Atnaujintas 2008 gegužės 30 d.
Nr. 41
(1634)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Gruzijos parlamento rinkimus laimėjo prezidento šalininka

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Gruzijoje gegužės 21 dieną vyko rinkimai į parlamentą. Dėl 150 deputatų mandatų kovojo devynios partijos ir trys rinkimų blokai. Rinkimuose nugalėjo prezidentą M. Saakašvilį remiantis Nacionalinis judėjimas, gavęs 62,3 procento balsų, opozicinių partijų susivienijimas „Jungtinė opozicija“ gavo 13,3 procento balsų, Leiboristų partija – 7,3 procento, Krikščionių demokratų partija – 7 procentus balsų. Kitos partijos neįveikė penkių procentų barjero. Vienmandatėse apygardose nugalėjo ir į parlamentą pateko du Respublikonų partijos atstovai. Rinkimuose dalyvavo 69,2 procentai rinkėjų. 118 deputatų mandatų atiteko Nacionalinio judėjimo atstovams, 16 – „Jungtinės opozicijos“ blokui, po 7 mandatus Krikščionių demokratų ir leiboristų partijoms.

Rinkimai į parlamentą vyko pagal mišrią sistemą, dalis deputatų buvo išrinkta pagal partijų sąrašus, dalis – vienmandatėse apygardose. Iki gegužės 26 dienos Gruzijos centrinė rinkimų komisiją anuliavo balsavimo rezultatus 26 apylinkėse. Iš viso balsavimas vyko 3 tūkstančiuose 604 apylinkėse. Rezultatai panaikinti dėl balsavimo taisyklių pažeidimų. Kol kas svarstoma, ar patvirtinti balsavimo rezultatus dar keliolikoje apylinkių.

Vienas iš opozicijos lyderių Davidas Gamkrelidzė jau gegužės 22 dieną pareiškė, kad opozicija rengiasi boikotuoti naująjį parlamentą. Apie tai gegužės 23 dieną kalbėjo ir kitas opozicijos lyderis Pata Davitaja: „Opozicinės partijos svarsto galimybę boikotuoti naująjį Parlamentą ir netgi atiduoti iškovotus deputatų mandatus“. Gegužės 25 dieną „Jungtinės opozicijos bloko atstovas Levonas Gačečiladzė jau oficialiai parėškė, kad šiam blokui atstovaujantys 16 naujojo parlamento deputatų atsisakys atsiimti deputatų pažymėjimus ir nedalyvaus parlamento darbe.

Rinkimų kampanija buvo gana rami. Tiek valdžioje esančios, tiek opozicinės partijos turėjo lygiavertes galimybes pristatyti savo rinkimų programą, laisvai dalyvauti diskusijose. Per televizijas ir radijo stotis visą mėnesį vyko aktyvi agitacinė kampanija. Iš opozicijos lyderių aktyviai reiškėsi D. Gamkrelidzė, kitas buvęs kandidatas į prezidentus L. Gačečiladzė, leiboristų partijos lyderis Š. Natelašvilis. Leiboristų lyderis, sovietmečiu ėjęs Tbilisio prokuroro pareigas, ne kartą pabrėžė, kad jis pasiryžęs  bendradarbiauti su „Jungtinės opozicijos“ susivienijimu, remia dabar Prancūzijoje gyvenantį M. Saakašvilio oponentą, buvusį gynybos ministrą I. Okruašvilį. Stambiausias opozicijos susivienijimas „Jungtinė opozicija“ sujungė daug ryškių politikų – tarp jų ir buvusi užsienio reikalų ministrė S. Zurabišvili, buvusio prezidento Zviado Gamsachurdijos sūnus K. Gamsachurdija, K. Davitašvilis, nuo praėjusių metų pabaigos netikėtai iškilęs politinėje arenoje verslininkas L. Gačečiladzė, jaunas ir aktyvus politikas P. Davitaja. Beje, kitas Z. Gamsachurdijos sūnus G. Gamsachurdija remia dabartinį prezidentą M. Saakašvilį, jis yra Gruzijos vidaus reikalų ministerijos darbuotojas.

Gegužės 8-9 dienomis Tbilisyje vyko opozicijos organizuoti mitingai. Į juos susirinkdavo per tris  tūkstančius žmonių. Šiuose mitinguose kalbėję opozicijos politikai kėlė daugybę reikalavimų, vienas jų – parlamento pirmininkės N. Burdžanadzės atsistatydinimas. Reaguodama į tokius reikalavimus, N. Burdžanadzė pareiškė, kad „tai nesuprantami reikalavimai. Iki rinkimų likus dviems savaitėms atsistatydinti yra nelogiška. Tai pigus opozicionierių triukas“. M. Saakašvilį remiančiam Nacionaliniam judėjimui vadovauja Z. Melikašvilis, vienas iš ištikimų prezidento bendražygių.

Rusija toliau tęsia propagandinį karą prieš Gruziją. Gegužės 16 dieną Federalinės saugumo tarnybos atstovai pareiškė, kad Ingušijoje sulaikytas Gruzijos specialiųjų tarnybų agentas, Gruzijoje gimęs čečėnų kilmės Rusijos pilietis Ramzanas Turkošvilis. Kaip teigia FSB atstovai, R. Turkošvilis palaikė ryšius su Z. Chamzonašviliu, kuris daug kartų dalyvavo ginkluotuose išpuoliuose prieš rusų kariuomenę Ingušijoje ir buvo vienas iš 2004 metais vykusio vadinamojo ekstremistų reido į Nazranę organizatorių. Šio reido metu sudeginta Ingušijos vidaus reikalų ministerija, vyko susišaudymai visame mieste, žuvo 116 žmonių. FSB teigimu, Turkošvilis dar prieš keletą metų buvo užverbuotas Gruzijos spec. tarnybų darbuotojų ir vykdė jų užduotis Rusijos teritorijoje, dažnai bendravo su Ingušijoje ir Čečėnijoje veikiančių nelegalių ginkluotų formuočių lyderiais, organizavo ginklų tiekimą iš Gruzijos į Rusijos teritoriją. Šie ginklai atitekdavo pogrindinėms ginkluotoms čečėnų ir ingušų formuotėms, jie būdavo panaudojami ir kitose Šiaurės Kaukazo regiono vietose, ypač Kabardos Balkarijos respublikoje, kurioje stiprėja pogrindinių grupių, vadinamųjų džamatų, veikla.

Parlamento rinkimai Gruzijoje patvirtino jau per prezidento rinkimus pastebėtą tendenciją – didelė dalis šalies gyventojų remia prezidentą Saakašvilį, dabartinę šalies vyriausybę ir palaiko jų kursą – provakarietišką užsienio politiką bei Gruzijos vykdomą vidaus politiką – kovą su korupcija, organizuotu nusikalstamumu, ryškias ekonomines ir politines reformas. Tuo tarpu opozicija, vadovaujama E. Ševardnadzės režimo veikėjų ir oligarchų, didesne visuomenės parama pasigirti negali. Šie rinkimai sustiprino prezidento M. Saakašvilio pozicijas, leis jam ir jo šalininkams tęsti reformas, toliau vykdyti šalies stojimo į NATO procesus.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija