Atnaujintas 2008 balandžio 25 d.
Nr.32
(1625)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Suspenduotas vyskupas išrinktas Paragvajaus prezidentu

56 metų buvęs vyskupas
Fernandas Lugo išrinktas
Paragvajaus prezidentu

Paragvajuje sekmadienį vykusius prezidento rinkimus laimėjo 56 metų buvęs vyskupas Fernandas Lugo. Vadinamąjį vargšų vyskupą rėmė prieš 8 mėnesius sukurtas kairysis Patriotinis aljansas už permainas. Buvusi švietimo ministrė, priklausanti valdančiajai partijai, surinko 7 proc. mažiau balsų negu Fernando Lugo. Trečias buvo opozicijos remiamas generolas, buvęs armijos vadas Lino Oliviero. Jis visai neseniai išėjo iš kalėjimo, kuriame už perversmo organizavimą praleido 10 metų. Paragvajuje, kaip ir kitose Pietų Amerikos šalyse, perversmai dažni, todėl dabar, išrinkus dvasininką, paragvajiečiams nušvito viltis, kad karinių režimų era baigėsi.

Pernai, kai F. Lugo viešai pranešė apie savo ketinimą siekti prezidento posto, Šventasis Sostas jį suspendavo. Tad dabar, buvusiam šalies episkopato nariui tapus valstybės vadovu, susidarė ganėtinai kurioziška ir precedento neturėjusi dvišalių Paragvajaus Bažnyčios ir valstybės santykių padėtis. Jau daugiau kaip prieš metus vyskupas F. Lugo buvo gavęs Vyskupų kongregacijos kanoninį įspėjimą. Į Paragvajų buvo pasiųstas Vyskupų kongregacijos prefekto kardinolo Džovanio Batistos Rė raštas, kuriame buvo primenama, jog Kanonų teisės kodeksas draudžia dvasininkams eiti valstybines pareigas, ir prašoma atsisakyti ketinimo kelti savo kandidatūrą į prezidentus. Gavęs įspėjimą, vyskupas F. Lugo viešai pranešė, kad jis pats atsisako kunigystės ir ketina, jo paties žodžiais tariant, „tarnauti tautai politikoje“. Šventojo Sosto raginimui nepaklusęs vyskupas buvo suspenduotas pagal Bažnyčios teisės kodekso 285 kanono 3 straipsnį, draudžiantį dvasininkams eiti viešąsias pareigas, susijusias su civilinės valdžios vykdymu.

Paskelbus sekmadienio rinkimų laimėtoją, Paragvajaus vyskupų konferencijos pirmininkas vyskupas Ignacio Gogorza sakė, jog šalies vyskupai gerbia gyventojų daugumos pareikštą valią bei asmeniškai gerbia naująjį prezidentą, tačiau vyskupų konferencija, suprasdama susidariusios juridinės padėties keblumą, kol kas susilaiko nuo oficialių pareiškimų. Tuo tarpu prezidentu išrinktas vyskupas F. Lugo viešai atsiprašė Popiežiaus. „Jei mano sprendimas nepaklusti kanonų teisės reikalavimams įskaudino Bažnyčią, nuoširdžiai visų atsiprašau, – sakė naujasis prezidentas.– Ypač prašau popiežiaus Benedikto XVI atleidimo. Aš myliu Bažnyčią ir myliu Paragvajaus tautą“.

VR, XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija