Atnaujintas 2008 m. birželio 13 d.
Nr. 45
(1638)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

„Visą gyvenimą daug vargavau...“

Rūta AVERKIENĖ

Jubiliatė (viduryje) su (iš kairės)
Merkinės seniūnu Gintautu Tebėra,
Varėnos „Sodros" vadove Ona Braziūniene,
dukra Vlada ir Varėnos rajono savivaldybės
mero pavaduotoju Alvydu Valeiša

Merkinėje gyvenanti Malvina Prieskienienė neseniai atšventė 100 metų jubiliejų. Pagerbdami seniausią giminės narę, artimieji užsakė šv. Mišias ir Merkinės bažnytėlėje pasimeldė už senolės sveikatą, o vėliau susirinko jos pasveikinti su garbinga sukaktimi. Su šimtmečio jubiliejumi ją pasveikino ir rajono savivaldybės mero pavaduotojas Alvydas Valeiša, Merkinės seniūnijos seniūnas Gintautas Tebėra, VSDFV Varėnos skyriaus direktorė Ona Bražionienė.

Močiutė Malvina, spausdama rankose dovanotas gėles, nemokėjo paslėpti džiaugsmo, kad jos gražios sukakties nepamiršo ne tik artimieji, bet ir rajono vadovai.

Nors močiutei jau sunku daugelį prisiminimų iš praeities prisišaukti, tačiau ji puikiai prisimena, kaip sunku buvo pokariu, ir darbas kolūkyje koks buvęs sunkus.

Gimė močiutė Malvina Amerikoje, o į tėvų gimtinę Maksimonis grįžo su tėvais būdama trejų metų. "Tėvai užsidirbo pinigų ir norėjo dvarą pirkti, bet... pinigai sudegė..."

Ištekėjusi gyveno Druskininkų kaime. "Neilgai gyvenau su vyru - apie dvidešimt metų, - guodžiasi močiutė Malvina. - Valentinas buvo kaimo seniūnas, gal dėl to jį rusų partizanai sumušė... Ir daktaro liepė neiti, nes grasino užmušt... Vyrui buvo keturiasdešimt penkeri metai..." Su grauduliu balse ji prisimena, kaip jos vyrą sumušė, kaip jis kentėjo skausmus ir mirė. Likusi našlė, turėjo daug ir sunkiai dirbti, kad šeimą išmaitintų. Pagalbos nebuvo iš ko sulaukti... "Paėmė visus grūdus, neturėjom net ką valgyt. Kaimynas penkis rublius paskolino. O paskui su trejų metukų jauniausia dukra ant rankų išėjau kolūkin dirbt... Taip visą gyvenime ir pradirbau kolūkin, padėjau visų sveikatų... Visą gyvenimą daug vargavau", - atsidūsta močiutė Malvina Prieskienienė, trumpai mintimis perbėgusi savo nelengvą gyvenimą, ir šiuo metu gyvenanti su jauniausiąją dukra Vlada jos namuose.

Močiutė braukė ašarą: "Iš penkių turėtų vaikų šiandien gyvi tik du..."

Nors būdama ir nelabai stiprios sveikatos, tačiau blaivaus proto ir gana guvi, ji džiaugiasi sulaukusi tokių metų. Senolė didžiuojasi aštuoniais anūkais, vienuolika proanūkių. Vis gražiu žodžiu anūkę mini: "Ingutė man labai gera, dažnai atvažiuoja, visokių vaišių priveža..."

Močiutė Malvina - linksma, svetinga, gero visiems linkinti. Kokia ilgaamžiškumo paslaptis? Gal kokį specialų receptą turi? "Neturi, - sako dukra Vlada. - Ir valgiui yra neišranki: mėgsta kaimišką maistą -blynus, grikinės babkos vis prašo iškepti".

Pačios didžiausios šimtametės močiutės godos - kad Dievas visiems žmonėms tiek sveikatos ir metų, kiek jai pačiai atseikėjo, duotų.

Merkinė, Varėnos rajonas
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija