Atnaujintas 2008 m. liepos 9 d.
Nr. 52
(1645)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Vėl į šviesų rytojų...

Petras KATINAS

Žinomas rusų satyrikas M. Žvaneckis vienoje savo intermedijoje šaipėsi iš Rusijos valdančiųjų pažadų apie būsimą rojų: „O mes gi jums nežadėjome, kad gyvensite gerai. Mes tiktai žadėjome, kad jūs gyvensite dar geriau". Toks įspūdis susidaro ir perskaičius Rusijos valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija" („Jedinaja Rosija") išliaupsintą dar vasario mėnesį buvusio prezidento V. Putino paskelbtą, o netrukus Ekonomikos vystymo ministerijos patvirtintą Rusijos išsivystymo programą iki 2020 metų. Taigi Kremlius pažadėjo, jog po kokių 10-12 metų Rusijos žmonės gyvens visko pertekę. Ne pirmas kartas. Pakanka prisiminti garsiuosius penkmečio, vėliau septynmečio planus ar buvusio SSKP genseko ir vyriausybės vadovo Nikitos Chruščiovo ištrimituotą pažadą, jog jau dabartinė sovietinių žmonių karta gyvens komunizmo sąlygomis ir ne tik pasivys, bet ir pralenks Ameriką. Vėliau nustūmęs N. Chruščiovą nuo valdžios didysis stagnatorius Leonidas Brežnevas apie komunizmo pastatymą jau nekalbėjo, o skelbė „išsivysčiusio socializmo" pergalę. Po Brežnevo mirties buvę SSKP gensekai jau nieko konkretaus nežadėjo. O netrukus ir pačios SSRS nebeliko.

Dabar pagal V. Putiną ir jo par­tiją „Vieningoji Rusija", 2020 me­tais Rusija pagal ekonomiką pateks į pirmąjį pasaulio šalių penketuką. Kainos kilsiančios ne daugiau kaip 3 proc. per metus, vidutinis atlygi­nimas pasieks 2700 dolerių per mė­nesį, o vidutinė pensija - 800 dole­rių. Taip pat skelbiama, kad Rusi­jos gyventojų skaičius išaugs nuo 142 iki 145 milijonų, o vidutinė gy­venimo trukmė nuo 66 iki 75 metų. Kokybišką medicinos pagalbą gaus 80-90 proc. Rusijos gyventojų, o tri­jų asmenų šeimos gaus ne mažes­nius kaip 100 kv. metrų butus. Dar daugiau, net 60 proc. 2020 metais galės vadinti save vidutinės klasės žmonėmis.

Finansų ministras A. Kudrinas pažadėjo sudaryti Rusijos finansinį planą net iki 2023 metų. A. Kudri-no planas bus kuriamas visų kitų ministerijų ir žinybų planų pagrin­du. Jau dabar regionų gubernato­riai ir jų štabai, kaip teigia Kremlių šlovinanti spauda, atsiraitoję ranko­ves pluša rengdami „mažuosius Pu­tino planus".

Įdomūs kai kurių Rusijos eko­nomistų ir politologų atsiliepimai apie šį planą. Pirmiausia primena­ma, kad nuo buvusio Sovietų Sąjun­gos laikų tokie grandioziniai atei­ties planai jokia naujiena. Dauge­lis dar puikiai prisimena, kad N. Chruščiovas žadėjo 1980 metais sukurti komunizmą. L. Brežnevas 1982 metais paskelbė „Maisto pro­gramą" žadėdamas per aštuonerius metus „pamaitinti šalį". M. Gorba­čiovas pažadėjo kiekvieną šeimą ap­rūpinti atskirais butais. Tačiau žlugus Sovietų Sąjungai, viskas apsi­vertė aukštyn kojomis. Niekas ne­gali pasakyti, kokią ekonomiką da­bar „stato" Rusija - žaliavų ar aukš­tų technologijų? Ar naftos ir dujų doleriai ir toliau tekės į oligarchų kišenes, ar dalis jų pateks į vadina­mąjį Stabilizacijos fondą, bet ne pa­prastiems žmonėms.

Rusijos Nacionalinės strategijos tarybos generalinis direktorius Va­lerijus Chomiakovas teigia, jog iš paskelbtos vyriausybės programos visiškai neaišku, kaip bus įgyvendi­nami tokie grandioziniai planai. Aišku, mėnesinė alga 2700 dolerių - neblogai. Bet kas bus, jeigu duo­nos kepalėlis kainuos 100 dolerių? Arba žadama, kad pagyvenusieji žmonės gyvens iki 75 metų. Tik koks bus jų gyvenimas? Tarptautinės at­eities tyrimų akademijos preziden-tas profesorius Aleksandras Ageje-vas teigia, kad yra gerai, kai po dau­giau kaip 20 metų blaškymosi ir tūp-čiojimų, gyvenant vien šios dienos rūpesčiais, valdžia ėmėsi kurti stra­tegiją iki 2020 metų. Tuo labiau kad tokiomis moksliškai pagrįstomis prognozėmis vadovaujasi daugelis šalių - Japonija, JAV, Prancūzija, Švedija, sparčiai kylančios Kinija ir Indija. Pasak prof. A. Agejevo, Eu­ropos Sąjungos ekonominio vysty­mo ateities programavimo galėtų pavydėti netgi buvęs sovietų gosp-lanas. Arba kad ir pernai JAV pre­zidento Džordžo Bušo paskelbta programa „10-20" - per 10 metų pa­naudojant alternatyvius energijos šaltinius sumažinti Jungtinėse Amerikos Valstijose naftos suvarto­jimą 20 procentų.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija