Atnaujintas 2008 gegužės 7 d.
Nr.34
(1627)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

„Alaušo“ suvažiavimas

Vytautas Bagdonas

Iš kairės: Draugijos tarybos
sekretorius Vytautas Rimša
bibliotekininkė Elena Bublienė,
draugijos pirmininkas Algimantas
Indriūnas, aktorius Ferdinandas Jakšys,
Svėdasų seniūnas Valentinas Neniškis
Autoriaus nuotrauka

Balandžio 26 dieną, šeštadienį, į Svėdasų kultūros namus rinkosi ne tiktai vietiniai gyventojai, bet ir kraštiečiai iš įvairių šalies vietovių. Čia buvo surengtas neseniai įsteigtos svėdasiškių draugijos „Alaušas“ suvažiavimas, aptarti šios nevyriausybinės organizacijos veiklos uždaviniai, išrinkta draugijos taryba, revizijos komisija, patvirtinti įstatai.

Kaip pabrėžė draugijos „Alaušas“ prezidentas (šiame susirinkime išrinktas ir tarybos pirmininku) Vilniuje gyvenantis svėdasiškis Algimantas Indriūnas, pagrindinis šios nevyriausybinės organizacijos tikslas – suburti bendrai veiklai po visą Lietuvą ir užsienio kraštus išsibarsčiusius svėdasiškius, užmegzti ryšius su Svėdasų gyventojais, turtinti gimtąjį kraštą naujomis iniciatyvomis ir iššūkiais, padėti kraštiečių bendruomenei aktyviau įsijungti į visuomeninį gyvenimą, rūpintis svėdasiškių dorovės ir patriotiškumo ugdymu, pasitelkiant šeimą, mokyklą ir katalikų bažnyčią, ugdyti svėdasiškių bendruomeniškumą, puoselėti tarpusavio pagalbos tradicijas, saugoti ir globoti krašto kultūrinį ir istorinį paveldą ir t. t. Iš pradžių susibūrė Vilniuje gyvenantys svėdasiškiai, buvo sudaryta iniciatyvinė grupė, kuri ir pradėjo rūpintis draugijos „Alaušas“ steigimu.

Svėdasuose vykusio susirinkimo metu buvo išrinkta draugijos taryba iš devynių asmenų, į kurią pateko ir Svėdasų seniūnas Valentinas Neniškis. Išrinkta revizijos komisija, nustatytas metinis nario mokestis, išrinkti draugijos filialų vadovai, aptarti organizaciniai klausimai. Tarybos sekretorius sostinės gyventojas Vytautas Rimša supažindino visus su draugijos aktyvo sumanymu parengti monografiją apie Svėdasų kraštą, kvietė svėdasiškius įsijungti į kraštotyrinį darbą, rinkti istoriją, prisidėti prie būsimosios knygos leidimo. Svėdasų seniūnas V. Neniškis teigiamai vertino naujosios draugijos pirmuosius veiklos žingsnius, linkėjo „Alaušui“ sėkmingai gyvuoti ir darbuotis gimtojo krašto labui...

Pasinaudojant sambūriu, buvo paminėtos ir lietuvių literatūros klasiko, visuomenės veikėjo kanauninko Juozo Tumo-Vaižganto mirties 75-osios metinės. Kuklų minėjimą savo jėgomis surengė patys svėdasiškiai. Draugijos „Alaušas“ tarybos sekretorius, buvęs ilgametis Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos darbuotojas Vytautas Rimša papasakojo apie Vaižganto – švietėjo ir lietuviškų periodinių leidinių redaktoriaus – veiklą. Draugijos tarybos pirmininkas Algimantas Indriūnas priminė renginio dalyviams kai kuriuos šio žymaus kraštiečio asmenybės bruožus. Buvęs pedagogas svėdasiškis ūkininkas ir literatas Tautvydas Kazlauskas prisiminė gūdžius sovietmečio laikus, kai Vaižganto vardas buvo tariamas su panieka.

Buvo laikas, kai vietiniai enkavedistai norėjo nuversti Svėdasuose esantį Vaižganto paminklą, tiktai neįveikė. Vėliau miestelyje lankydamasis tuometinis LTSR Aukščiausiosios Tarybos prezidiumo pirmininkas Justas Paleckis tokį saugumiečių poelgį pasmerkė ir įsakė daugiau nedrįsti kišti rankų prie populiaraus rašytojo paminklo. Buvo prisimintos ir svėdasiškių mokytojų bei mokinių pastangos Vaižganto vardu pavadinti vidurinę mokyklą. Anykščių rajkomo sekretorė ideologijai buvo kategoriška: reikia mokyklai parinkti kokio nors revoliucionieriaus, komunistų partijos veikėjo, o ne kunigo vardą... Svėdasų bibliotekos vyr. bibliotekininkė Elena Bublienė supažindino su bibliotekoje sukaupta kraštotyrine medžiaga, surinktomis publikacijomis apie Vaižgantą – tokia informacija yra labai vertinga. Šių eilučių autorius pasidalijo mintimis apie Kunigiškių kaime veikiančiame Svėdasų krašto muziejuje esančias J. Tumui-Vaižgantui skirtas ekspozicijas, Vaižgantiečių klubo „Pragiedrulys“ veiklą. Aktorius Ferdinandas Jakšys perskaitė tuometinių rašytojų mintis, išspausdintas spaudoje Vaižganto mirties dieną, nekrologų eilutes.

Svėdasiškių sambūrio metu buvo pristatyta kraštietės poetės, dabar gyvenančios Kaišiadoryse, Stasės Valuntaitės-Bielskienės antroji poezijos knyga „Svajonių paukštė“. Eiles iš šios knygos skaitė pati autorė ir Kaune gyvenanti, bet gimtųjų Svėdasų nepamirštanti poetė ir skaitovė Aušrinė Peleckienė. Pasak bibliotekininkės Elenos Bublienės, Svėdasų literatų klube „Sietuva“ aktyviai kuria, leidžia savo kūrybos knygas 25 literatai. Naująją knygą pristačiusi poetė S. Valuntaitė- Bielskienė prisipažino, kad pagal jos eiles yra sukurta ir atliekama net devyniolika dainų, o į sceną su gėlių puokšte užkopęs neseniai Svėdasuose apsigyvenęs dailininkas ir skulptorius Aleksandras Tarabilda pasidžiaugė, kad šios poetės eilėraščiai jį įkvėpė kai kuriuos epizodus, simbolius atkurti meno kūriniuose.

Trijų dalių renginio kulminacija buvo kraštiečių Vytauto Rimšos ir Algimanto Indriūno atliktos dainos „Alaušo varpas“, „Svėdasai“, „Tėvynė ir mergaitė“ (dainų tekstų ir muzikos autorius yra patsai draugijos „Alaušas“ vadovas A. Indriūnas).

Svėdasiškiai išsiskyrė, tačiau jau birželio mėnesį turėtų susitikti per šv. Petro ir šv. Povilo atlaidus Svėdasuose, kai vyks tradiciniai „Vaižganto skaitymai“, rugpjūčio mėnesį, kai per Žolinę bus minimos Svėdasų 505-osios metinės, ir rudenį per Mykolines, kai turėtų būti šventinamas miestelio skvere iškilsiantis paminklas kovotojams už Lietuvos laisvę...

Svėdasai, Anykščių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija