Atnaujintas 2008 gegužės 23 d.
Nr.39
(1632)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Gal Kryžių Marija padės tvirtai pasiryžti?

Alvyra Grėbliūnienė

Šv. Mišių koncelebracijai vadovauja
vyskupas Rimantas Norvila.
Kairėje – kun. Jonas Cikana,
dešinėje – kan. Valius Zubavičius

Šviesaus atminimo mūsų kraštietis Juozas Petrauskas knygelėje ,,Kryžiai“ rašo, kad ši vieta, esanti prie Dusios ežero, ,,nuo seno buvo ypatinga. Dievui pašvęsta... joje veikęs neliečiamybės įstatymas“. O Sekminės čia švenčiamos nuo karo su švedais laikų. Pasak autoriaus užrašytos legendos, 1702 metais šioje vietoje stovyklavo Lietuvos kariuomenės etmono Mykolo Servacijaus Višnoveckio daliniai. Etmonas buvo labai religingas ir ypač garbino Švč. Mergelę Mariją. Jis turėjo ir Borūnų Marijos paveikslo kopiją, kurią pakabino ant vieno iš trijų jo paliepimu pastatytų kryžių. Daliniams traukiantis, etmonas per skubėjimą paveikslą pamiršo. Po kelerių metų pro Kryžius keliavo paliegęs ir aklas buvęs Višnoveckio kareivis. Įvyko stebuklas: jis pasveiko ir praregėjo. Nuo to laiko praėjo daugiau kaip 300 metų. Daug žmonių, užtariant Marijai, patyrė stebuklingų Dievo malonių. Vienos užrašytos, kitos tik perduodamos iš lūpų į lūpas, dar kitos iškeliavo į amžinybę kartu su patyrusiais. Tik tų įvairių žmonių patirtų stebuklų niekas rimtai ir neregistravo... Keitėsi valdžios, kunigai, keletą kartų buvo sugriauta ir atstatyta Kryžių koplyčia. Tik tokios didingos ir gražios, kaip dabartinė, jau aštuntus metus kviečianti maldai tikinčiuosius, dar nebuvo. O ir šiam, septintajam sekmadieniui po Velykų, oras taip pat buvo, matyt, kan. Vytauto Prajaros užsakytas pas Aukščiausiąjį. Atrodė, kad iš dangaus nuleistomis saulės spindulių juostomis bematant pasipils gausios Sekminių Šventosios Dvasios dovanos... Jų laukė ne tik gausiai susirinkę maldininkai, bet ir rimtai pasiruošę priimti Sutvirtinimo sakramentą 30 jaunuolių.

J. Petrauskas jau minėtoje knygelėje cituoja, kad 1822 m. gegužės 25 dieną per tris Sekminių šventės dienas Rudaminos Augustavo pavyskupio, vyskupo Polikarpo Marcijevskio „sutvirtinta 5593 asmenys“. Iškilmėse dalyvavo 20 kunigų ir ,,nesuskaitomos minios žmonių“. Laikai keičiasi...

O gegužės 11 dieną Šventosios Dvasios dovanas Dievas perdavė per visada žmonių laukiamo Vilkaviškio vyskupo Rimanto Norvilos rankas. Jis su dekanato kunigais aukojo šv. Mišias ir sakė homiliją. Šventoji Dvasia kalbėjo ir ekscelencijos lūpomis. Ji neša ramybę ir viltį. O blogio dvasia ją atima ir vietoj meilės palieka neapykantą. Ji neša godumą, savanaudiškumą, nusivylimą, neša nuodėmę ir nutolimą nuo Dievo. Šiandien daug žmonių nutolę nuo Jo. Jiems viskas negerai, jie dūsauja, kritikuoja. Nemažai šeimų praradę pasitikėjimą vienas kitu, ištikimybę, pasiaukojimą ir santarvę. Viskas vyksta dėl to, kad žmonės nutolę nuo Dievo. Kristus ragina žmones būti su Viešpačiu. „...bet jei neatsiversite, visi taip pat pražūsite“ (Lk 13,5). Tai ne bauginimas, tai įspėjimas. Tik pats žmogus gali nuspręsti savo tolimesnį gyvenimą, nes Dievas jam paliko laisvą valią apsispręsti: ar gyventi nuodėmėje, ar leisti išsiskleisti savo ,,pumpurui“ ir priimti Šventos Dvasios dovanas. Dėl įvairių priežasčių yra nemažai suardytų šeimų, kurios negali naudotis Atgailos sakramentu ir priimti šv. Komuniją. Jos turi atlikti vidinę atgailą, širdimi apgailėti, dorai gyventi ir tikėti Viešpaties malone. Vyskupas ragino padaryti tvirtą pasiryžimą priimti Dievo malones per maldą, atgailą, šv. Komuniją. Leisti Šventajai Dvasiai toms malonėms išsiskleisti.

Priėmusiųjų Sutvirtinimo sakramentą vardu padėkos žodžius išsakė ir įteikė gėlių puokštę Silvija ir Simona Pacevičiūtės ir Lukas Akulavičius. Šv. Mišiose giedojo Lazdijų parapijos jaunimo choras (vadovė Jūratė Kryžokaitė) ir Metelių bei Simno parapijų mišrus choras. Kan. Vytautas Prajara ir vyskupas R. Norvila padėkojo maldininkams ir pakvietė juos atvykti į Kryžių šventovę per Šv. Petro ir Povilo atlaidus.

Kryžiai, Lazdijų rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija