Atnaujintas 2008 gegužės 2 d.
Nr.33
(1626)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Diskusija dėl Lietuvos himno mokyklose

Kazimieras Dobkevičius

Dr. Algirdas Kurlavičius, Zigmas
Tamakauskas ir dr. Raimundas
Kaminskas dalyvavo
diskusijoje apie Lietuvos himną

Kauno Sąjūdžio aktyvo diskusija
dėl Lietuvos valstybės himno
giedojimo vidurinėse
mokyklose ir gimnazijose

Lietuvos Sąjūdžio Kauno skyriaus būstinėje įvyko Kauno Sąjūdžio aktyvo diskusija dėl Lietuvos valstybės himno giedojimo vidurinėse mokyklose bei gimnazijose prieš pamokas ir po jų. Iniciatyvos įvesti tokią tradiciją ėmėsi Lietuvos Sąjūdžio Kauno skyriaus pirmininkas Raimundas Kaminskas, o panašių tradicijų yra laikomasi Italijoje ir kitose Europos šalyse. Apie šią iniciatyvą rašė ir „XXI amžius“, tačiau kitose žiniasklaidos priemonėse pradėta tirštinti spalvas, ironizuoti – atseit po kiekvienos pamokos bus giedamas Lietuvos himnas ir panašiai.

Išsiaiškinti minėtos iniciatyvos būtinumą, sąlygas, pasiruošimą tokios iniciatyvos įgyvendinimui susirinko Kauno aktyvioji visuomenė: Kauno miesto savivaldybės Tarybos narys dr. Algirdas Kurlavičius, LLKS Štabo viršininkas dim. mjr. Vytautas Balsys, buvęs politinis kalinys Albinas Staugaitis, katalikiškos mokyklos „Ąžuolas“ mokytojas metodininkas, Sąjūdžio Kauno skyriaus pirmininko pavaduotojas Zigmas Tamakauskas, konservatorių partijos narys Dainius Varnas, Lietuvos liaudies buities muziejaus darbuotojas Vygandas Baltrušaitis, Jaunųjų konservatorių atstovas Egidijus Bagdonas, Kauno vidurinių mokyklų mokytojai.

Sąjūdžio Kauno skyriaus vadovas dr. Raimundas Kaminskas susirinkusiems paaiškino, kodėl imtasi iniciatyvos įdiegti Lietuvos himno giedojimo tradiciją vidurinėse mokyklose – valstybės himną, jo tekstą turi mokėti kiekvienas Lietuvos pilietis ir privalo esant reikalui jį sugiedoti. Dr. R. Kaminskas šios iniciatyvos ėmėsi kaip eilinis pilietis.

Apie Lietuvos himno raidą, jo kaitą plačiai kalbėjo mokytojas metodininkas Z. Tamakauskas. Įvykusiose diskusijose buvo pareikšta įvairių nuomonių dėl himno giedojimo mokyklose. Bendra diskusijos dalyvių nuomonė – ši iniciatyva reikalinga, tačiau būtina rasti optimalų variantą, kada reikėtų giedoti. Buvo pasiūlyta himną giedoti pirmadienais prieš pirmą pamoką ir penktadieniais pamokoms pasibaigus.

Buvo aptartos techninės galimybės, be to, linkėta, kad nebūtų prievartos, nes kosmopolitinių nuotaikų mokyklose dar pakankamai daug, kalbėta, jog televizijos ir radijo laidose Lietuvos himnas ne visada skamba taip, kaip jam derėtų skambėti. Tuo tikslu bus kreiptasi į Lietuvos Seimą ir pasiūlyta priimti įstatymo dėl Lietuvos himno atlikimo pataisas. Tad iš esmės iniciatyvai dėl Lietuvos himno giedojimo mokyklose pritarta, tačiau šį klausimą dera aptarti su pedagogais, mokyklų vadovais, bendruomene ir visuomene.

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija