Atnaujintas 2008 gegužės 21 d.
Nr.38
(1631)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Anglikonai lemtingo pasirinkimo išvakarėse

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI
ir Kenterberio arkivyskupas
Rovanas Viljamsas

Artėjant kas dešimt metų vykstančiai Lambeto konferencijai, kurioje anglikonų vyskupai svarsto padėtį savo Bažnyčioje, pasaulinis Anglikonų Bendrijos galva Kenterberio arkivyskupas Rovanas Viljamsas susitiko su popiežiumi Benediktu XVI, kad informuotų jį apie pasirengimus būsimajam forumui. Vatikano šaltiniai praneša, kad į Lambeto konferenciją, kuri tęsis nuo liepos 16 iki rugpjūčio 6 dienos, Katalikų Bažnyčia pasiųs autoritetingą stebėtojų delegaciją, sudarytą iš dviejų kardinolų ir šešių vyskupų.

Prieš gegužės 5 dienos audienciją pas Šventąjį Tėvą interviu Vatikano radijui davęs arkivyskupas R.Viljamsas pripažino, kad ekumeniniai santykiai tarp Katalikų Bažnyčios ir Anglikonų Bendrijos išgyvena sunkiausią laikotarpį nuo Vatikano II Susirinkimo (1962-1965) laikų. To priežastis yra grėsminga situacija pačioje anglikonybėje, kurioje vykstant dideliems nesutarimams dėl homoseksualų ir moterų įšventinimų vyskupais iškilo reali grėsmė Anglikonų Bendrijai suirti.

Daugelį katalikams prijaučiančių anglikonų papiktino liberalios Episkopalų Bažnyčios (Jungtinėse Amerikos Valstijose anglikonai vadinami espiskopalais) sprendimas patvirtinti homoseksualų ir moterų vyskupišką konsekraciją. Nors pirmiausia amerikiečių episkopalų vyskupas, homoseksualas Džinas Robinzonas nebuvo pakviestas į Lambeto konferenciją, tačiau vis tiek rengiasi ten vykti ir skelbti savo nuostatas. Konservatyvių vyskupų grupei vadovaujantis Nigerijos anglikonų arkivyskupas Piteris Akinola, pasipiktinęs tuo, kad Kenterberio arkivyskupas griežtai nepasmerkė homoseksualizmo, kviečia savo rėmėjus į atskirą konferenciją Šventojoje Žemėje.

Vatikanas remia savo artimo ekumeninio partnerio arkivyskupo R. Viljamso pastangas išlaikyti vienybę Anglikonų Bendrijoje, tačiau pabrėžia, kad ši vienybė turi remtis ištikimybe Šventajam Raštui ir Tradicijai (tiek kunigystės, tiek ir moraliniuose klausimuose). Todėl negali būti jokios kalbos apie iškrypėlių homoseksualų ir moterų konsekraciją. Šventojo Sosto pagrindinis ekumeninių ryšių koordinatorius, Popiežiškosios krikščionių vienybės skatinimo tarybos pirmininkas, kardinolas Valteris Kasperis ne kartą yra perspėjęs, kad minėtos tendencijos anglikonybėje gali „ilgam įšaldyti“ bendradarbiavimą su Katalikų Bažnyčia.

Tą pačią dieną, kai Kenterberio arkivyskupas susitiko su popiežiumi Benediktu XVI, kardinolas V. Kasperis davė interviu Anglijos katalikų laikraščiui „The Catholic Herald“, kuriame pabrėžė, kad anglikonybė pagaliau turi „išsiaiškinti dėl savojo identiteto“. Tai reiškia, kad anglikonai turi nuspręsti, ar jie labiau priklauso pirmojo tūkstantmečio Bažnyčiai (kaip katalikai ir stačiatikiai), ar XVI amžiuje atsiradusiems protestantams. „Dabar jie yra kažkur tarp šių konfesijų. Šį identitetą būtina išsiaiškinti, bet tam reikia priimti sunkius sprendimus“, – sakė kardinolas V. Kasperis.

Tai būtina sąlyga tolesnio ekumeninio dialogo vystymui, todėl Lambeto konferencija turės užimti svarbią vietą šiame kelyje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija