Atnaujintas 2008 gegužės 16 d.
Nr.37
(1630)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Panevėžio vyskupijoje

Panevėžio-Krekenavos dekanate

Šventė Sekmines, minėjo bažnyčios
10-metį

Vyskupą emeritą Juozą Preikšą
į bažnyčią lydėjo klebonas
kun. Simas Maksvytis

Iškilmės prasidėjo
eucharistine procesija

Truskavos Šventosios
Dvasios bažnyčia

Buvęs Truskavos, o dabar
Panevėžio Šv. apaštalų Petro
ir Povilo bažnyčios klebonas
kan. Petras Baniulis dalijo Komuniją

Buvęs Truskavos, o dabar
Utenoje dirbantis kun. Feliksas
Čiškauskas bendrauja
su buvusiais parapijiečiais

TRUSKAVA. Gegužės 11 dieną parapijoje buvo minima Šventosios Dvasios bažnyčios 10 metų sukaktis bei švenčiami Sekminių atlaidai. Iš Kauno atvykusį vyskupą emeritą Juozą Preikšą į šventovę atlydėjo Truskavos klebonas kun. Simas Maksvytis.

Iškilmės prasidėjo eucharistine procesija. Sekminių šv. Mišiose, kurias aukojo vyskupas emeritas, dalyvavo Panevėžio vyskupijos kurijos kancleris kun. dr. Romualdas Zdanys, buvę Truskavos klebonai, o dabar Joniškyje bei Utenoje dirbantys kunigai Sigitas Stepšys bei Feliksas Čiškauskas, Panevėžio Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios klebonas kan. Petras Baniulis bei šios šventovės altaristas g. kan.Vytautas Aloyzas Marozas.

Šv. Mišių metu vyskupas emeritas J. Preikšas pabrėžė ypatingą Sekminių šventės reikšmę ir pasidžiaugė, kad jau dešimt metų Šventosios Dvasios šventovėje verda gyvenimas: „Dešimtys imperijų subyrėjo, o Kristaus tikėjimas, vedantis tiesos keliu, vis gyvas“. Jis ragino nepasitikėti burtininkais, ekstrasensais, sektantais, kitokiais apgavikais ir kvietė melstis ir prašyti Šventosios Dvasios, kad ji pelenais paverstų mus slegiančias ydas ir kad Sekminių ugnimi veržtųsi į mūsų gyvenimą. Vysk. J. Preikšas padėkojo Mišiose giedojusiam Kauno valstybiniam chorui bei visiems tikintiesiems, atėjusiems į šventovę išklausyti Mišių. „Be jūsų dalyvavimo nebūtų tokia graži šventė. Prieš dešimt metų jūs konsekravote šią bažnyčią ir dedikavote ją Šventajai Dvasiai“,– sakė Truskavos klebonas kun. S. Maksvytis. Jis padėkojo į atlaidus atvykusiems kunigams, o mergaitės įteikė gėlių. Ypač buvo pagerbtas Truskavos bažnyčios statytojas, dabar Panevėžio Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios klebonas kan. Petras Baniulis. 1990 metais jo iniciatyva ir rūpesčiu buvo pradėti statyti mūriniai modernūs maldos namai (arch. A. Paulauskas). Nors trūko lėšų, kun. P. Baniulio didelėmis pastangomis, geranoriškai talkinant bendrovėms bei parapijiečiams, jau 1995 metų birželio 4 dieną buvo pašventinta laikinoji koplyčia bažnyčios rūsyje. Pagal specialų užsakymą bažnyčiai buvo pagamintas altorius, sakykla, klausykla, suolai, vitražai (aut. S. Gutauskas). 1998 metų gegužės 31 dieną, per Sekmines, bažnyčią konsekravo tuometinis Panevėžio vyskupas Juozas Preikšas, o klebonui P. Baniuliui buvo įteiktas simbolinis raktas.

Kiek maldos namų statyba pareikalavo klebono jėgų, valios ir užsispyrimo, geriausiai žino jis pats, tačiau P. Baniulis niekada nesiskundė ir nedejavo. Ir netgi tuo pačiu metu sugebėjo aptarnauti Ančiškio parapiją bei gražiai tvarkyti jos bažnyčią.

Įvertindamas gerus kan. P. Baniulio darbus, kun. S. Maksvytis jam įteikė Mišių taurę (komuninę). Nuoširdžiai padėkojęs už dovaną, kunigas nutarė taurę padovanoti Truskavos bažnyčiai. Truskavos klebonas padėkojo visiems, aukojusiems bažnyčiai, seniūnui V. Zakaryzai bei visiems, kurie prisideda prie šventovės išlaikymo, o ypač Seimo narei V. Baltraitienei, kuri netgi specialiai buvo atvažiavusi pažiūrėti, kaip vyksta laiptų remontas.

Po šv. Mišių bažnyčioje koncertavo Kauno valstybinis choras.

Bronius VERTELKA

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija