Atnaujintas 2008 m. birželio 13 d.
Nr. 45
(1638)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Jėgų išbarstymas nei mums, nei Lietuvai nieko neduoda

Vytas Rutkauskas ir Julius Beinortas

Birželio 5-6 dienomis LR Seimo rūmuose vyko konferencija, skirta Sąjūdžio 20-mečiui "Berlyno sienos griuvimas: nuo Budapešto iki Vilniaus", kurioje dalyvavo ir krikščionys demokratai - Kovo 11-osios akto signataras, buvęs Seimo narys Julius Beinortas iš Panevėžio ir LKD Rietavo skyriaus pirmininkas Vytas Rutkauskas. Dabar jau naujosios jungtinės partijos - Tėvynės sajungos-Lietuvos krikščionių demokratų narių teiraujamės, kaip vyksta TS ir LKD jungimasis regionuose. Girdėti kalbų, kad kai kuriuose regionuose, pavyzdžiui, Žemaitijoje, krikščionys demokratai priešinasi sujungimui. Ką apie tai mano pašnekovai?

J. Beinortas: Panevėžyje jokio pasipriešinimo nejaučiame. Kitas dalykas, kad bendro skyriaus susirinkimo mes dar nerengėme ir dėl to negalime pasakyti, kad sutarėme dėl bendrų dalykų. Prieš rinkimus, be abejonės, tuos dalykus reikės aptarti. Mano nuomone, jungimasis buvo geras žingsnis, nes krikščionys demokratai, atėję į bendrą partiją, savo nuostatomis labai sustiprins Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos poziciją Tėvynės sąjungoje. Ji kai kada būdavo aukojama vardan liberalizmo. Man atrodo, kad atėjus mūsų pajėgoms partijos veikloje atsiras daugiau idealizmo akcentų. Kaip seksis, matysime. Mieste ir net rajone jokio pasipriešinimo nesutikome.

V. Rutkauskas. Rietave susipriešinimo tarp TS ir LKD nebuvo nei anksčiau, nei juo labiau dabar. Nesiglėbesčiuojame, tačiau džiaugiamės tuo, kad pasiteisino mūsų prognozės. Kad ir kaip ten būtų, mūsų apklausa parodė, kad reikia eiti jungimosi keliu. Jėgų išbarstymas nei mums, nei Lietuvai nieko neduoda. Pastaraisiais metais mes neturėjome galimybių savo krikščioniškų vertybių iškelti į valstybės lygmenį. Mums keliai buvo uždaryti.

J. Beinortas. Man atrodo, kad būtent šiuo susijungimu mes sustipriname konservatorių fundamentaliąsias nuostatas, nes aplink tiek daug įvairaus plauko liberalizmo, kad konservatoriams tiesiog nebeužtenka jėgų nei vytis liberalų, nei užimti mūsų nišą.

V. Rutkauskas. Plungėje ir Mažeikiuose jokių problemų nekyla - maišaties ir abejonių kelia buvusio krikščionio demokrato P. Gražulio veikla. Su dabartine situacija niekaip negali susitaikyti Gargždai. Bet manau, kad problemos yra lokalios -jeigu vietose tarp Lietuvos krikščionių demokratų ir Tėvynės sąjungos narių anksčiau buvo konfrontacija, tai ten ir dabar nesugebama peržengti slenksčio. Panašiai gal yra ir Telšiuose. Dažniausiai veikia nusistovėjusios asmeninės antipatijos. Bet aš tikiuosi, kad šie destruktyvūs dalykai neįgaus griaunančios ir stabdančios galios.

J. Beinortas. Mums reikia užfiksuoti savo siekius. Valstybė egzistuoja, užsienio politikos srityje viskas vyksta gerai, problema yra žmonių išsisluoksniavimas. Mums reikia eiti prieš tuos, kurie apsėsti nežaboto liberalizmo ir dangstydamiesi teorinėm idėjom nemato realybės, nemato, kad Lietuvoje trys dešimtadaliai visuomenės gyvena žemiau skurdo ribos. Kur tai matyta! Mes - išplėstoji Tėvynės sąjunga - į visas Lietuvos veiklos sritis turime įnešti moralumo - ir mokesčiuose, ir darbo rinkoje, ir atliekant pareigas.

V. Rutkauskas.  Ir to siekti ne tik populistiškai deklaruojant.

J. Beinortas. Konkretus atvejis Panevėžyje. Praėjusiais metais vicemero iniciatyva vadinamuosiuose kolektyviniuose soduose vietoj miesto gatvių buvo išasfaltuoti du sodo keliai. Kodėl? Todėl, kad vicemeras ten pasistatė namą. Kadangi valdžia buvo administracijos rankose, jis nurodė, ką asfaltuoti. Kai mes tą reikalą pajudinom, buvo pareikšta interpeliacija merui. Likome aštuoni Tėvynės sąjungos žmonės ir aštuoni Krikščionių demokratų žmonės, o jų susirinko 18, ir buvo pareikštas kaltinimas merui esą dėl nesugebėjimo konsoliduoti opozicijos ir pozicijos bendram darbui. O šaknys juk visai ne tos - šaknys 350 tūkst. litų, kurie buvo nuvaryti į sodo keliukus...

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija