Atnaujintas 2008 gegužės 23 d.
Nr.39
(1632)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Kiniją nusiaubė galingas žemės drebėjimas

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Pingvu miesto gatvė po žemės drebėjimo
Reuters nuotrauka

Kinijoje po gegužės 12 dieną įvykusio galingo žemės drebėjimo vėl užfiksuoti požeminiai smūgiai, tik šįkart silpnesni – 5,4-5,5 balų stiprumo pagal Richterio skalę. Paskutiniais duomenimis, žuvusiųjų ir dingusiųjų be žinios žmonių skaičius viršija 71 tūkstantį, šis skaičius dar ne galutinis, nes gelbėjimo darbai vis tęsiasi, dar negauti duomenys iš atokiausių kaimų.

Gegužės 12 dieną Kinijos Sičiuanio provinciją sukrėtė galingas 7,6-7,9 balų žemės drebėjimas. Provincijoje buvo sugriauta apie 80 procentų pastatų. Požeminiai smūgiai buvo jaučiami ir sostinėje Pekine, nutolusioje nuo nelaimės epicentro daugiau nei 1000 kilometrų. Bet čia tik kelias minutes virpėjo pastatų sienos, jokių sugriovimų neužfiksuota. Žemės drebėjimas buvo jaučiamas ir Rusijoje, Vietname ir Tailande.

Tarp žuvusiųjų nemažai vaikų, sugriauta daug mokyklų. Gegužės 13 dieną, praėjus parai po nelaimės, buvo skelbiama, kad žuvo 19 tūkst. žmonių, bet vėliau aukų skaičius vis augo. Paskutiniais duomenimis žuvo 50 tūkst., sužeista daugiau kaip 65 tūkst. žmonių. Perpildytos vietos ligoninės, dalis sužeistųjų išvežti į kitų regionų ligonines. Pastogę prarado per milijoną gyventojų.

Sičiuanio regione kelias dienas lankėsi Kinijos valstybės tarybos pirmininkas Ven Džia Bao. Jis apžiūrėjo sugriautus pastatus, kalbėjosi su sužeistaisiais, organizavo vietos valdžios organų darbą. Į Sičiuanio provinciją Kinijos valdžia atsiuntė per 100 tūkstančių kareivių, jie čia palaiko viešąją tvarką ir dalyvauja gelbėjimo darbuose.

Tarp žuvusiųjų yra nemažai užsienio piliečių. Žuvo per šimtą čia dirbusių vietnamiečių, 36 Tailando piliečiai, keliolika vokiečių, devyni prancūzai. Kai kurie užsieniečiai yra dingusiųjų be žinios sąrašuose. Praėjus dviems paroms po žemės drebėjimo, iš po griuvėsių buvo ištrauktos dvi sužeistos Izraelio pilietės. Medicinos kolegijos studentės čia gyveno jau mėnesį, buvo atvykę pagal tarptautinio bendradarbiavimo programą.

Nerimą kelia ne tik didelis žuvusiųjų ir dingusiųjų be žinios skaičius. Daug žmonių liko be pastogės, sugriauta didelė dalis regiono infrastruktūros – tiltai, elektros perdavimo linijos, transformatorinės. Daliai žmonių trūksta maisto, drabužių. Gelbėjimo darbus stabdė ir liūtys, bet jos jau liovėsi praėjusį savaitgalį.

Vykdant gelbėjimo darbus, pasitaikė ir retų atvejų. Gegužės 16 dieną gelbėtojai iš po griuvėsių ištraukė 46 metų vyriškį, kuris čia praleido ilgiau kaip keturias paras. Jį apžiūrėję medikai konstatavo kairės rankos lūžį, nubrozdinimus, bet bendra jo sveikatos būklė gera. Tuo tarpu dar keli žmonės iš šių griuvėsių buvo ištraukti jau negyvi.

Kinijoje vyksta masinė kampanija, kurios metu žmonės renka aukas, skirtas nuo žemės drebėjimo nukentėjusiems žmonėms. Per keletą dienų jau surinkta apie 100 milijonų dolerių. Parama plūsta ir iš užsienio šalių. Praėjusį penktadienį paramos Kinijai klausimą svarstė ir Lietuvos Vyriausybė – nutarta iš vyriausybės rezervo skirti 200 tūkstančių litų. Latvijos vyriausybė paskyrė 70 tūkstančių latų nukentėjusiems kinams paremti. Kai kurios užsienio valstybės – Rusija, Tailandas, Indonezija ir kitos pasiuntė į Kiniją ir gelbėtojus, jau ne kartą dalyvavusius po žemės drebėjimų vykstančiuose gelbėjimo darbuose. Tokio masto žemės drebėjimų Kinijoje jau seniai nebuvo. Paskutinis galingas žemės drebėjimas buvo nusiaubęs Kiniją 1976 metais. Tada Tangšano provincijoje žuvo per 200 tūkstančių žmonių.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija