Atnaujintas 2008 m. liepos 9 d.
Nr. 52
(1645)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Bronius Žymantas - karys ir menininkas

Nežinoma  žinomo  Žemaitijos  menininko  praeitis

Robertas ČERŠKUS

Žemaičių Jonis juomarkininkas
Jono ŠIMKAUS nuotrauka

1913 m. liepos 23 dieną Šiaulių apskrities, Užvenčio valsčiaus, Želvių kaime, gausioje mažažemių valstiečių šeimoje gimė menininkas, Kretingos garbės pilietis Bronius Žymantas (mirė 2007 01 13).

Tautodailininkas Bronislovas Žymantas, geriau žinomas, kaip Žemaičių Jonis juomarkininkas, okupuotoje Lietuvoje labiausiai iš­garsėjo po režisieriaus Henriko Šablevičiaus dokumentinių filmų „Turgun" ir „Kretingos medinukai". Pastaroji 1976metais sukurta juosta skirta B. Žymanto įkurtam lėlių teatrui, kurio mediniai aktoriai dabar saugomi Kretingos muziejuje. Šis unikalus lietuvių tautinės kūrybos pavyzdys davė pradžią žinomam Kretingos kultūros rūmų vaikų teatrui „Atžalynas", su pasisekimu vaidinusiam ne vienoje užsienio šalyje.


Kalinio T-83 atsiminimai

Genovaitė BALIUKONYTĖ

(Tęsinys. Pradžia Nr. 46, 50)

Seniausias Lietuvos baikeris
Antanas Ilgauskas ir garbingo
amžiaus sulaukęs nemetė
savo pomėgio - dalyvaudavo
baikerių šventėse

Kauno ir Vilniaus kalėjimuose

Garsus prieškario Lietuvos sportininkas Antanas Ilgauskas už tai, kad dalyvavo varžybose užsienyje, Stalino režimo vykdytojų buvo suimtas, kankintas saugumo rūsyje ir žiauraus saugumiečio leitenanto Kolesnikovo stipriai sužalotas. Jaunas rusų seržantas, suradęs ir atvedęs rusą gydytoją, kuris uždraudė budeliui toliau kankinti jauną sportininką, išgelbėjo jo gyvybę. Nors kuo nors prasikaltęs sovietams Antanas neprisipažino, tačiau kitą dieną su šešių asmenų ir šuns „garbės sargyba" vis tiek buvo išvestas į Kauno sunkiųjų darbų kalėjimą, kur jo laukė mirties bausmė. Toliau spausdiname šio žmogaus prisiminimus.


Lietuvos vardo tūkstantmečiui

Ignas Domeika - 1831 metų sukilimo dalyvis, mokslininkas, Čilės universiteto rektorius

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Ignas Domeika pasižymėjo ne tik Lietuvos
visuomeniniame gyvenime, bet ir tolimos
Pietų Amerikos šalies Čilės gyvenime kaip
mokslininkas, tyrinėtojas, publicistas

Lietuvos istorijoje buvo daug asmenybių, pa­sižymėjusių ir kitų kraštų gyvenime: T. Kosciuška, J. Basanavičius, J. Greimas. Taip susiklostė, kad ir Ignas Domeika pasižymėjo ne tik Lietuvos visuomeniniame gyvenime, bet ir tolimos Pietų Amerikos šalies Čilės gyvenime kaip mokslininkas, tyrinėtojas, publicistas.

Ignas Domeika gimė 1802 metų liepos 31 dieną Nedzviadkoje, Naugarduko apskrityje (dabartinės Baltarusijos teritorija), lietuvių bajorų šeimoje. Igno tėvas Ipolitas Domeika buvo Naugarduko teismo pirmininkas. 1812 metais Ignas ėmė mokytis Pijorų mokykloje, 1816 metais įstojo j Vilniaus universitetą. 1819 metų lapkritį I.Domeika įstojo į slaptą Filomatų draugiją. Ši draugija jungė jaunus žmones, siekusius atkurti Lietuvos ir Lenkijos valstybę, išsivaduoti iš Rusijos im­perijos jungo. Po pusmečio, 1820 metų gegužės 5 dieną, tapo tikruoju draugijos nariu. Filomatai susirinkę skaitydavo literatūrą, pa­laikė ryšius su Lenkijoje veikusių slaptųjų draugijų nariais. Aktyvus Filomatų veikėjas Tomas Žanas įkūrė dar vieną slaptą bendriją - Filaretų draugiją. 1822 metais Domeika baigė mokslus Vilniaus universitete, įgijo Filosofijos magistro laipsnį matematikos srityje. Po to dar kurį laiką lankydavosi universitete, klausė garsių filosofų, istorikų ir mate­matikų paskaitų.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija