Atnaujintas 2008 balandžio 9 d.
Nr.27
(1620)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Rytuose – meška, Vakaruose – vilkas

Algimantas Lelešius

Istorija nešykšti išbandymų: spaudos draudimas, savanoriai, dešimt metų trukęs partizaninis karas, Sausio 13-oji. Ligi šiol viską garbingai atlaikėme. Akivaizdu, kad sulaukėme dar vieno klastingai pavojingo išbandymo – energetinio. Jis painus lyg Gordijaus mazgas, kurio, panašu, nesugebame atnarplioti ir bijome perkirsti.

Kol veikė abu AE blokai (visų komisijų pripažinti saugiais, nes į jų saugumą buvo investuota, daugiausia švedų, 900 milijonų litų), buvome energetinis gigantas, tačiau netrukus, po 2009 metų uždarius antrąjį AE bloką, tapsime energetiniu nykštuku. Sakoma, kai Dievas nori nubausti, pirma protą sumaišo. Panašu, kad viskas daroma sumaišytu protu. Estai ir latviai turės progos dar kartą prisiminti posakį „durnas kaip lietuvis“. Specialistai teigia, kad abu reaktoriai puikiausiai galėjo veikti iki 2017 metų. O ir po to būtų išeitis: juos reikėtų modernizuoti, t.y. pakeisti kasetes ir kanalus (tai kainuotų pusantro milijardo litų, o naujos AE kaina – 9 milijardai litų, ir viskas iš mūsų kišenės). Po modernizavimo AE veiktų dar penkiolika metų. Taip daroma Švedijoje ir Britanijoje, nes naujas AE statyti yra pernelyg brangu: jiems brangu, o skurdžiai Lietuvai – ne!

Mūsų didžiausia problema ne AE, o baudžiauninkiška mąstysena. Ji visų mūsų nelaimių kaltininkė. Mūsų biurokratai nesugeba kritiškai vertinti ES klerkų reikalavimu, tarsi jie būtų išminties bokštai, bet ta jų išmintis patyrė fiasko, prisiminkime Prancūziją ir Olandiją. Tos šalys atmetė ES konstitucijos projektą, o mūsų Seimas net neskaitęs jį patvirtino. Ir dabar mūsų biurokratai, seimūnai, vyriausybės nariai linkę aklai vykdyti ES reikalavimą – uždaryti ir antrąjį Ignalinos AE bloką, nepaisant to, kad, akivaizdu, elektros energijos kilovatvalandė pabrangs dvigubai. Vadinasi, pabrangs visa mūsų produkcija, ji taps mažiau konkurencinga, įbrisime į naują skurdo laikotarpį. Štai kaip mus „myli“ mūsų geradarė europamotė ES. Vienas jos aukštas biurokratas ciniškai pareiškė: „Jūs gaminate per pigią elektros energiją“. Suprask, nėra čia ko kažkokiai mažai provincialiai šalelei turėti AE. Už tų ciniškų žodžių slypi praktinis interesas: kuo daugiau nuskurs lietuvaičiai, tuo daugiau jų bėgs į Britaniją, Ispaniją, Airiją ir pan. Turėti lietuvį geriau negu juodaodį ar pavojingą, nes anie gali susprogdinti, musulmoną. Akivaizdu, kad Europos Sąjunga su mumis elgiasi toli gražu ne krikščioniškai. Beje, ES klerkai atsisakė į Europos Konstitucijos tekstą įrašyti žodį „krikščionybė“. Tačiau europrievaizdas Piebalgas pliaukštelėjo žodžiais lyg botagu: „Jeigu nesustabdysite 2009 metais antrojo bloko, negausite lėšų jo uždarymui“. Tokiam šantažui neturėtume pasiduoti, nes tai greičiau tik gąsdinimas. Kaip pasaulio akyse atrodytų ES, baudžianti Lietuvą, – kaip dramblys, keršijantis pelei. ES klerkai patirtų visišką moralinį fiasko. Jeigu net 3-4 milijardus prarastume, per keliolika metų sutaupytume 30 milijardų litų (jeigu paliktume veikti AE antrąjį bloką).

Eiliniams piliečiams kelia didelį nerimą mūsų energetikos ateitis, nes nuo jos priklauso šalies ateitis. Mes darome ką galime – piketuojame, renkame parašus, rašome į spaudą. Tai darome ne savanaudiškai, iš savo kuklių lėšų padengiame įvairias išlaidas (transporto, kopijavimo, laiškų siuntimo ir pan.). O kaip sprendžia šią problemą mūsų išrinktieji Seimo nariai, gaunantys 6000 litų algos ir tiek pat kanceliarinėms išlaidoms, už kurias net atsiskaityti nereikia. Gaudami tokį atlyginimą iš tautos kišenės, parlamentarai turėtų galvą guldyti už tautos interesą, šiuo atveju už AE darbo pratęsimą. Deja, viskas yra ne taip. 2007 m. gegužės 3 d. Seimas balsavo, ar verta įpareigoti Vyriausybę derėtis su ES dėl AE antrojo bloko darbo pratęsimo. Nutarimas įpareigoti Vyriausybę derėtis nebuvo priimtas, vadinasi, pritariama antrojo AE bloko uždarymui, t.y. Lietuvos energetikos žlugdymui. AE antrojo bloko darbo pratęsimui pritarė 42 Seimo nariai, susilaikė – 37, balsavo prieš – 24. Balsavusių prieš pavardės: A. Ažubalis, Z. Balčytis, V. Blinkevičiūtė, A. Čaplikas, I. Degutienė, R. Garbaravičius, R. Juknevičienė, J. Juozapaitis, Č. Juršėnas, J. Karosas, A. Kubilius, S. Lapėnas, V. Navickas, R. Palaitis, R. Remeika, V. Saulis, A. Sysas, A. Staponkienė, A. N. Stasiškis, R. Šukys, E. Vareikis, I. Šiaulienė, B. Vėsaitė, R. Žakaitienė. Balsavusių prieš ir susilaikiusių elgesyje galima įžvelgti tarsi dvigubo kolaboravimo požymių. Pirmas požymis: pataikauja ES užmačioms energetiškai nuginkluoti Lietuvą. Antras požymis: pataikauja „Gazpromo“ monstrui, kuris laukia savo valandos: uždarius 2009 metais antrąjį AE bloką keliskart išaugs rusiškų dujų paklausa, daug dujų reikės Lietuvos šiluminėms elektrinėms. Štai tada „Gazpromo“ monstras galės parodyti savo galią: tiekti daugiau ar mažiau, tiekti pigiau ar brangiau dujas išslydusiai iš motinėlės Rusijos glėbio Lietuvai. Jeigu Lietuva blogai elgsis, galima bus ir visai kurį laiką dujų netiekti – tegul ateina į protą, gal net išsirenka protingesnę vyriausybę.

Viskas kaip toje pasakoje: eisi rytus – sutiksi mešką, eisi į vakarus – sutiksi vilką. Šie metai turėtų būti skirti kovai už Lietuvos energetiką, o būtent – už antrojo AE bloko darbo pratęsimą po 2009 metų, iki bus pastatyta nauja AE. Artėja Seimo rinkimai. Energetikos problema – svarbiausia. Visuomenė pavargusi nuo energetinės ateities nežinomybės. Rinkėjai, eidami prie balsadėžių, neužmirš, kaip kuri partija trukdė ar kovojo už Lietuvos energetinę nepriklausomybę. Seimas po nevykusio balsavimo dėl AE antrojo bloko dar gali reabilituotis prieš visuomenę. Reikia nedelsiant priimti įstatymą dėl referendumo (švedų pavyzdžiu) spręsti AE antrojo bloko problemą, kad nereikėtų piliečiams vargti renkant 300 tūkstančių parašų. Reikia skubėti, nes iki šių metų liepos reikia užsakyti keleriems metams kurą AE. Reikia galvoti apie pasekmes. Jeigu AE antras blokas bus uždarytas ir dvigubai pabrangs elektros energija, didėjant ir kitoms kainoms, gali prasidėti dideli neramumai, žmonės prakeiks ir ES, ir mūsų seimūnus.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija