Atnaujintas 2008 m. birželio 11 d.
Nr. 44
(1637)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Istorija be senaties

Bronius VERTELKA

Knygos autoriai Elena Markuckytė
ir Donatas Pilkauskas, knygos
pristatymo iškilmių vedėja
bibliotekininkė Albina
Saladūnaitė bei apskrities
viršininkė Gema Umbrasienė

Rokiškio rajono vicemeras
Algis Kazulėnas gerai vertino
knygos apie Algimanto apygardos
partizanus pasirodymą

Krašto apsaugos savanorių pajėgų
Vyčio apygardos 5-osios rinktinės
vadas pulkininkas leitenantas
Ričardas Leikus

Gegužės 27-ąją Panevėžyje, Krašto apsaugos savanorių pajėgų Vyčio apygardos 5-osios rinktinės salėje įvyko kny­gos „Kovoje už brangią Tėvynę: Algimanto apygardos par­tizanų istorija" pristatymas. Jos autorių - Panevėžio kraš­totyros muziejaus darbuotojų Elenos Markuckytės ir Dona­to Pilkausko - tikslas buvo istoriškai kuo tiksliau nušviesti situaciją minėtoje teritorijoje, pateikti sudėtingų įvykių ap­žvalgą ir skaitytojus supažindinti su partizanų vadų biogra­fijomis. Knyga parengta remiantis archyvų medžiaga ir par­tizanų artimųjų pateikta informacija.

Trumpai pasisakiusi E. Markuckytė teigė, jog jai toks dar­bas buvo kaip šventė: dirbo archyvuose, važinėjo pas žmo­nes, ieškojo to, kas yra svarbu. Rokiškio rajono vicemeras istorikas Algis Kazulėnas liko patenkintas knyga: joje atsi­spindi tikrasis partizanų gyvenimas. Knygoje yra nemažai fotografijų, kurių vertė neįkainojama - prisiminimai gali būti subjektyvūs arba ne taip perteikti, o fotografijos parodo tik­rą gyvenimą. Pokario partizanai, anot A. Kazulėno, buvo to meto kariuomenė, turėjo savo vadus, savo statutą - tai buvo ne koks nors kaimo bernelių susibūrimas. Pristatomos kny­gos autoriams A. Kazulėnas įteikė savo parengtą leidinį.

Lietuvos šaulių sąjungos vadas Juozas Širvinskas teigė, jog iš motinų ir tėvų atsirado partizanų stiprybė, tik paskui gimė jų meilė tėvynei. O šeimos pagrindas - motina. Dabar tūks­tančiai tėvų pamestų vaikų gyvena valstybiniuose globos namuo­se arba yra atskirti nuo tėvų, kurie uždarbiauja užsienyje. Taip neišugdomas pareigos jausmas ir kalbama vien apie teises.

LLKS Tarybos prezidiumo pirmininkas dim. plk. Jo­nas Čeponis į knygos pristatymą, galima sakyti, atėjo tie­siai iš kapinių, kur laidojo vieno partizano žmoną. Jis pa­sakojo, kaip partizanaudamas vaikinas susipažino su mer­gina, kuri teikė paramą kovotojams už laisvę. Tačiau liki­mas lėmė taip, kad abiems teko gražiausius savo jaunys­tės metus praleisti lageriuose. Po 10 metų atgavusi lais­vę, mergina nuvyko pas savo mylimąjį Juozą į Intą, kur jie ir susituokė. J. Čeponiui džiugu buvo maryti kapinėse jų gražius vaikus bei anūkus.

„Kariui brangiausia mirti mūšio lauke. Jeigu man taip atsi­tiktų, nenorėčiau, kad prie mano kapo būtų liejamos ašaros", -kalbėjo Krašto apsaugos savanorių pajėgų Vyčio apygardos 5-osios rinktinės vadas pulkininkas leitenantas Ričardas Leikus.

Knygos autorius pasveikino Panevėžio apskrities virši­ninkė Gema Umbrasienė, o Lietuvos moterų lygos Panevė­žio skyriaus pirmininkė Liudvika Knizikevičienė įteikė po prof. Onos Voverienės knygą apie Dzūkijos partizanus. Kraš­totyros muziejaus direktorius Arūnas Astramskas gerai vertino savo darbuotojų knygos autorių triūsą: sklandus teks­tai, tinkamai parinktos iliustracijos. Muziejaus darbuotoja Joana Viga Čiplytė, kuri, beje, yra surinkusi ir išleidusi ne vieną knygą, gyrė autorius, ypač jaunąją Eleną Markuckytę, kuri kai kur net „patempdavo" jau žilstantį D. Pilkauską.

Kamerinėje erdvėje savo meninę programą parodė „Šal­tinio" vidurinės mokyklos ansamblis „Šaltinėlis" bei šios mo­kyklos moksleiviai.

Panevėžys
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija