Atnaujintas 2008 m. birželio 27 d.
Nr. 49
(1642)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Vieneri bendruomenės veiklos metai

Jonas PETRONIS

Bendruomenės šventėje - garbingi svečiai

Genovaitė Sarokina (kairėje) ir jos
kaimynė Utenos rajono Juknėnų kaimo
bendruomenės pirmininkė Alma Isakienė
dirba draugiškai

Vajasiškis - garsus Zarasų kraš­to kaimas, žymus ne tik savo istori­ja, tradicijomis, bet ir gražia unika­lia gamta. Laikas vis labiau palie­čia kaimus - jie nyksta. Jaunimas iš­važiuoja į miestus, o močiučių ir se­nelių gretos kaskart vis retėja. Išei­dami į kapus, jie nusineša prisimi­nimus, savo dainas, šokius, tradici­jas. O to žmonėms labai reikia. Ku­nigas Gediminas Jankūnas, atvykęs dirbti į šį kraštą, iškart pastebėjo, kad čia gyvena turtingos sielos žmo­nės. Todėl prieš metus Vajasiškyje jo iniciatyva ir įsikūrė kaimo ben­druomenė. Jos pirmininke tapo Ge­novaitė Sarokina.

Bendruomenė iškart ėmėsi ge­rų darbų. Šalia bažnyčios buvo prieš septynis dešimtmečius statyti para­pijos namai, priklausantys Panevė­žio vyskupijai. Niekas netikėjo, kad šis jau seniai remonto nematęs pa­statas gali būti prikeltas naujam gy­venimui. Bet vajasiškiečiai padarė stebuklą: savo jėgomis suremonta­vo pastatą, ir jis dabar kviečia žmo­nes čia užeiti, pabūti, pabendrauti, parodyti savo darbus.

Vajasiškyje bendruomeninė dvasia gyva jau daugelį metų, ta­čiau tik prieš metus ji buvo forma­liai įforminta ir gavo bendruome­nės registracijos liudijimą. Tai lei­do sukoncentruoti pastangas į tuos uždavinius, kuriuos kaimo žmo­nėms kelia šiandien. Svarbiausias bendruomenės tikslas - atstovauti krašto žmonėms vietos savivaldo­je. Vajasiškiečiams svarbu formuoti ir puoselėti bendruomeninio gy­venimo tradicijas ir papročius, ska­tinti pilietinės visuomenės kūrimą­si, saugoti ir puoselėti bendruo­menės žmonių kultūrinį paveldą ir tapatumą. Dabar bendruomenėje yra 85 žmonės. Joje ne tik Vaja-siškio, bet ir Baibių kaimo gyven­tojai.

Bendruomenės gyvenime viene­ri metai labai prasmingi. Šiandien sakoma, kad Vajasiškyje bendromis pastangomis vyksta stebuklai. Du­ris atvėrė ne tik bendruomenės na­mai. Dabar šalia įrenginėjama šar­vojimo salė. Pernai gražiai paminė­tas Vajasiškio Šv. Jono Krikštytojo parapijos šimtmetis. Visai neseniai bendruomenė Ignalinos atominės elektrinės regiono plėtros agentū­rai pateikė projektą „Žalioji savai­tė" ir jį laimėjo. Vajasiškyje prie bendruomenės namų bus pasodin­ti medeliai, kaimas pasipuoš gėly­nais.

Ir vieneri metai, jų darbai žmo­nėms yra svarbūs ir prasmingi. To­dėl Vajasiškyje ir buvo surengtas bendruomenės vienerių metų su­kakties paminėjimas. Į jį susirinko visi, kuriems brangus šis kraštas. Bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mi­šios. Paskui šventė vyko prie ben­druomenės namų. Linksmai grojant Salako muzikantams, buvo prista­tyti bendruomenės puoselėtojai -bendruomenės tarybos pirmininkė Genovaitė Sarokina ir kun. Gediminas Jankūnas. Jie dėkojo žmo­nėms, kad kuria gerus darbus, bu­riasi ir turi tikėjimą ir viltį, kad čia bus gražiau, geriau ir prasmingiau gyventi. Bendruomenės gerais dar­bais džiaugėsi ir Seimo narys Man­fredas Žymantas. Pasveikinti ben­druomenės narių atvyko ir rajono savivaldybės tarybos nariai Algi­mantas Dumbrava ir Rolandas Ur­niežius. Šiltai buvo sutiktas Utenos rajono Daugailių parapijos klebo­nas monsinjoras Petras Baltuška. Monsinjoras sakė, kad malonu lan­kytis Vajasiškyje, nes čia jis klebo­navo šešiolika metų, visada džiau­giasi gerais šio krašto žmonių dar­bais: „Laisvę atkovojome, bet pri­sikėlimas dar neatėjo, kuo mes bū­sime draugiškesni, kuo labiau vie­nas kitą suprasime ir atjausime, tuo greičiau prisikelsime naujam gyve­nimui". Daug šiltų žodžių šventės daly­viams pasakė Utenos rajono Juk­nėnų kaimo bendruomenės pirmi­ninkė Alma Isakienė, kaimynai iš Salako, Degučių. Gražiai bendruo­menės narius pasveikino Salako seniūnas Renius Kisielius. Gerų darbų linkėjo Baibių pagrindinės mokyklos direktorius Valdas Ra­gauskas, yisi džiaugėsi Vajasiškio parapijos Šv. Jono Krikštytojo, Va­jasiškio ir Juknėnų kaimo ben­druomenių laikraščiu „Dvasinė at­gaiva", kuris jau daugiau kaip me­tus sveikinasi su šių bendruome­nių žmonėmis.

Gražus šventės akcentas - paso­dintas ąžuoliukas, kuris simbolizuos Vajasiškio bendruomenės ilgaam­žiškumą, tvirtybę, vienybę ir gra­žius darbus.

Vajasiškis, Zarasų rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija