Atnaujintas 2008 gegužės 16 d.
Nr.37
(1630)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Kauno arkivyskupijoje

Ukmergės dekanate

Sekminių šventėje dalyvavo daug garbingų svečių

Sekminių šventėje kalba Kauno
arkivyskupo augziliaras
vyskupas Jonas Ivanauskas (kairėje)

Vepriai. Praėjusį savaitgalį čia sugužėjo didelis maldininkų būrys iš visos Lietuvos. Sekminės šioje parapijoje – didelė šventė. Šiais metais Sekminių šventėje dalyvavo Kauno arkivyskupo augziliaras vyskupas Jonas Ivanauskas, kancleris monsinjoras Adolfas Grušas, naujai įšventintas Ukmergės Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios kunigas Kęstutis Genys, profesorius Alfonsas Motuzas, „Marijos radijo“ direktorius kun. Petras Oskaras Volskis, Seimo narys Ramūnas Garbaravičius, jo patarėjas Arūnas Antanaitis, rašytojas čečėnas Vachidas Jelhojevas, kiti svečiai.

Veprių seniūnė Dalia Urbonienė pasidžiaugė, kad šiais metais Sekminės švenčiamos gražesnėje aplinkoje: „Kovo pabaigoje pradėjome tvarkyti mišką, kuriuo driekiasi Kalvarijos kelias: buvo iškirsti menkaverčiai krūmai ir avariniai medžiai, nušienauta pakelė. Šiukšles gabeno net du sunkvežimiai. Klebonas kun. Bronislovas Gimžauskas organizavo nemažai talkų, kurių metu buvo dažomos Kalvarijos Kryžiaus kelio stotys, tvarkoma bažnyčia“, – atliktus darbus vardijo seniūnė. Prie Kalvarijų kryžiaus atnaujinimo darbų prisidėjo visuomeninė organizacija „SOS Vepriuose“, gėlių parūpino verslininkai Olisevičiai. D. Urbonienė teigė, jog pastaraisiais metais tiek daug dėmesio skiriama Kalvarijos keliui dėl to, kad Vepriuose lankosi ne tik tikintieji, norintys užmegzti gilesnį dvasinį santykį su dievu, bet ir turistai.

Šeštadienį ir sekmadienį maldininkų minios ėjo Kalvarijos kelią, melsdamiesi prie 35 Kristaus gyvenimo stočių, su jais drauge ėjo vyskupas J. Ivanauskas, profesorius Alfonsas Motuzas. Sekmadienį šv. Mišias aukojo kun. P. O. Volskis. Šv. Mišios buvo tiesiogiai transliuojamos per „Marijos radiją“.

Ypatingą dėmesį Vepriams skyrė religingoje šeimoje užaugęs profesorius A. Motuzas. Neseniai buvo pristatyta jo knygų trilogija, skirta Veprių Kalvarijoms: „Veprių Kalvarijos. Istoriniai, etnologiniai ir etnomuzikologiniai aspektai“, „Veprių Kalvarijos: istorija, apeigos ir muzika“, „Veprių Kalvarijų maldynas ir giesmynas“. Monografija, vadovėlis ir maldynas-giesmynas išleisti po daugiau kaip 30 metų trukusių tyrinėjimų.

D. Urbonienė pasidžiaugė, kad vepriškiai dabar yra „Marijos radijo“ akiratyje. Bendruomenės nariai lankėsi radijo stotyje, Švč. Mergelės Marijos Rožančinės parapijos bažnyčios choras, kuriam vadovauja Staselė Novikienė, giedojo giesmes iš naujai išleisto giesmyno bei pasakojo apie Kalvarijas. Radijo darbuotojai ne kartą lankėsi Vepriuose ir net kelias dienas įrašinėjo giesmininkų balsus. Artimiausiu laiku bus išleistos šių giesmių kompaktinės plokštelės.

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Romo Petro Šaulio nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija