Atnaujintas 2008 balandžio 18 d.
Nr.30
(1623)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Koks mūsų kasdienis maistas?

Jei mums tektų atsakyti į klausimą, kas nutinka žmogui, kai jo siela negauna jokio dvasinio peno, turėtume pripažinti, jog tokio individo vidinis gyvenimas merdi. Ir priešingai: kai žmogaus intelektas kasdien bent keliolika minučių maitinamas širdį ir protą keliančiomis aukštyn, pavyzdžiui, Šventojo Rašto mintimis, tuomet jis asmeniškai pajunta, kaip nyksta abejonės ir mąžta neramybė, nejučia išsiplečia krikščioniško gyvenimo siekių horizontas ir kyla nenumaldomas troškimas darsyk visiškai atsiduoti Jėzaus bei Marijos globai.

O ką galime pasakyti apie asmenį, kuris, ignoruodamas laisvę, kaip galimybę rinktis ir daryti tai, kas teisinga, pasiduoda savo nežabotiems įgeidžiams bei rėksmingų reklamų įtakoms ir tampa rafinuoto maisto industrijos ir žalojančių sveikatą įpročių vergu? Toks žmogus nesusimąsto, jog ilgus metus mažai judėdamas ir valgydamas tik rafinuotus (perdirbtus) produktus, kuriuose stinga natūralių žmogaus kraujo ląsteles stiprinančių mikroelementų ir kitų gyvybiškai svarbių medžiagų, nuolat silpnina savo imuninę sistemą, kuri nebepajėgia kovoti su įvairiais toksinais ir šlakais, iš lėto nuodijančiais organizmą. Dėl nesveikos mitybos ir nedisciplinuoto gyvenimo būdo žmonės neretai ima skųstis aukštu kraujo spaudimu, išsiplėtusiomis venomis, kelių ir nugaros skausmais bei kitais negalavimais.

Vienoje knygoje buvo rašoma apie milijono dolerių vertą lenktynių žirgą ir šmaikščiai klausiama: jei turėtum tokį žirgą, ar leistum, kad jis ėstų „Makdonalde“? Turbūt ne, nes ten gaminamas maistas neužtikrins jo sportinės formos. Panašiai esti ir su žmonėmis. Jiems reikia sveiko maisto, nes jei bent minimaliai nesirūpinama savo sveikata, tada juos netikėtai ištikusios sunkios ligos gali būti menki patarėjai.
Katekizme skaitome: „Gyvybė ir sveikata yra Dievo mums patikėtas brangus turtas. Mes turime juo protingai rūpintis, atsižvelgdami į kitų žmonių poreikius ir bendrąją gerovę. (...) Saikingumo dorybė įgalina išvengti visokio piktnaudžiavimo, nesaikingumo maitinantis, vartojant alkoholį, tabaką ir medikamentus“.

Be abejo, tikintieji, laikydamiesi nuosaikumo, yra Viešpaties gausiai laiminami, nes jie savo gyvenimo būdu aplinkiniams liudija, jog ne medžiaginės vertybės, o Dievas, Jo žodis ir Bažnyčios mokymas yra svarbiausi prioritetai.

Vis dėlto šiais laikais, kai daugeliui žmonių yra didelė prabanga sirgti, nes gydymasis išties nemažai kainuoja, sveikintina ir palaikytina kiekvieno žmogaus iniciatyva, kuri nukreipta ne vien į dvasinio gyvenimo puoselėjimą, bet ir į sąmoningą savo kūno sveikatos stiprinimą.

Daugelis žinome, kad sveikatą padeda išlaikyti kasdienė mankšta ir tinkamai suderinta mityba. Belieka pagal galimybes ir aplinkybes stengtis siekti sveikos gyvensenos, kuri prisideda prie krikščionių džiaugsmo augimo Viešpatyje (plg. Fil 4, 4).

Kun. Vytenis Vaškelis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija