Atnaujintas 2008 gegužės 2 d.
Nr.33
(1626)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Apie katalikių moterų draugiją

Milda GOGELIENĖ

„Lietuvos katalikių moterų sąjungai – 100 metų“. Tokia tema Panevėžio katalikių moterų draugija surengė popietę prieš šv. Velykas vaikų bibliotekoje „Šaltinėlis“, nuoširdžiai padedant bibliotekos vedėjai. Popietėje dalyvavo Katalikių moterų draugijos dvasios vadovas monsinjoras Juozapas Antanavičius. Renginio pagrindinis akcentas buvo Panevėžio katalikių moterų kryželiu siuvinėtų darbų paroda, kurios didesnę dalį užėmė Rimutės Grigonienės darbai, skirti Viešpaties Jėzaus Kristaus ir Sopulingosios Dievo motinos pagarbinimui. Šie kūriniai – išskirtiniai, išmąstyti, sukelia įdomių asociacijų, religinių jausmų. Iš viso parodoje eksponuota 15 paveikslų. Pora Jėzaus paveikslų buvo parsivežti iš Sibiro tremties. Argi tai nėra didysis tikėjimo liudijimas, kurio moters katalikės širdyje neištirpdė ir Sibiro ledynai? Juk tada beveik neįmanoma buvo gauti nei medvilnės skiautės, nei spalvotų siuvinėjimo siūlų. O moteris iš skiautelių prisiardė siūlelių ir sukūrė šedevrą – „Jėzus moko vaikus“.

Lietuvos katalikių moterų sąjungos šimtmečio istoriją apžvelgė Panevėžio kraštotyros muziejaus darbuotoja A. Petrulienė. Prisiminta, kad visais laikais moteris katalikė buvo ne tik šeimos židinio saugotoja, bet ir aktyvi visuomenininkė, gailestingumo įkvėpėja, kultūros puoselėtoja. Ši popietė susirinkusiems buvo tarsi atgaiva sielai, raginimas tęsti Lietuvos katalikių moterų sąjungos tradicijas, nešti į gyvenimą katalikiškas vertybes, šviestis ir šviesti, skleisti blaivybės idėjas, dovanoti meilę savo artimui.

Apie Panevėžio katalikių moterų draugijos veiklą papasakojusi draugijos pirmininkė Milda Krasnickienė pažymėjo, kad Katalikių moterų draugija neapsiriboja vien tikėjimo skleidimo idėja, draugija vykdo įvairius projektus, kuriuos finansuoja Panevėžio miesto Savivaldybė. Savų lėšų draugija neturi, o ir pati draugija nėra gausi – viso labo tik 34 narės. Draugijos veiklos sferos yra ir religinė, ir pasaulietiška. „Kiekvienais metais įvykdome po vieną projektą. Iš jų pažymėtini: „Šlovė partizanų Motinoms“, „Prisiminimai lieka su mumis“ (apie tremtį), „Dėl neigiamų veiksnių prevencijos šeimoje ir tarp jaunimo“, „Motiejus Valančius – lietuvių tautos Švietėjas ir blaivintojas“ ir kiti.

Šių metų svarbiausias projektas „Priglausk mane“ yra skirtas Lietuvos našlaičių padėčiai, įvaikinimo procedūroms, bus domimasi valstybės parama įsivaikinusiai šeimai, galimybe steigti gyvybės langelį, siekiant išsaugoti į pasaulį atėjusią gyvybę ir išsiaiškinti, kodėl užsieniečiai įsivaikina mūsų vaikų daugiau nei Lietuvos piliečiai. Kaip spręsti šią problemą?

Draugija rengia susitikimus Senelių globos namuose, dalyvauja įvairiuose tautinių mažumų susitikimuose, knygų pristatymuose, bendradarbiauja su „Žemynos“ vidurinės mokyklos moksleiviais, organizuoja rašinių konkursus Motinos ir Tėvo dienai ir panašiai. „Ir jeigu nors vienas mūsų veiklos pasėtas grūdas randa sau palankią dirvą, tai jau laimėjimas“, – baigė savo kalbą M. Krasnickienė.

Šventės pabaigoje buvo surengta nuotaikinga agapė.

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija