Atnaujintas 2008 gegužės 9 d.
Nr.35
(1628)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Moralinės ligos dabartinėje Lietuvoje

Prof. habil. dr. Leonas Laimutis Mačiūnas,

LKMA Medicinos skyriaus pirmininkas,
Pasaulinės gydytojų katalikų federacijos
Europos asociacijų valdybos narys

Moralines ydas žmonija žino jau seniai. Jos trikdo žmogaus sąžinės veiklą, žlugdo intelektą. Įsigalėjusios žmogaus veikloje, jos traktuojamos jau kaip ligos: jos turi savo kilmės priežastis, savo simptomus, klinikinę eigą. Jos, kaip ir somatinės ligos, gali būti gydomos; kad būtų galima jų išvengti, taikomos profilaktinės priemonės. Moralinės ligos aprašomos Biblijoje, istorijos šaltiniuose, jomis serga ir su jomis susiduria viso pasaulio žmonės, jos paplitusios dabartinėje Lietuvoje.


Negi vien auksas valdo mus?

Petras KATINAS

Neseniai Lietuvoje kilo nemažas triukšmas dėl iš anksto išreklamuoto pedagogų streiko. Mokytojų profsąjungos vadu pasiskelbęs Aleksas Bružas ėmė vaidinti visų pedagogų užtarėją ir gynėją. Bet ar kas nors girdėjo iš A. Bružo ar jo bičiulių bei draugelių, ypač demagogų iš Žemaitijos, jau nekalbant apie tuos, kurie mėgina pasinaudoti naiviais pedagogais ir po rinkimų užgrobti valdžią – „Tvarkos ir teisingumo“ akiplėšų, kalbant apie mokytojo darbą, jo įtaką jaunimo auklėjimui ir pasaulėžiūrai? Išskyrus pinigus ir ministerių algas, kurias žada R. Paksas ir jo vadinamosios moterų grupės pirmininkė, kažkokia Lena Kalinauskaitė, daugiau apie nieką nekalbama.


Čia duoda, čia atima

Genovaitė BERNOTIENĖ

Jau kuris laikas visi vaikai kas mėnesį gauna valstybės paramą, neatsižvelgiant į tėvų materialinę padėtį. Atrodytų valstybė rūpinasi jaunąja karta. Bet tai tik vaidyba. Kaip kitaip suprasti, jei nepasiturinčių šeimų vaikai negauna nemokamo maitinimo. Anksčiau būdavo, kad prasidėjus naujam mokslo metų pusmečiui (rugsėjį, sausį) moksleiviai būdavo maitinami pagal ankstesnio pusmečio duomenis. Praktiškai stebuklų neįvyksta – niekas greitai nepraturtėja. Nuo 2007 metų, kad pusmetį gautų maitinimą, mokinio tėvai turi pristatyti pažymą apie paskutinių trijų mėnesių pajamas. Mėnesio duomenis buhalterijos gali apskaičiuoti ne anksčiau, kaip nuo kito mėnesio 10 dienos.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija