybos darbų nupirko viena Norvegijos paveikslų galerija. V. Vaišvila nesitenkina pensininko duona – dėsto skulptūrą Panevėžio kolegijos Medicinos ir socialinių mokslų fakulteto pedagogikos katedroje dailės ir technologijos studentams bei vadovauja suaugusiųjų dailės studijai „Paletė“.

Dailės galerijos direktorė Jolanta Lebednykienė dailininką – trykštantį energija ir gyvenimu besidžiaugiantį žmogų – palygino su skriejančiu meteoru ir įteikė jam pavasarinių tulpių puokštę bei knygą „Panevėžys“.

Menotyrininkas Sigitas Laurinavičius, vertindamas V. Vaišvilos darbus, pastebėjo, jog jo stilistiniai pokyčiai ryškesni ne kūrybinio kelio pradžioje, bet dailininkui sulaukus beveik septintos dešimties. Tarp artimiau jį pažįstančių garsėjęs kaip labai pastovus menininkas, amžių sandūroje jis ima keisti stilių ir per pakankamai trumpą laiką atsinaujina kone iš esmės. Iš pradžių trumpam ekspresionistinę manierą paveiksluose pakeičia koliažai bei asambliažai, kiek vėliau – lygių ryškiai geometrizuotų spalvinių dėmių kompozicijos, o vietoj natiurmortų ir peizažų atsiranda gyvenimiškos filosofijos suponuoti egzistencialistiniai vaizdiniai. Beje, pastarieji labai poetiški, kupini lyrizmo („Geometrija“, „Nuotaika“, „Liūdesys“ (2001 m.), „Išgalvoti paukščiai“ (2002 m.)). Ryškiai pasikeitė ir spalvinė gama: paveikslų koloritas tapo gerokai šviesesnis, jautresnis ir platesnis, atsiranda ir tam tikro dekoratyvumo. Įtaigiausi ir iškalbingiausi yra 2005 metais sukurto ciklo kūriniai: „Pranašas“, „Šauklys“, „Simfonija“, „Prabudimas“, taip pat 2007 metais sukurti atskiri paveikslai „Baltos gėlės“, „Giesmė“, „Vilties vartai“. Juose išliko beveik nepakitusi ankstesnė kūrinių tematika ir per ilgus metus sukaupta patirtis. Anot menotyrininko, V. Vaišvila nesiblaško, jaučiasi tvirtai. Žengdamas tyliai, be reklamos, jis nueina toli ir daug padaro.

Miesto vicemeras Petras Luomanas, gerai pažįstantis V. Vaišvilą, nes abu yra kilę iš Pasvalio krašto bei kartu dirbę pedagoginį darbą, sakė, kad lauktų dailininko retrospektyvinės parodos jau kitais metais, kai bus minimas Lietuvos vardo tūkstantmetis. Panevėžio kolegijos vadovai menininkui dovanojo smėlio laikrodį, rašiklį, tapybos priemonių, įteikė jam padėką. Maestro sveikino dailės studijos „Paletė“ narės – jas po meno pasaulį negaudamas algos V. Vaišvila vedžioja ne vieneri metai.

Galerijos erdvę birbynės melodija virpino Rimantas Baublinskas, lūpine armonikėle – kolegijos studentas Kęstutis Švitra, o fortepijonu skambino maestro provaikaitė Aleta, dainavo Regina Juškienė (fortepijonu akomponavo Loreta Baublinskienė). Itin maestro sujaudino jos atliekama daina „Susitikt tave norėčiau vėlei“ – mat su dainos teksto autoriumi poetu V. Spudu jam teko mokytis.

V. Vaišvila, turintis tris provaikaičius, „XXI amžiaus“ paklaustas, kaip sugeba išlikti toks jaunatviškas, šyptelėjęs atsakė: „Esu užsiprogramavęs išgyventi 100 metų“.

Panevėžys

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija