Atnaujintas 2008 balandžio 16 d.
Nr.29
(1622)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Baltarusiai Vilniuje paminėjo valstybės šventę

Dr. Aldona Kačerauskienė

XX amžiaus pradžioje daugelis tautų nusprendė tvarkytis savarankiškai, tapti suvereniomis demokratinėmis valstybėmis. Lietuvos nepriklausomybės aktas pasirašytas 1918 metų vasario 16 dieną; kovo 25 dieną, t.y. šiek tiek daugiau negu po mėnesio, pasirašytas analogiškas aktas, skelbiantis Baltarusijos Liaudies Respubliką (BLR). Lietuva krauju aplaistė savo nepriklausomybės siekį ir 20 metų tvarkėsi savarankiškai. BLR suvereni išbuvo labai trumpai – 1920 metais ją užgrobė bolševikinė Rusija. BLR egzilinė vyriausybė persikėlė į Kauną ir ten išbuvo iki 1923 metų. Dar kartą XX amžiaus pabaigoje susikūręs Baltarusijos liaudies frontas (BLF) Baltarusijos nepriklausomybę paskelbė 1991 metų rugpjūčio 27 dieną. Tačiau ir vėl nesėkmingai. Kokia dabar yra Baltarusija, geriausiai parodė šių metų kovo 25-osios įvykiai Minske. Keliolikos tūkstančių žmonių minia susirinko į taikią demonstraciją paminėti valstybės šventės 90-ties metų jubiliejų. Plevėsavo vėliavos, žmonės ketino padėti gėlių prie tautos didvyrių paminklų. Deja, to nebuvo leista padaryti. Per šimtas žmonių buvo suimta, kai kuriems iškeltos baudžiamosios bylos, žmonės buvo mušami, pralietas kraujas. Tarp suimtųjų – net Lietuvos žurnalistai, turėję leidimus dirbti Baltarusijoje. Anot Baltarusijos liaudies fronto pirmininko pavaduotojo Vincuko Viačiorkos, kovo 25-ąją išsisklaidė viltys, kad įmanomas dialogas su valdžia.

Ir vėl sunkiu momentu Baltarusijai draugišką ranką ištiesė Lietuva. Seimo nario, Nepriklausomybės Atkūrimo akto signataro Emanuelio Zingerio iniciatyva kovo 26 dieną Lietuvos Respublikos Seimo Konstitucijos salėje buvo surengtas Baltarusijos Nepriklausomybės paskelbimo 90-mečio minėjimas, į kurį atvyko LR prezidentas Valdas Adamkus, Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas, Seimo pirmininko pavaduotojas, Europos reikalų komiteto pirmininkas Andrius Kubilius, Seimo narė, Nepriklausomybės Atkūrimo akto signatarė Rasa Juknevičienė, istorikai habil. dr. Alfredas Bumblauskas, habil. dr. Alvydas Nikžentaitis, doc. dr. Dainius Žalimas, Mykolo Romerio universiteto prof. Jurij Bandaževskij, Europos humanitarinio universiteto rektorius Anatolij Michailov ir kt.

Sveikinimuose ir kalbose lietuviai pranešėjai pabrėžė, kad Baltarusijos Nepriklausomybės paskelbimas – svarbus faktas Lietuvai. Tai buvo padrąsinimas kuriant savo nepriklausomą valstybę. Juk esame giminės dar nuo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikų, kartu kūrėme kultūrą, kovėmės su priešais. Dabar Lietuvai itin reikalinga demokratiška, suvereni Baltarusija, su kuria turime kone 700 km sieną. „Norime, kad Baltarusija savo ateitį kurtų Europos tautų šeimoje” (LR prezidentas Valdas Adamkus). „Tikime Baltarusijos sėkme, tikime, kad baltarusiai savo šventes galės netrukdomi švęsti Minske” (A. Kubilius). R. Juknevičienė žavėjosi Baltarusijos demokratinėmis jėgomis, kurios grumiasi su totalitariniu režimu. Ji linkėjo tikėjimo ir vilties, taip pat apgailestavo, kad laisvasis Europos sparnas per mažai rodo dėmesio Baltarusijos demokratėjimui. Seimo narys V. Stankievič pareiškė įsitikinimą, jog „Baltarusijos pergalė ne už kalnų”.

Seimo narys E. Zingeris perskaitė ką tik gautą, 27 Europos Sąjungos šalių pasirašytą pareiškimą, smerkiantį kovo 25-osios kruvinus įvykius Baltarusijoje. Jame pabrėžiama, kad Europos Komisija remia Baltarusijos žmones, siekiančius demokratijos. Pareiškime raginama paleisti į laisvę suimtus politinius kalinius, nes valdžios veiksmai pažeidė žmogaus teises, susirinkimų laisvę.

Svečiai iš Baltarusijos buvo pakviesti pažiūrėti dokumentinį filmą apie Aleksandrą Kozuliną, kandidatą į Baltarusijos prezidentus, jau penktus metus uždarytą kalėjime.

Baltarusiai padėkojo lietuviams supratimą, pagalbą ir padrąsinimą, siekiant suvereniteto. Taip pat išreiškė viltį, kad ir toliau jų teisėti siekiai bus remiami – juk daugiau nei pusė Baltarusijos gyventojų nori būti laisvi ir nepriklausomi.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija