Atnaujintas 2008 balandžio 25 d.
Nr.32
(1625)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Rinkimus Nepale laimėjo maoistai

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Nepale paaiškėjo balandžio 10 dieną vykusių rinkimų į šalies parlamentą rezultatai. Gana netikėtai juos laimėjo maoistai, atstovaujantys 1996-2006 metų pilietinį karą sukėlusiems sukilėliams. Šio pilietinio karo metu žuvo virš 12 tūkstančių žmonių, apie 100 tūkstančių buvo priversti palikti savo namus ir trauktis nuo karo veiksmų. Maoistai (Nepalo komunistų partija) laimėjo daugiau kaip pusę vietų šalies parlamente, antra liko komunistinės pakraipos Jungtinė komunistų partija, trečioje vietoje – proindiška Kongreso partija. Balsų skaičiavimas užtruko ilgai, nes šalyje dar nėra modernios rinkimų sistemos, trūksta kompiuterių ir balsų skaičiavimas buvo gana archajiškas. Rinkimuose dalyvavo per 80 procentų Nepalo piliečių.


Suspenduotas vyskupas išrinktas Paragvajaus prezidentu

56 metų buvęs vyskupas
Fernandas Lugo išrinktas
Paragvajaus prezidentu

Paragvajuje sekmadienį vykusius prezidento rinkimus laimėjo 56 metų buvęs vyskupas Fernandas Lugo. Vadinamąjį vargšų vyskupą rėmė prieš 8 mėnesius sukurtas kairysis Patriotinis aljansas už permainas. Buvusi švietimo ministrė, priklausanti valdančiajai partijai, surinko 7 proc. mažiau balsų negu Fernando Lugo. Trečias buvo opozicijos remiamas generolas, buvęs armijos vadas Lino Oliviero. Jis visai neseniai išėjo iš kalėjimo, kuriame už perversmo organizavimą praleido 10 metų. Paragvajuje, kaip ir kitose Pietų Amerikos šalyse, perversmai dažni, todėl dabar, išrinkus dvasininką, paragvajiečiams nušvito viltis, kad karinių režimų era baigėsi.


Kas pražudė pirmąjį kosmonautą?

Petras KATINAS

Pirmasis pasaulio ir SSRS
kosmonautas Jurijus Gagarinas

1968 m. kovo 27 dieną karinio mokomojo naikintuvo MIG-15 katastrofoje žuvo pirmasis pasaulio ir SSRS kosmonautas Jurijus Gagarinas ir jo instruktorius pulkininkas Vladimiras Serioginas. Iki šiol buvo pateiktos net 29 specialistų ir karo aviacijos vadovų ataskaitos, nagrinėjančios priežastis, dėl kurių žuvo J. Gagarinas. Didžioji dalis tų ataskaitų išvadų iki šiol nepaskelbtos ir niekur nepublikuotos. Šiuo metu sudaryta dar viena speciali valstybinė komisija, kuriai nurodyta dar kartą nuodugniai ištirti šį įvykį.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija