Atnaujintas 2008 balandžio 16 d.
Nr.29
(1622)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Paminklas gimtojo krašto žmonėms

Vytautas Bagdonas

Prieš penkerius metus, minint Svėdasų 500-ąsias metines, miestelio parke buvo pašventintas originalus paminklas iš lauko akmenų, skirtas įamžinti kovotojų už Lietuvos Laisvę ir Nepriklausomybę atminimą. Pokario metais toje aikštėje ant akmeninio grindinio buvo numetami žiauriai nukankintų partizanų kūnai. Netoliese stovėjo visus šiurpinantis pastatas – enkavedistų ir stribų būstinė.

Jau seniai nebėra stribyno, krauju ir ašaromis suvilgytas akmeninis grindinys slepiasi po asfalto danga, suaugo parko medžiai. Tiktai kuklus paminklas dabar primena tragiškus pokario metus ir Lietuvos partizanų žūtį...

Šią vasarą, kai Svėdasai švęs 505-ąjį gimtadienį, laukiama, kad miestelio parką papuoš paminklas iš kareliško granito, kurį gimtajam Svėdasų kraštui dovanoja Ohajo valstijoje (JAV) gyvenantis dr. Zenonas Prūsas, nepagailėjęs tam asmeninių santaupų – kelių šimtų tūkstančių litų.

Paminklas bus skirtas visų šio krašto žmonių, patyrusių tremtį, kovojusių už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę, atminimui.

Štai kaip apibūdina paminklą viename savo laiške, rašytame svėdasiškiams, geradarys dr. Zenonas Prūsas: „Tebūnie šis paminklas Augustino Prūso šeimos dovana Svėdasų kraštui. Abu mano tėvai yra matę tik vargą. Sudegė visi ūkio pastatai, prieš persikeliant į kaimo galulaukę – akmenyną, kurio niekas nenaudojo žemdirbystei dėl akmenų... Dėl jų tėtė gavo trūkį, kuris jį vargino visą gyvenimą. Už pavertimą nenaudojamos žemės pavyzdingu ūkiu valdžia jį nubaudė Sibiru. To abu negalėjo suprasti iki mirties... Aš netiesiogiai laikau, kad šis paminklas yra ne tik kovotojams už Lietuvos nepriklausomybę, bet ir kovotojams už Lietuvos gerovę. Mano abu tėvai tikrai kovojo už Lietuvos gerovę...“

Svėdasiškiai jau turėjo progos susipažinti su būsimojo paminklo maketu ir fotografijomis, kurie buvo eksponuoti Svėdasų bibliotekoje ir Šv. Arkangelo Mykolo parapijos bažnyčioje. Visuomenė galėjo pareikšti ir savo nuomonę apklausoje. Didžioji dauguma miestelio ir seniūnijos gyventojų pritarė paminklo statybai. Atsirado vos vienas kitas, turėjęs pastabų dėl paminklo dydžio, užrašų ant granito plokščių ir kitų dalykų, nedidelė dalis svėdasiškių teigė nenorintys, kad čia stovėtų toks paminklas, bet tokių buvo tik vienetai...

Garbaus amžiaus sulaukęs JAV gyvenantis dr. Z. Prūsas neturi galimybės rūpintis paminklo statymo reikalais, tad šį atsakingą darbą mecenatas patikėjo savo seseriai, Vilniuje gyvenančiai mokslininkei zoologei dr. Janinai Prūsaitei. Paminklą Svėdasams kurti jau pradėjo žinomas skulptorius, iš Kupiškio krašto kilęs Jonas Jagėla. Šis Lietuvos dailininkų sąjungos narys, vadovaujantis Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo Centro memorialinio meno dirbtuvėms, yra sukūręs keturiolikos Vilniaus universiteto profesorių biustų galeriją, paruošęs figūrinių bareljefų, skirtų žymiems Vilniaus universiteto profesoriams ir auklėtiniams, ciklą, skulptoriaus J. Jagėlos sukurti paminklai puikuojasi Palangoje, Panevėžyje. Paminklas „Atgimimo vartai“, skirtas Algimanto apygardos partizanų atminimui, prieš keletą metų iškilo Anykščių rajono Troškūnų miestelyje.

Juodo granito paminklas papuoš Svėdasus, aplink jį bus tinkamai sutvarkyta ir aplinka – tam lėšų žada surasti Anykščių rajono savivaldybė.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija