Atnaujintas 2008 m. birželio 11 d.
Nr. 44
(1637)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Pagerbtos Pirčiupiu kaimo aukos

Rūta AVERKIENĖ

Vienas tragedijos liudytojų -
Alfonsas Simokaitis

Šiemet, kaip ir kasmet birželio 3-iąją, paminėtos Pirčiu­piu kaimo tragedijos 64-osios metinės.

1944 m. birželio 3-iosios rytą, vos išaušus, vokiečiai ap­supo kaimą ir, suvarę į kluonus, gyvus sudegino 119 žmonių - 58 vyrus ir 61 moterį. Tarp jų buvo net 49 vaikai iki 16 metų amžiaus -jauniausiajam tebuvo šešios savaitės. Tą bai­sią dieną sudegino ir namus, kluonus, tvartus...

Pirčiupiu kaimo tragedijos minėjimas prasidėjo šv. Mi-šiomis Valkininkų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo baž­nyčioje, kurias už gyvus, mirusius ir sudegintus pirčiupie-čius aukojo Valkininkų parapijos klebonas kun. Rolandas Valskys. Vėliau buvo padėtos gėlės ir uždegtos žvakutės prie paminklo Motinai ir memorialo bei žudynių vietoje, kurią šiuo metu žymi trys aukšti mediniai kryžiai, pastatyti tuoj po tragedijos. Ant medinės lentelės užrašyti žodžiai: „Ilsėkitės, broliai ir tėveliai, ramybėje, ilsėkitės, motinos ir seserys, ramybėje...". Iš viso tragedijos vietoje - ketu­riasdešimt keturi kryžiai.

Minėjime dalyvavo rajono savivaldybės mero pavaduo­tojas Alvydas Valeiša, Valkininkų seniūnas Jonas Urbai-tis, Valkininkų miškų urėdijos urėdas Arvydas Strazdas, Valkininkų vidurinės mokyklos moksleiviai ir mokytojai, pirčiupiečiai.

Mero pavaduotojas A. Valeiša sakė, kad Pirčiupiu kai­mo tragedija yra žinoma visam pasauliui, ir jos kaltininkai yra smerkiami iki šiol, nes negalima pamiršti tokių nusikal­timų vykdytojų ir tam negalima taikyti senaties termino.

Valkininkų seniūnijos seniūnas J. Urbaitis apgailestavo, kad pirčiupiečių gretos kasmet mažėja. Jis dėkojo kaimo mo­terims, kurios gerbdamos savo senelių, tėvų, artimųjų, kai­mynų atminimą kasmet tragedijos vietoje pasimeldžia.

Liūdnais prisiminimais dalijosi vienas iš nedaugelio tragedijos liudytojų - Alfonsas Simokaitis. Šioje vietoje sudegė jo seneliai, sesutė ir du broliai. Aukų atminimas pagerbtas tylos minute.

Varėnos rajonas
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija