Atnaujintas 2008 m. birželio 13 d.
Nr. 45
(1638)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Dar vienas žingsnis įamžinant žinomo dvasininko atminimą

Kostas PRANAITIS

Lietuvos laisvės kovų dalyvė, buvusi tremtinė Julija Ambrasienė pasidžiaugė, kad neseniai žengtas dar vienas kilnus žingsnis siekiant įamžinti garsaus Lietuvos Katalikų Bažnyčios ir žmogaus teisių gynėjo, kunigo Broniaus Laurinavičiaus atminimą. Dar gerokai prieš šv. Velykas Vilniaus miesto mero Juozo Imbra-so potvarkiu Žalgirio - Kalvarijų gatvių sankryžoje esanti stotelė pavadinta kun. Broniaus Laurinavičiaus vardu. Būtent greta šios vietos prieš ketvirtį amžiaus nežinomų vyriškių (neabejojama, kad KGB užsakymu) pastūmėtas po sunkvežimio ratais žuvo šis dvasininkas.

"Iš tiesų mums, laisvės kovų dalyviams, kaip ir daugumai nuo okupacijos priespaudos nukentėjusiųjų, buvo be galo maloni staigmena išgirsti, kaip Velykų išvakarėse pro šią vietą kursuojančių autobusų bei troleibusų salonuose nuskambėjo informacija - kunigo Broniaus Laurinavičiaus stotelė... Džiugu, jog sostinės valdžia, be didesnių raginimų ir delsimo, priėmė sprendimą ir tokiu būdu prisidėjo prie šio kilnaus dvasininko atmininio įamžinimo. Aš, kaip neseniai įsikūrusio kun. Broniaus Laurinavičiaus paminklo paramos fondo koordinatorė, nuoširdžiai dėkoju Seimo nariui Petrui Gražuliui, kurio pastangomis per trumpą laiką pavyko įgyvendinti šį gražų tikslą. Beje, Seimo nario teigimu, prie šio kilnaus tikslo daug prisidėjo ir sostinės meras Juozas Imbrasas. Dar prieš keletą mėnesių, besirūpindama kunigo Laurinavičiaus atminimo įamžinimu, kreipiausi į P.Gražulį, išdėsčiau jam mūsų fondo atstovų nuostatas. Be jokių gražbylysčių trumpai drūtai atsakė - nesijaudinkite, viskas bus padaryta!", - pasakojo J. Ambrasienė.

Mūsų pašnekovė pridūrė, jog iš dzūkų krašto kilusį Petrą Gražulį ji pažįsta jau daug metų ir džiaugiasi, kad šis politikas ir toliau išliko atviras, principingas, įsiklausantis į žmonių rūpesčius ir bėdas.

Daugiau nei dešimtmetį kun. B. Laurinavičiaus atminimo įamžinimu besirūpinanti J. Ambrasienė priminė ir svarbiausią tikslą - per artimiausius metus dvasininko žūties vietoje pastatyti didingą paminklą, kuris įamžintų ne tik kunigo Broniaus, bet ir kitų dvasininkų, taip pat disidentinio judėjimo dalyvių, per visą sovietmečio režimą kovojusių ir žuvusių už Bažnyčios ir Lietuvos laisvę, atminimą. J. Ambrasienės nuomone, kol dar šis prasmingas tikslas neįgyvendintas, minėto fondo nariai sieks, kad iš kun. B. Laurinavičiaus vardu pavadinto skvero būtų iškeldinta keletas komercinių objektų, darkančių šios teritorijos vaizdą. Tikimasi, kad prie šio tikslo prisidės ir Vilniaus miesto savivaldybė drauge su meru J. Imbrasu.

Priminsime, kad paminklo paramos fondui atstovauja garbūs dvasininkijos bei visuomenės nariai - mons.A. Svarinskas, kunigai A. Kei-na ir M. Petravičius, prof. L. Mačiūnas, A. Ragaišienė ir J. Pranskienė.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija