Atnaujintas 2008 m. liepos 9 d.
Nr. 52
(1645)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Nudžiugino „Zalvynė“

Jonas PETRONIS

Jaunosios kanklininkės

Zarasų rajono kultūros centro etnografė Rima Vitaitė, kiti kultūros darbuotojai, mokytojai stengia­si, kad vaikai, jaunimas mokėtų savo protėvių dainas, šokius, papročius. Nuolat vyksta daug folkloro švenčių. Viena iš jų - respublikinis vaikų ir jaunimo festivalis „Zalvynė". Jis vyko Zarasuose.

„Zalvynė" - sėliškojo krašto projektas, į jo renginius susirinko jaunieji folkloro puoselėtojai iš įvai­rių kraštų jau penktą kartą. Pava­dinimas sėliškas, nuo paplitusių hidronimų - Zalvas, Zalvė, Zalvelė, latviškos upelės Zalvite, kas reiškia žalsvą, žalią.

Šiemet žiūrovus, folkloro meno mylėtojus „Zalvynė" nudžiugino gražiu renginiu. Festivalis prasidė­jo Zarasų kultūros centro salėje. Susirinkusius folkloro meno puose­lėtojus, mylėtojus sveikino festiva­lio organizatorė Rima Vitaitė. Se­novės meno puoselėjimu džiaugėsi Zarasų rajono meras Arnoldas Ab-ramavičius, Utenos apskrities virši­ninkė Angelė Kaušylienė. Į Zara­sus iš įvairių Lietuvos kampelių atvyko daugiau kaip 200 jaunųjų fol­kloro meno mylėtojų.

Po gražių sveikinimų, linkėji­mų vyko „Griežynės". Savo suge­bėjimus demonstravo jaunieji in-strumentininkai ir instrumenti­nės grupės. Nuskambėjo nuotai­kingas instrumentininkų koncer­tas, jo dalyviai ne tik gražiai gro­jo, bet ir pristatė įvairius papro­čius, tradicijas. „Zalvynės" dalyviai nuvyko ir į Antalieptę, į Šalašos pažintinį taką. Skambėjo sutartinės ir mitologinės dainos. Prie laužo Lūžų miško laukymė­je vyko aukojimas ir vakarojimas prie Lūžų akmens. Šventės daly­viai kepė kiaušiniene, ja vaišino kitus. Jau vėlų vakarą prasidėjo ragų, skudučių ir dainų sąšauka Lūžų miške.

Sekmadienį, po šv. Mišių trys festivalio grupės išvyko į Baltriškes, Antazavę ir Avilius. Jaunieji folklo­ro mylėtojai po šv. Mišių dainavo šių kaimų bažnyčių šventoriuose. Sekmadienio popietę visi vėl sugu­žėjo į Zarasų miesto Sėlių aikštę. Čia vaikai, jaunimas ne tik traukė sutartines, senovines dainas apie svarbiausius kaimo žmonių darbus, apie lauknešėlį, nešamą laukuose triūsiantiems ar į svečius važiuojan­tiems. Į šventę atvyko ir ją vedė ge­rai pažįstama etnologe Gražina Ka-džytė. Savo sugebėjimus demonst­ravo pasvaliečių Alberto ir Linos Bartašių šeima. Šie kultūros dar­buotojai čia atvyko ne tik pagroti, padainuoti, bet ir pasimokyti, kaip tokias dideles šventes rengti. Kar­tu su tėvais šioje folkloro šventėje dalyvavo ir jų dukra dvyliktoke Rū­ta. Daug ko naujo parodė Kupiš­kio rajono Salamiesčio kultūros centro ansambliečiai, Rokiškio ra­jono Pandėlio kultūros centro an­samblis „Varpelis". Jau nebe pir­mą sykį atvyksta į šią šventę Molė­tų kultūros centro vaikų folkloro ansamblis „Kukutis". Visoje Lat­vijoje garsus Preilių rajono Livane kultūros centro ansamblis „Ceiru-leits", jis keliauja ne tik po Latvi­jos miestus ir kaimus, daug dainuo­ja ir groja užsienio valstybėse, bet nepamiršta ir zarasiškių „Zalvy­nės". Latviai šioje šventėje daly­vauja jau trečią kartą. Džiugino šventės dalyvius ir Vilniaus Jėzui­tų gimnazijos folkloro ansamblio, Salako kultūros centro „Saulala", Zarasų „Santarvės" mokyklos fol­kloro ansamblis „Vyželė" ir kitų folkloro kolektyvų pasirodymai. Vaikai, jaunimas ne tik traukė su­tartines, dainas, grojo, bet ir pasa­kojo apie papročius, tradicijas, pa­teikė daug lauknešėlių receptų, vaišino dalyvius ir žiūrovus sūriais, duona, skilandžiais, gira...

Už atneštą skambią dainą, do­vanojus skaidrų jaunystės lašelį Zarasų kraštui, už tautinės kultū­ros puoselėjimą respublikinio fol­kloro sambūrio „Zalvynė" organizacinis komitetas apdovanojo pa­dėkomis šio gražaus renginio fol­kloro kolektyvus. Sambūrio „Zal­vynė" organizacinio komiteto va­dovė Rima Vitaitė padėkojo šio renginio rėmėjams. O vakare aikštės scenoje savo meną de­monstravo jau šiuolaikinio folkloro atstovai.

Zarasai
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija