Atnaujintas 2008 gegužės 30 d.
Nr. 41
(1634)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Telšių vyskupijoje

Plungės dekanate

Kiekvienas sekmadienis – iškilminga šventė

Medingėnai. Jau ne pirmi metai, kai šią nuošalią Švč. Trejybės parapiją aptarnauja iš Rietavo atvažiuojantis kunigas Vytautas Tamašauskas. Jis sekmadieniais bažnyčioje aukoja šv. Mišias, atlieka kitus religinius patarnavimus, tad Medingėnuose jam tenka apsilankyti  ir eilinėmis savaitės dienomis. Medingėniškiai džiaugiasi jaunu kunigu: „Kunigas Vytautas Tamašauskas, nors dar ir jaunas, bet, matyt, Dievo pašauktas pasirinko kunigystės kelią, nes nuoširdžiai atlieka kunigo pareigas, moka bendrauti su tikinčiaisiais, uždega mus bažnyčios lankymui, bendrai maldai“. Kun. V. Tamašauskas apie medingėniškius  atsiliepia taip: „Nuošalios parapijos žmoneliai visuomet geri, pasitiki kunigu, nori dvasiškai sustiprėti, išlieti kunigui savo bėdas, nuoskaudas. Kas be ko, pasitaiko ir vienas kitas, kuris kunigo pastangas mato tarsi kokiame iškreiptame veidrodyje... Tokių esama visose parapijose. Gaila jų, nes jie nemato ar nenori matyti nei kunigo, nei parapijiečių  rodomų pastangų. Už tokius mes meldžiamės...“

Pasak kun. V. Tamašausko, kai į aptarnaujamą parapiją atvažiuoji tik sekmadieniais aukoti tas vieninteles šv. Mišias, neskaitant krikštynų, laidotuvių, ligonių lankymo, turi tinkamai pasiruošti Viešpaties dienos šventimui. Pirmiausia būtina gerai apgalvoti homiliją, nes tikintieji per nelengvą darbo savaitę yra ištroškę Dievo Žodžio ir laukia, ką jiems per šv. Mišias pasakys kunigas... Todėl kun. V. Tamašauskas ir stengiasi, kad kiekvieno sekmadienio šventimas Medingėnuose virstų savotiška iškilme, kuo džiaugsmingesniu ir gilesniu priartėjimu prie Dievo... Būna sekmadienių, ypač per didesnes šventes, kai bažnyčioje po pamaldų koncertuoja vietos jaunimas, moksleiviai. Be to, kunigui V. Tamašauskui daug padeda, ypač tvarkyti bažnyčios ūkinius reikalus, ir klebonas kun. Egidijus Jurgelevičius. O kai dirbama darniai ir išvien – tai ir jauną kunigą, aptarnaujantį atokią parapiją, lydi sėkmė.

Gegužės 2-ąją – Motinos dieną – kun. V. Tamašauskas pradžiugino motinas, močiutes ir būsimas motinas joms skirta šv. Mišių auka su jaudinančia homilija. Klausantis kunigo žodžių apie motinos vaidmenį pasaulyje ne vienai medingėniškei ir ašara skruostais nusirito... O kur dar gražiai sugiedotos Medingėnų bažnyčios choro, vadovaujamo rietaviškio vargonininko Juozo Barsteigos, giesmės apie Švč. Mergelę Mariją ir kun. V. Tamašausko palaiminimas, skirtas motinoms, bei maldos už gyvas ir mirusias mūsų gimdytojas.

Gegužės 18-ąją Medingėnų bažnyčioje vyko tituliniai Švč. Trejybės atlaidai. Į juos atvyko ir kadaise Medingėnų parapijoje gimę, užaugę, gyvenę buvę medigėniškiai. Pirmiausia jie aplankė Medingėnų parapijos kapines, pasimeldė prie savo artimųjų kapų, padėjo gėlių, uždegė žvakes.

Aplankę kapines, Medingėnų bažnyčioje tikintieji apvaikščiojo Kryžiaus kelią. Švęsti Švč. Trejybės iškilmių atvyko ne tik kun. V. Tamašauskas, bet ir Rietavo klebonas kun. E. Jurgelevičius, o vargonininkas J. Barsteiga atsivežė dar ir Rietavo bažnyčios chorą, kuris prisijungė prie Medingėnų parapijos choro. Kai abu chorai užgiedojo „Pulkim ant kelių“, ne vienam džiaugsmo ašara nusirito.

Iškilmingas šv. Mišias aukojo abu kunigai: E. Jurgelevičius ir V. Tamašauskas. Adoravo būrelis gražiai pasipuošusių adorančių. Kun. E. Jurgelevičius, pasakęs homiliją apie Švč. Trejybės prasmę, pasidžiaugė kun. V. Tamašausko įdedamu triūsu, medingėniškių moterų kūrybingumu, gražiai papuošta bažnyčia, padėkojo darniai giedojusiems chorams, adorantėms. Kartu pasidžiaugta ir tuo, kad tikintieji gausiai ėjo išpažinties. Be to, kunigas padėkojo ir Vokietijoje gyvenantiems geradariams, kurių dėka Medingėnų bažnyčioje bus įrengtas įgarsinimas, ir Ievai Jurėnienei iš Kauno rajono Garliavos miesto, kuri padovanojo adorantėms ketverius tautinius drabužius, kadangi Medingėnų parapijoje gyveno jos vyro tėvai (todėl ji jaučiasi lyg ir kraštiete).

Švč. Trejybės atlaidų iškilmė Medingėnuose baigėsi iškilminga procesija aplink bažnyčią. Paskui visi pasuko į Medingėnų kultūros namų salę, joje vyko bendra agapė.

   Žilvinas PRANSKŪNAS

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija