Atnaujintas 2008 balandžio 25 d.
Nr.32
(1625)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Kaip įveikti krizę

Skaičiau apie sunkią „XXI amžiaus“ būklę. O juk laikraščio redakcija užsiima išimtinai nekomercine – dvasine, istorine, švietėjiška – veikla! Leidžia net tris skirtingus laikraščius – krikščioniškos minties laikraštį „XXI amžius“, einantį nuo 1990 metų, savaitraštį jaunesnio mokyklinio amžiaus vaikams „Kregždutė“ ir dvisavaitinį laikraštį „Katalikas“. Visi šie leidiniai turi atskiras auditorijas ir yra reikalingi Lietuvos žmonėms.

Deja, tautoje daug nusivylimo, nes po okupacijos dešimtmečių atgautas savarankiškumas suteikė sparnus ne tik laisvei, bet ir didelei neteisybei. Tą matome ir girdime kasdien. O neviltis ir tuštuma sielose dažnai padaro žmones abejingus dvasinėms vertybėms, pasuka jų gyvenimus lengviausiu keliu – pasroviui, gyventi su šia diena... Tačiau Lietuvos gyvenimas nesibaigs su šia diena – jis tęsis ryt ir poryt, po dešimties ir po šimto metų.

Kokie būsime? Kokie bus mūsų provaikaičiai, mūsų politikai, pagaliau kokia bus mūsų Bažnyčia, jei jau dabar į atskirus jos padalinius žvelgiame kaip į niekam nereikalingus prašalaičius? Juk šie katalikiški laikraščiai yra ne tik informatoriai, bet ir auklėtojai, ugdytojai, tautos sąmonės puoselėtojai. Bent aš taip manau. O gal klystu? Gal tautos ugdytojai yra tokie leidiniai kaip „Žmonės“, „Istorijos“, „Panelė“... Juk jie labai „patraukliai“ pasakoja apie visokias garsenybes: ką valgo, kaip rengiasi, kur atostogauti važiuoja, už kiek tūkstančių yra pirkta vienos ar kitos ponios rankinė... Su kuo mylisi ir kelintą kartą keičia partnerius (taip, jau partnerius, o ne vyrus ar žmonas, nes tuoktis nebemadinga). Gal tai yra tikrasis tautos veidrodis ir jos istorija?

Ar dar reikia mąstyti, kad atsakytume į šį klausimą? Manau, kad ne! Tik vienintelis kartėlis griaužia širdį – kodėl nesulaukiama atsako iš vienų ir kitų kompetentingų įstaigų ir organizacijų? (Ką turiu mintyse – visi žinote. Dėl tos pačios kompetencijos ir neįvardinsiu.) Manau, kad jos yra nepajėgios padėti katalikiškam laikraščiui, kad materialūs reikalai joms yra daug aukščiau už dvasinius. Tik taip, garbūs ponai ir dar aukštesni žmonės!

O jeigu jau taip, belieka vienas – nelaimėlių ir atstumtųjų kelias – kreiptis į televizijos „Bėdų turgų“! Nejuokauju – visai rimtai patariu. Jeigu ir ten reiks protekcijų – padėsiu (kai ką pažįstu), tačiau užgesti jūsų leidiniams trukdysiu, kiek mano patirtis ir garbingas amžius leis. Nes tai panašu į... (nesakysiu, į ką tai panašu, nes vėlgi – nenoriu kai ko įžeisti).

Taigi, mieli „XXI amžiaus“ žmonės, kilkit į ataką, kilkit vieningai, už sveiką ir dvasingą Lietuvą – į „Bėdų turgų“. Tikiuosi, ten neatstums.

Ieva Smetonaitė

Utena

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija