Atnaujintas 2008 balandžio 4 d.
Nr.26
(1619)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Šilalės dekanate

Vyskupo palaiminti – į Velykinį džiaugsmą

Vyskupas Jonas Boruta,
SJ, Velykų išvakarėse svečiuojasi
pas Šilalės parapijos Žemaičių
Kalvarijos giedotojus.
Susitikime dalyvavo ir jaunimo grupė

ŠILALĖ. Po maldingai ir prasmingai praleistos Gavėnios Šilalės parapijos tikintieji, vadovaujami Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios klebono dekano kun. Stasio Toleikio, padedant jo pagalbininkams kun. Mindaugui Aleknai ir Sigitui Valauskiui, visą Didžiąją savaitę rodė dar didesnę pagarbą ir meilę Kristui, Jo Kančiai bei Prisikėlimo triumfui, kad išaušus šv. Velykų rytui galėtų džiaugsmingai užgiedoti ALELIUJA...

Didžiosios savaitės vakarais į Šilalės bažnyčią rinkdavosi tikintieji ir nemaža dalis mokyklinio jaunimo. Tie, kurie nespėjo Rekolekcijų metu atlikti išpažinties, laukė prie klausyklų, kuriose jau nuo pusės šešių vakaro sėdėdavo visi Šilalės parapijos kunigai.

Didžiojo ketvirtadienio vakarą Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje šv. Mišias aukojo klebonas dekanas kunigas S. Toleikis. Jis priminė didžiąsias paslaptis: Švč. Sakramento ir Kunigystės įsteigimą bei Viešpaties įsakymą broliškai vienas kitą mylėti. Tą vakarą po iškilmingai sugiedoto Garbės himno iki Velyknakčio nutilo vargonai, varpai ir prie altoriaus esantys varpeliai. Procesijos metu Švč. Sakramentas buvo nuneštas į Jam paruoštą garbinimo altorių. Prasidėjo Jo adoracija.

Didžiojo penktadienio vakare (šv. Mišios tądien neaukojamos) vyko Kristaus Kančios pamaldos, kurias sudarė Žodžio liturgija, Kryžiaus pagerbimas, Komunija ir procesija į Kristaus kapą. Šias pamaldas su visomis gana sudėtingomis apeigomis nuoširdžiai vedė kunigas Mindaugas Alekna, kuris tą vakarą gausiai susirinkusiems tikintiesiems papasakojo apie Kristaus Kančią, Kryžių ir tos kančios prasmę žmonijos išganymui. Visi tikintieji pagerbė Kryžių priklaupę ir jį pabučiavę. Švč. Sakramentas buvo nuneštas į specialiai tam paruoštą altorių, sąlyginai pavadintu Kristaus kapu. Beveik iki vidurnakčio ir visą šeštadienį vyko adoracija arba budėjimas prie Kristaus kapo. Į šį budėjimą itin aktyviai įsijungė Šilalės parapijos skautai, ateitininkai, jaunimas. Buvo kalbamas rožinis, skaitomos litanijos, įvairios šiai progai skirtos maldos. Į Didžiosios savaitės adoraciją, meldimąsi prie Kristaus kapo drauge su jaunimu aktyviai įsijungė ir visi trys Šilalės parapijos kunigai.

Didįjį šeštadienį šilališkius, besimeldžiančius prie Kristaus kapo ir besiruošiančius bažnyčioje giedoti Žemaičių Kalvarijos Kalnus (Gavėnios sekmadieniais juos giedodavo parapijos namuose), aplankė vyskupas Jonas Boruta, SJ, kuris nuoširdžiai pabendravęs su Žemaičių Kalvarijos Kalnų giedotojais, parapijos jaunimu, trumpai su visais pasimeldęs, suteikė ganytojišką palaiminimą, palinkėjo gražaus Velyknakčio bei džiaugsmingo šv. Velykų ryto su Prisikėlusiu Kristumi. Vyskupo J. Borutos, SJ, apsilankymas buvo tarsi „alyvos įpylimas“, kad šilališkių širdys suliepsnotų dar didesne meile Kristui, Jo Prisikėlimo stebuklui.

Labai jaudinančiai, įspūdingai ir su nuoširdžiu pamaldumu Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje praėjo ir iškilmingos Velyknakčio pamaldos, kurias vedė ir šv. Mišias aukojo šios bažnyčios klebonas dekanas kunigas S. Toleikis. Visus sujaudino jo nuoširdi ir išsami homilija, skirta Velyknakčio bei Kristaus Prisikėlimo prasmės suvokimui. Tai buvo nuostabi homilija!.. O kur dar giesmės, darniai giedamos Šilalės parapijos choro, vadovaujamo vargonininko Antano Kazlausko. Be to, bažnyčios skliautus drebino šilališkio solisto, choro dalyvio bei vargonininko pagalbininko Kornelijaus Pukinskio giesmė.

Beauštant šv. Velykų rytui, Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčia ir vėl susilaukė daugybės tikinčiųjų. Nepramiegojo ir jaunimas. Tikinčiųjų sausakimšoje bažnyčioje Velykų šv. Mišias aukojo klebonas dekanas kunigas S. Toleikis. Šį kartą jis perskaitė vyskupo J. Borutos, SJ, laišką-kreipimąsi Telšių vyskupijos broliams, seserims ir visiems Žemaičių žemės krikščionims.

Taigi, maldingame susikaupime praėjo Didžioji savaitė Šilalės parapijoje, o vyskupo J. Borutos, SJ, apsilankymas, jo suteiktas palaiminimas šios parapijos tikintiesiems atnešė didžiulį Velykinį džiaugsmą bei Prisikėlusio Kristaus palaimą...

Petras ŽALAKEVIČIUS

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija