Atnaujintas 2008 balandžio 9 d.
Nr.27
(1620)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Margučių ridenimo varžytuvės

Rūta Averkienė

Margučių ridenimo varžytuvių
organizatoriai ir nugalėtojai

Kad sena lietuviška tradicija – velykinių margučių ridenimas – linksma atrakcija ne tik vaikams, bet ir suaugusiems, buvo galima įsitikinti prieš Atvelykį Marcinkonyse, Dzūkijos nacionalinio parko etnografijos muziejaus kieme vykusiose pirmosiose dzūkiškose velykinių margučių ridenimo varžytuvėse. Šią smagią popietę organizavęs muziejaus vedėjas Jonas Bajoriūnas sakėsi norėjęs ne šiaip sau varžytuves suruošti, o drauge ir senąsias protėvių tradicijas prisiminti, ir klausantis parko darbuotojo Romo Norkūno armonikos melodijų pavasarėjančioje gamtoje pabendrauti. Į varžytuves buvo sukviesti rajono savivaldybės, Marcinkonių pagrindinės mokyklos, Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato bei Dzūkijos nacionalinio parko Marcinkonių ir Merkinės lankytojų centrų darbuotojai. Visi turėjo atsivežti po penkiolika margučių (kiekviena komanda – skirtingų spalvų) ir kuo išradingesnes pavasarines puokštes. Susiskirstę į komandas po keturis narius, dalyviai turėjo pagal varžytuvių iniciatorių sugalvotas taisykles ne tik savo margučius ridenti, bet ir tikrinti jų stiprumą, išbandyti rankos taiklumą bei varžytis, kas greičiau po du margučius suvalgys.

Varžytuvėse entuziastingai dalyvavo ir Dzūkijos nacionalinio parko direktorius Eimutis Gudelevičius, ir čia dirbantis gamtos mokslų daktaras Mindaugas Lapelė, ir rajono savivaldybės mero pavaduotojas Alvydas Valeiša, ir Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja kultūrai Regina Svirskienė, ir Marcinkonių pagrindinės mokyklos direktorius Jonas Žieminykas, mokytojai ir kiti darbuotojai. Vėliau sužvarbusių laukė skani barščių su grybais sriuba ir kiti dzūkiški skanėstai. Kiekviena komanda buvo apdovanota vietinių meistrų iš vytelių pintais krepšiais ir Dzūkijos nacionalinio parko direktoriaus Eimučio Gudelevičiaus pasirašytomis „dėkavonėmis“.

O senovines dzūkų tradicijas puoselėjančio Dzūkijos nacionalinio parko vadovai pažadėjo, kad etnografijos muziejuje bus galima dalyvauti ne tik prieš šv. Velykas vykstančiuose margučių dažymo kursuose, kuriuose aiškinama, kaip paruošti dažus, parinkti raštus, sužinoti apie papročius bei tradicijas. Margučių ridenimo varžytuvės nuo šiol čia vyks kasmet ir taps gražiu protėvių tradicijų puoselėjimo pavyzdžiu.

Marcinkonys, Varėnos rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija