Atnaujintas 2008 gegužės 28 d.
Nr.40
(1633)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

„Sėlių muzikantų“ pavasaris

Jonas PETRONIS

Festivalių siela –
Gintaras Andrijauskas

Uteniškių muzikantų Streikų šeima

Zarasų krašte nuaidėjo gražus liaudiško muzikavimo festivalis „Sėlių muzikantai“. Šis ežerų krašto renginys pradžiugino liaudiškos muzikos mylėtojus jau šešioliktą kartą. 1992 metais Gintaro Andrijausko iniciatyva įvyko pirmasis festivalis. Kasmet vis gausėjo festivalio dalyvių skaičius. „Sėlių muzikantai“ – zarasiškių pamėgtas renginys, kurio tikslas – puoselėti armonikos muzikos tradicijas.

Į festivalį pagroti, padainuoti atvyko muzikantai ne tik iš įvairių Lietuvos kampelių, bet ir Latvijos, Estijos. Ypač glaudūs ryšiai Zarasus sieja su Latvijos muzikantais.

Festivalio dalyvius ir svečius pasveikino organizatorius Gintaras Andrijauskas, žmonių entuziazmu, krašto tradicijų puoselėjimu džiaugėsi Zarasų rajono savivaldybės meras Arnoldas Abramavičius, Utenos apskrities viršininko administracijos Socialinių paslaugų, kultūros ir turizmo departamento Kultūros, sporto ir turizmo skyriaus vedėja Vyda Krasauskienė, kiti svečiai.

Festivalį pradėjo Zarasų kaimo kapela „Čir vir vyrai“. Šventės vedėja Virginija Našlėnienė, garsioji Raseinių Magdelė, vieną po kitos į sceną kvietė kapelas, muzikantus. Scenoje skambėjo senovinių armonikų, kitų liaudies instrumentų muzikos melodijos, kurias atliko Zarasų rajono Smalvų, Salako, Samanių kaimo kapelos, žinoma visoje šalyje zarasiškių kaimo kapela „Sadūnai“. Daug plojimų susilaukė Ignalinos muzikantai, šiltai buvo sutikti ir iš kitur atvykę muzikantų kolektyvai – „Raskila“ iš Birštono, „Smagratis“ iš Telšių, „Lipk unt sienų“ iš Kauno, „Mingė“ iš Klaipėdos, kapela „Muzikantai is pa Utenas“. Gražiomis melodijomis, dainomis armonikierius nudžiugino ir svečiai iš užsienio – latvių kapela „Laimos muzikanti“, ,,Jazepa kapela“. Su susidomėjimu sutikta grupė ,,Heino Tartes“ iš Estijos. Estai koncertavo įdomiomis armonikomis, panašiomis į „peterburskas“. Daugiau kaip keturias valandas džiugino muzikantai savo melodijų vingrybėmis ir vakaro vedėja Raseinių Magdelė negalėjo atsistebėti žiūrovų kantrybe.

Liaudies muzikavimo dalyviai turėjo progos susipažinti su šio meno tradicijomis Latvijoje – latvių kultūros tyrinėtojas Ilmars Pumpurs iš Rygos surengė fotografijų parodą apie Latvijos muzikantų kapelas ir muzikantus nuo XX amžiaus pradžios iki vidurio.

O kitą dieną liaudiškos muzikos mylėtojai, muzikantai suvažiavo į Dusetas – šventė tęsėsi prie poetų apdainuotų Sartų, Ramūno Čižo sodyboje. Koncertavo Rokiškio, Vilniaus muzikantai, gražiai buvo sutikti „Dedokai“ iš Panevėžio, Utenos kapela „Fortūna“, zarasiškis Petras Jankauskas, kuris jau daug metų su savo armonika atvyksta į Dusetas. Tiesa, šiemet kartu atvyko ir žmona Ksavera. Džiugino gražiomis melodijomis Dusetų, Jūžintų muzikantai. Estas Heino Tartes džiaugėsi, kad turėjo progos ne tik pademonstruoti savo sugebėjimus, bet ir galėjo pasimokyti muzikavimo iš lietuvių, latvių. Ypač estą nudžiugino susitikimas su Dusetų seniūnijos Užtiltės kaimo gyventoju Augustu Latvėnu, kuris prikelia naujam gyvenimui senus muzikus instrumentus, su juo susitarė dėl tolesnio bendravimo. Heino Tartes pasakojo, kad jie Pylvos miestelyje turi įsirengę senovės muzikos instrumentų remonto dirbtuves, o jos paslaugomis naudojasi žmonės iš visos Estijos.

Dusetose koncertavo ir uteniškių Streikų šeima – sūnus Marius, tėvas Kazimieras ir dukra Kristina, vienintelė mama buvo tik šventės žiūrovė.

Šventėje dalyvavo Seimo narys Manfredas Žymantas. Jis įteikė padėkos raštą Gintarui Andrijauskui. Pastarasis prisiminė pirmąjį festivalį, į kurį tada susirinko penki muzikantai, o šiemet festivalyje muzikanto pasus gavo 117 dalyvių. Gintaras prisipažino turintis svajonę – kad tokį pasą gautų ir muzikantai, gyvenantys ir kitose Baltijos valstybėse.

Zarasai-Dusetos

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija