Atnaujintas 2008 m. birželio 11 d.
Nr. 44
(1637)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Paminėta Petro Babicko gimimo sukaktis

Vytautas BAGDONAS

Renginį veda mokytojos Kristina
Aleksandravičienė (kairėje)
ir Janina Puronienė su mokiniais

Petras Babickas (1903 m. ge­gužės 12 d. Laukminiškiuose -1991 m. rugpjūčio 27 d. Rio de Žaneire, Brazilija) - Lietuvos ra­dijo žurnalistikos pradininkas, publicistas, rašytojas, vertėjas, di­plomatas, kraštotyrininkas, ke­liautojas, dailininkas, fotografas -iš Lietuvos pasitraukė 1944 me­tais. Į Lietuvą žadėjo sugrįžti, kai jos sienas saugos Lietuvos kariai. Taip ir atsitiko. Deja, į nepriklau­somą Lietuvą 2006 m. birželio 9 dieną grįžo tik jo palaikai, nes su­laukęs Nepriklausomybės paskel­bimo dėl amžiaus ir sveikatos ke­lionei nebesiryžo.

Kaune tą birželio 9 dieną, gau­siai dalyvaujant P. Babicko gerbė­jams, artimiesiems, giminėms ir iš gimtųjų Laukminiškių atvykus: muziejaus darbuotojai Janinai Puronienei, Kupiškio etnografijos muziejaus direktorei Violetai Aleknienei, urna su palaikais bu­vo palaidota Petrašiūnų kapinėse, poetų Bernardo Brazdžionio ir kunigo Ričardo Mikutavičiaus ka­pų kaimynystėje.

Žemiška Babicko kelionė, re­gis, baigėsi, tačiau nesibaigė šios kelionės paliktas pėdsakas. Antai Laukminiškių kaime vyksta specia­listės Janinos Puronienės edukaci­nės pamokos, galima pamatyti gar­siosios Babickų šeimos trobą, iš­girsti apie Petro, Vytauto, Kazio, Unės Babickų vaikyste, paskaityti Petro Babicko ir Unės Babickaitės kūrybą. Šiame Kupiškio etnogra­finio muziejaus filiale vyksta ir ki­ti, susieti su tautos kultūra, kurią puoselėjo P. Babickas, renginiai. Paminėto pėdsako svarus, pra­smingas ir gražus akcentas buvo 105-ųjų P. Babicko gimimo meti­nių minėjimo renginys.

Birželio 7 dieną Laukminiš­kiuose įvyko minėjimas, kurio ve­dėjos - mokytojos Janina Puronie­nė ir Kristina Aleksandravičienė su grupele moksleivių vaizdžiai pri­statė P. Babicko kūrybą, jo užrašy­tas mintis, nuostatas ir jausmus lie­tuvių tautai, tėvynei. Iš Laukminiš­kių kilęs medicinos daktaras Ge­diminas Kaluina kalbėjo apie mu­ziejaus svarbą ugdant jaunuome­nę, padėkojo už tautos atminties saugojimą ir puoselėjimą. Buvusi gretimo Virbališkių kaimo mokyklos direktorė Danutė Sokienė tvir­tino, kad čia sklando P. Babicko lietuviška dvasia, jo puoselėtos tik­rosios vertybės, citavo aktualias šiai dienai mintis, deklamavo po­eto eiles. Šių eilučių autorius ren­ginio dalyviams iš magnetofono pademonstravo Unės ir Petro Ba­bickų balsus. Minėjimo dalyvių au­sis malonino įsiterpdami muzika ir daina „Muzikantai iš pa Utenas".

Baigiantis minėjimui, Kupiškio etnografinio muziejaus (Laukmi­niškių muziejus yra jo filialas) di­rektorė Violeta Aleknienė džiau­gėsi, kad gyvenimas sutvarko mū­sų mintis ir jausmus taip, kad geri darbai ir siekiai, prisiminimai apie juos eina iš kartos į kartą.

Po oficialiosios minėjimo dalies medžių pavėsyje dalyviai jaukioje aplinkoje susėdo prie stalelių ar kelmelių, vaišinosi ir dainavo.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija