Atnaujintas 2008 balandžio 4 d.
Nr.26
(1619)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Dėl Lietuvos himno Kauno mokyklose

Lietuvos Sąjūdžio Kauno skyriaus pirmininkas, Kauno miesto savivaldybės tarybos narys dr. Raimundas Kaminskas kreipėsi į Kauno miesto merą A. Kupčinską siūlydamas skatinti mokyklų bendruomenes Lietuvos himnu pradėti mokslo dieną. Šis siūlymas sulaukė tam tikro atgarsio ir spaudoje, tačiau su kai kuriais pasiūlymo iškraipymais.

Dienraštis „Respublika“ straipsnyje „Prieš kiekvieną pamoką – himnas“ (kovo 28 d.) rašė, kad įgyvendinus R. Kaminsko pasiūlymą „moksleiviai kasdien sugiedotų himną nuo vieno iki aštuonių kartų“. „Kauno dienoje“ straipsnyje „Himnas per prievartą“ (kovo 29 d.) taip pat minima, kad himną moksleiviams reikėtų giedoti po kelis kartus. „Lietuvos rytas“ (kovo 29 d.) savo straipsnį pavadino „Himną giedoti privalės kelis kartus per dieną?“, o jame rašo, kad himną moksleiviams „traukti gali tekti prasidedant pamokoms ar net prieš kiekvieną pamoką, kai kam – aštuonis kartus per dieną“.

Prieškario Lietuvoje kai kuriose mokyklose mokiniai pirmadieniais pamokas pradėdavo himno giedojimu ir kiekvieną penktadienį ar šeštadienį po pamokų sugiedoję tautišką giesmę baigdavo pamokas. Ir kitose šalyse, pavyzdžiui, JAV, Kanadoje mokiniai prieš pamokas gieda savo šalies himną. O Italijoje prieš pamokas mokiniai taria šios žodžius:

Mano brangioji Tevyne, Italija! Ačiū tau, kad leidai man gimti tavo žemėje, kuria vaikščiojo mano tėvai, seneliai ir proseneliai, kuria vaikščios mano anūkai, proanūkiai ir visos kartos. Myliu linksmąjį Neapolį, rūstųjį Palermą, gražuolę Veneciją, linksmąją Florenciją ir amžinąjį miestą Romą. Pasižadu būti visada tau ištikimas ir leisk man mirštant pabučiuoti tavo vėliavą.

Gal ir Lietuvoje reikėtų apie tai pagalvoti? Nejaugi lietuviai negali įrodyti, kad ir jie ne mažiau myli savo kraštą? Himno giedojimas turėjo jau seniai būti įvestas ne tik Kauno, bet ir visos Lietuvos mokyklose. Ir labai keista, kad spauda, taip pat kai kurie politikai iš šio pasiūlymo šaiposi ir neteisingai jį aiškina. Tai tik liudija mūsų politinį valstybinį nesubrendimą.

„XXI amžius“

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija