Atnaujintas 2008 gegužės 9 d.
Nr.35
(1628)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Galingas taifūnas Mianmare

Tikslus aukų skaičius ir sugriovimų
mastai paaiškės per keletą savaičių

Iš Mianmaro (buvusi Birma) pranešama, kad remiantis naujausiais duomenims, tropinio taifūno „Nordžis“ aukų skaičius viršija 22 tūkstančius žmonių. Be to, daugiau kaip 40 tūkstančių žmonių yra laikomi dingusiais be žinios. Iravindžio provincijoje, kuri yra tragedijos epicentre, sugriauti visi tiltai, elektros perdavimo linijos. Manoma, kad tikslus aukų skaičius ir sugriovimų mastai paaiškės per keletą savaičių, kai bus gauti duomenys iš atokiausių vietovių. Pagal katastrofos mastą padėtis Mianmare primena prieš keletą metų Pietų Azijos šalis nusiaubusią gamtos stichiją, kai devyniose valstybėse, daugiausia Tailande, Šri Lankoje ir Indonezijoje žuvo daugiau kaip 120 tūkstančių žmonių, buvo sugriauta daug pastatų. Į Mianmarą jau atvyko gelbėtojai iš kaimyninio Tailando, artimiausiu laiku atvyks gelbėtojai iš Naujosios Zelandijos. Kai kurie kaimai yra visiškai sugriauti. Smarkiai nuniokota Chang Ki sala, kurioje sunaikintos visos komunikacijos – keliai, tiltai, elektros perdavimo linijos.

Mianmaro vyriausybė jau kreipėsi į tarptautinę bendruomenę prašydama pagalbos. Šią neturtingą valstybę ištikusi katastrofa yra milžiniško masto – žuvo labai daug žmonių, padaryti didžiuliai materialiniai nuostoliai.

Mianmaro valstybė ilgą laiką buvo vadinama Birma. Ilgus šimtmečius Birma buvo nepriklausoma karalystė, XIX amžiuje ji buvo įtraukta į britų imperijos sudėtį. Nuo 1948 metų Birma vėl tapo nepriklausoma valstybe. Nuo 1962 metų šalyje įsitvirtino karinė chunta, kuri valdo iki dabar. 1989 metais karinės chuntos sprendimu valstybės pavadinimas buvo pakeistas į Mianmarą. JAV, Didžioji Britanija, Airija ir Australija nepripažįsta naujo valstybės pavadinimo ir visuose dokumentuose šalį vadina Birma. Europos sąjunga yra priėmusi sprendimą naudoti dvigubą pavadinimą – Birma/Mianmaras. Dvigubą pavadinimą naudoja ir Australija bei Naujoji Zelandija. Jungtinės Tautos naudoja valstybės pavadinimą Mianmaras. Opozicija, kurios teisės Mianmare gerokai suvaržytos, prieštarauja prieš naują valstybės pavadinimą ir laikosi pozicijos, kad Birmos pavadinimas yra istoriškai pagristas. Praėjusių metų pabaigoje Mianmare buvo kilę masiniai opozicijos protestai, vyko gausūs mitingai, kuriuose buvo protestuojama prieš valdžios politiką, reikalaujama panaikinti cenzūrą, imtis demokratinių reformų. Mitinguose dalyvavo ir daug budistų vienuolių, kurie turi šiame krašte didelį autoritetą.

Mianmare gyvena apie 50 milijonų gyventojų, tai iš esmės agrarinė šalis, tiesa, per paskutinį dešimtmetį valdžia ėmė skatinti turizmą. Turistų iš Vakarų valstybių skaičius per paskutinius kelerius metus ypač išaugo. Dauguma šalies gyventojų – 80 procentų – yra budistai, bet egzistuoja ir nemažos islamo pasekėjų, animistų, krikščionių bendruomenės. Krikščionys sudaro 4 procentus šalies gyventojų – tai daugiausia katalikai ir baptistų pakraipos protestantai. Mianmaras yra viena iš kelių „Auksinio trikampio“ šalių (Mianmaras, Laosas, Tailandas), kuriose auginami narkotiniai augalai. Vietinės mafijos grupuotės, tarp kurių didelę įtaką turi kinų triados (kinų mafijos sindikatai), įtakingos visame Pietų Azijos regione, organizuoja narkotikų verslą. Narkotikų keliai driekiasi tiek į Europos šalis, tiek į Kiniją, Japoniją, Australiją.

Jungtinių Tautų Organizacijoje priimtas nutarimas pasiųsti į Mianmarą JT suformuotas gelbėtojų pajėgas. JAV ambasada Mianmare iš savo biudžeto jau paskyrė 250 tūkstančių dolerių, JAV administracija žada skirti kur kas svaresnę paramą. Europos Sąjunga irgi svarsto paramos skyrimo klausimą Mianmare praūžusios stichijos padariniams likviduoti. Žadama skirti nuo 3 iki 10 milijonų dolerių. Paramą rengiasi skirti Tailandas, Kinija, Indonezija ir kitos regiono šalys. Izraelio užsienio reikalų ministerija kreipėsi į Mianmaro valdžią su pasiūlymu nusiųsti Izraelio medikus ir gelbėtojus. Rusija irgi pasiūlė nusiųsti savo gelbėtojus ir medikus. Nors Mianmarą valdanti karinė chunta palaiko minimalius ryšius su užsienio valstybėmis – tai gana izoliuotas kraštas, tačiau daugelis valstybių atsiliepė į pagalbos prašymus.

Mianmaro audros sukeltos tragedijos aukų skaičius auga, todėl galutinis nukentėjusiųjų skaičius paaiškės tik po kelių dienų.

Pasak „Caritas Internationalis“, judėjimo laisvės varžymai Mianmare labiausiai kliudo suteikti skubią pagalbą nukentėjusiesiems. Kaip teigė organizacijos Skubios pagalbos suteikimo grupės vadovė Doloresa Halpin-Bachmann, reikia kuo greičiau atidaryti kelią į nukentėjusias zonas, kad būtų galima kuo greičiau įvertinti padarytus nuostolius ir pradėti maisto, pastogės, vandens ir medicininės pagalbos užtikrinimą.

Papildomų žinių pateikė organizacijos „Gydytojai be sienų“ atstovas Italijoje, nuolatinį ryšį su Mianmaru palaikantis organizacijos viešųjų ryšių direktorius Sergio Cecchini. Organizacijos administruojami medicinos centrai, kuriuose saugoma 8 tūkstančiai ŽIV užsikrėtusių ligonių, tuoj pat ėmėsi gelbėti sužeistuosius. Tačiau beveik nebeliko vaistų. Padėtį apsunkina elektros ir geriamojo vandens stoka. Padėtis yra kritiška. Medikams rūpestį kelia tūkstančiai ligonių, kuriems būtina reguliariai gauti ŽIV infekcijos dauginimąsi organizme stabdančius antiretrovirusinius vaistus, kurių galbūt nebegaus. Dėl audros pakilęs nenutekantis potvynių vanduo kelia maliarijos pavojų. „Paplitusios epideminės ligos gali pareikalauti dvigubai daugiau aukų, nei pareikalavo ciklonas“, – pažymėjo katalikų žinių agentūrai MISNA „Gydytojai be sienų“ atstovas.

„Labai nuliūdintas žinios apie Mianmare galingos audros sukeltas tragiškas pasekmes Šventasis Tėvas nuoširdžiai visus užjaučia“, – pažymėjo Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Tarcizijus Bertonė. Valstybės sekretorius popiežiaus Benedikto XVI vardu pareiškė užuojautą Mianmaro vyskupų konferencijos pirmininkui arkivyskupui Paul Zinghtung Gravngui.

„Melsdamasis už žuvusiuosius ir jų artimuosius, Popiežius prašo Visagalį Dievą suteikti amžinąją ramybę mirusiems ir stiprybės bei paguodos benamiams bei visiems kenčiantiems dėl stichinės nelaimės“, – pažymėjo arkivyskupui pasiųstoje užuojautos telegramoje kardinolas Bertonė. Šventasis Tėvas yra tikras, jog tarptautinė bendruomenė dosniai ir veiksmingai atsilieps į mianmariečių poreikius.

Giedrius Grabauskas-Karoblis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija