Atnaujintas 2008 m. birželio 27 d.
Nr. 49
(1642)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

„Židinyje“ dega meilės ugnis

Alvyra GRĖBLIŪNIENĖ

Visus mus Dievas pasiuntė į pasaulį atlikti tam tikrą misiją. Jis kiekvienam iš mūsų do­vanoja daug dovanų. Ar sugebame jas priim­ti? Ar norime jomis pasidalinti? Juk tik tada iš Dievo gautos dovanos įprasmina mūsų gy­venimą... Gegužės pirmąjį sekmadienį šven­tėme Motinos dieną. Viso pasaulio ir Dievo Motina yra Svč. Mergelė Marija. Ji tobuliau­sios motinos pavyzdys. „Aukštindama Mari­ją, Bažnyčia įžvelgia moters grožio atspindžius, bylojančius apie kilniausius jausmus, kokie tik gali rasti vietos žmogaus širdyje, pasiaukoja­mą meilę; jėgą, padedančią ištverti sunkiau­sias kančias, begalinę ištikimybę, nepavargs­tantį veiklumą, gebėjimą jungti atjautą su pa­galbos bei padrąsinimo žodžiu" (Jonas Pau­lius II enciklika „Redemptoris Mater"). Iš tie­sų turime daug tokių moterų. Turime ir kito­kių...

Taip jau sutapo, kad Motinos dienos iš­vakarėse, balandžio 30 dieną, su kilnia misi­ja atvykau į Kapčiamiestį, Lazdijų rajono sa­vivaldybės socialinės globos centrą „Židinys", skirtą sutrikusio intelekto vaikams ir jaunuo-liams, atvežiau Marijos statulėlę. Per Šv. Juo­zapo atlaidus centro lankytojams ir darbuo­tojams kunigas Tadas Vallianas padovanojo Marijos Stebuklinguosius medalikėlius. Ta­da gimė idėja gauti ir Marijos Paslaptingo­sios Rožės statulėlę. Juolab kad jai pastatyti ir pasimelsti yra ir tinkama patalpėlė.

Tą dieną Kapčiamiesčio parapijos klebonas kun. Jonas Alesius specialiai „Židinio" ko­lektyvui aukojo šv. Mišias, skirtas Motinoms pagerbti ir paminėti. Klebonas, džiaugdama­sis centro žmonių darbais ir gausiu apsilanky­mu, linkėjo drąsos ir pasitikėjimo, nebijoti skersvėjų, džiaugtis Viešpatyje, viską pavesti Švč. M. Marijai. Paskui visi sugrįžome į „Ži­dinį". Klebonas pašventino patalpą ir Marija įsikūrė tarp Dievo mažutėlių. Šiuo metu „Židi­nys" siekia padėti integruotis į visuomenę septyniolikos vaikų ir jaunuolių grupei. Su jais dirba socialiniai darbuotojai, jų padėjėjai, pe­dagogai, logopedė. Keturios mergaitės yra našlaitės ir čia gyvena nuolatos. Kitus įstaigos autobusiukas pirmadieniais surenka iš namų, išsidėsčiusių įvairiose rajono vietovėse, o penktadieniais vėl nuveža atgal. Centro direk­torė Onutė Lukoševičienė sakė, kad įstaigos personalas „siekia savo darbu užtikrinti, kad lankytojams būtų gera centre, stengiamės su­daryti jaukią namų aplinką. Tačiau sąvoka „gera" yra beribė. Kad žmogui būtų gera, rei­kia, kad jis dirbtų mėgstamą darbą, Javintų savo gebėjimus, turėtų gerų draugų... Žodžiu, reikia jam sudaryti sąlygas būti laimingam". Devyni mokiniai mokosi lavinamojoje klasėje. Su jais nuoširdžiai dirba mokytoja Ja­ne Jurgilienė. Yra darbinio užimtumo gru­pė, kurioje mokoma mezgimo ir siuvimo pradmenų. Margaspalviai žiedai ir raštai, pa­dedant Virginijai Ūsienei, mokinių sudėti į įvairaus dydžio ir formos mezginius. Virgi­nija dar - ir ilgametė teatro grupės vadovė. Grupė dalyvauja apskrityje vykstančiuose irtarptautiniuose renginiuose. Tautodailės, močiučių vilnos vėlimo, atvirukų su džiovin­tomis gėlėmis kūrimo įmantrybes perduoda Jūratė Dumbliauskienė. Merginos iš skiau­čių siuva pagalvėles. Įvairių siuvimo paslap­čių moko Ramunė Orliukienė. Centro lan­kytojai iš molio minko įvairius suvenyrus, ku­riuos išdegina specialioje krosnelėje. Gami­na iš medžio smulkius buities reikmenis, žva­kides, rėmelius ir kt. Čia jų tikras pagalbi­ninkas - kūrinių iš medžio mylėtojas Ginta­ras Simanavičius. Kasdieninių savitvarkos įgūdžių kantriai moko soc. darbuotojo padė­jėjos - Daiva Lingevičienė, Asta Kaušauskie-nė, Birutė Kelmelienė, Verutė Subačienė. Sveikata rūpinasi slaugytoja Loreta Šara-kauskienė.

Vaikai džiaugėsi ir kasdien išradingai bei skaniai pateikiamais valgiais, kuriuos gami­na virėja Dalytė Sadeckienė. Ji ir šventės die­nai iškepė burnoje tirpstantį pyragą ir skruz­dėlyną.

Centro muzikos mokytojas Laimis Juškai-tis su grupe „Židinio" jaunuolių rengia muzi­kines programas. Jie kasmet dalyvauja ir Aly­taus apskrities muzikos festivalyje. O Vaidos Ivanovaitės skambus balselis džiugino ir ste­bino dainų dainelės rengėjus. Centre salėje jaunimas koncertavo ir Motinos dienos pro­ga, joje buvo eksponuojami ir jų dirbiniai: mezginiai, gėlės, drožiniai, suvenyrai, atviru­kai. Savo pačių padarytomis gėlėmis jie vė­liau apdovanojo visus šventės svečius. Koncer­to metu skambėjo eilės ir dainos skirtos moti­noms, kalbėjo vaikų motinos, svečiai. Jolitos mama Lina Margelienė dėkojo centro darbuo­tojoms, kad šios atstoja mamas. Birutė Stace-vičienė kalbėjo, kad mamos „džiaugiasi savo vaikais. Šitie vaikai labai svarbus, nes per juos pradedi kitaip žiūrėti į gyvenimą". Klebonas linkėjo kantrybės, kad „meilė nešlubuotų" ir pažadėjo jaunimą aprūpinti reikalinga me­džiaga bei padovanoti savo sesers įrankius, skirtus kurti atvirukams.

Bendraudama čia jutau meilę ir begalinį žmogiškumą - to kartais dažnai stokojame sveikų žmonių bendrijoje. Ko gero, tik sužei-dę save į gyvenimo kelyje pažertas ligos, ne­galios, skausmo ar nemeilės šukes, sugebame pamatyti tuos žiedus visu grožiu. Socialinės globos centras gyvuoja jau penkioliktus me­tus. Per tą laiką juos aplankė ir parėmė įvai­rios organizacijos. Porolono ir medžiagų at­raižų dovanojo Z. Jakubynienės IĮ. Žymiai pa­gelbėjo labdaros ir paramos fondas „Vilties sala", Norvegijos Raudonojo kryžiaus atsto­vai Lilija ir Asbjorn Opedal Sorstranda, SDA bažnyčia (Septintosios dienos adventistai). Rėmėjų dėka atnaujintas aikštynas, invento­rius, įrengta kompiuterių klasė, nors kompiu­teriai jau labai pasenę, susidėvėję. Direktorė prašė padėkoti ir visiems žinomiems ir neži­nomiems rėmėjams, kurie pervedė 2 proc. gy­ventojų pajamų mokesčio į centro sąskaitą. Kolektyvas gražiai tvarko aplinką. Pernai jie pripažinti „Pavyzdingai tvarkomos rajono sa­vivaldybės sodybos" konkurso nugalėtojais.

Vaida, Laima, Onutė, Alma, Viktorija, Evaldas, Erikas man pasakojo apie savo sva­jones, lūkesčius. Dabar visa tai jie patikės ir Svč. M. Marijai, prašys Jos pagalbos. Tikiu, kad Motinėlė išklausys jų maldeles. Nes jų norai tokie paprasti, žmogiški: įsiverti aus­karus, įsigyti Alano, Cicino, Andriaus kase­čių, draugauti vieniems su kitais ir mylėti...

Kapčiamiestis, Lazdijų rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija