Atnaujintas 2008 gegužės 2 d.
Nr.33
(1626)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Popiežius įšventino naujus kunigus

Popiežius Benediktas XVI
ir ką tik įšventintas kunigas iš Irako
Žaržis Robertas Saydas Jarjis

Sekmadienio rytą popiežius Benediktas XVI aukojo Mišias Šv. Petro bazilikoje ir jų metu 29 diakonams suteikė kunigystės šventimus. 28 nauji kunigai inkardinuoti Romos vyskupijoje; vienas, kilęs iš Irako, Romoje baigęs Propaganda Fide kolegiją, grįš tarnauti savo gimtosios šalies katalikų bendruomenei.

Mišių metu sakytoje homilijoje Šventasis Tėvas komentavo pirmojo skaitinio iš Apaštalų darbų pasakojimą apie diakono Pilypo veiklą Samarijoje. „Norėčiau atkreipti jūsų dėmesį į sakinį, kuriuo baigiasi pirmoji teksto dalis: „didelis džiaugsmas pasklido po tą miestą“ (Apd 8, 8), – kalbėjo Popiežius. – Čia kalbama ne apie idėją, ne apie teologinę sąvoką, bet apie konkretų įvykį, kuris tame Samarijos mieste pakeitė žmonių gyvenimą.“ Popiežius priminė Apaštalų darbuose pasakojamo įvykio kontekstą. Jeruzalėje prieš krikščionis buvo kilusi žiaurių persekiojimų banga. Buvo nužudytas diakonas Steponas. Kristaus mokiniai išsigandę pasitraukė iš sostinės į aplinkinius miestelius. O štai vienas iš pirmųjų septynių diakonų, Pilypas, atvyko į Samariją, tai yra į kraštą, kurio gyventojus žydai niekino. Ir būtent šiame krašte atsirado naujų Kristaus sekėjų. Pilypo skelbimą priėmė atstumtieji. Antroje to paties skaitinio iš Apaštalų darbų dalyje pasakojama, jog kai apaštalai išgirdo apie sėkmingą Pilypo skelbimą, į Samariją nuvyko Petras ir Jonas. Jie dėjo rankas ant įtikėjusių samariečių ir šitie gaudavo Šventąją Dvasią. Štai dėl to Apaštalų darbų autorius evangelistas Lukas pabrėžia, kad „didelis džiaugsmas pasklido po tą miestą“.

„Brangūs bičiuliai, – kalbėjo Popiežius kunigystės šventimus priimantiems diakonams, – štai kokia jūsų misija: skelbti Evangeliją visiems, kad visi džiaugtųsi pažinę Kristų, kad didis džiaugsmas pasklistų po kiekvieną miestą.“

Mišių homilijoje Popiežius taip pat atkreipė dėmesį į tame pačiame pirmajame skaitinyje iš Apaštalų darbų minimą liturginį gestą – rankų uždėjimą. Apaštalų rankų uždėjimu nauji krikščionys gaudavo Šventąją Dvasią. Tas pats gestas kartojamas ir šiandien – tiek Sutvirtinimo sakramente, tiek šventimų metu. Popiežius ragino būsimuosius naujus kunigus visą gyvenimą atsiminti šitą rankų uždėjimą, kurio metu Šventosios Dvasios galia naujas kunigas įjungiamas į Kristaus kunigystės slėpinį. Šiame geste susitinka dvi laisvės – Dievo laisvė ir žmogaus laisvė. Šio sekmadienio Evangelijoje Kristus sako: „aš esu savo Tėve, ir jūs manyje, ir aš jumyse“ (Jn 14, 20). Tačiau, kad tai įvyktų, Kristus kelia sąlygą: „jei mane mylite“. „Niekada neužmirškite šios akimirkos, kuomet atsakydami į Kristaus kvietimą mylėti, jūs sutikote būti panardintais į jo kunigystę ir prisiėmėte atsakomybę veikti pasaulyje Kristaus vardu. Niekados neužmirškite šios akimirkos, niekados nenuklyskite nuo kelio, kuriuo šiandien pradedate eiti“, – sakė Popiežius.

Pagal VR

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija