Atnaujintas 2008 m. liepos 11 d.
Nr. 53
(1646)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Neišdildoma kelionė

Lietuviai Lurde

Šiemet Maltos ordino tarnybos savanoriai jau antrus metus lydi ne­įgaliuosius į piligriminę kelionę į Lurdą. Kelionės tikslas - atstovau­ti Lietuvai tarptautinėje Maltos or­dino piligriminėje kelionėje, skirtai 150-osioms Švenčiausiosios Lurdo Mergelės apsireiškimo metinėms.

Į kelionę išvyko 28 dalyviai nuo 18 iki 75 metų iš įvairių Lietuvos miestų (Šiaulių, Ignalinos, Vilniaus, Kauno, Akmenės, Zarasų, Mari­jampolės). Tarp dalyvių - 7 neįga­lieji (vežimėliuose).

Su mumis keliavo ir Maltos or­dino ambasadorius Lietuvoje Douglas grafas von Saurma-Jeltsch kartu su piligriminėn kelionėn ly­dinčiu kun. Sigitu Grigu. Visus ke­lionės dalyvius Vilniaus Arkikated­roje palaimino ir sėkmės kelionėje palinkėjo vyskupas Juozas Tunaitis (Maltos ordino pagalbos tarnybos dvasinis vadovas).

Bratislavoje mus pasitiko ne tik gidas, bet ir Maltos ordino riteris, kuris su mumis keliavo ir dalyvavo mišiose Šv. Ladislavo (karaliaus) koplyčioje. Vienoje stebėjomės di­dinga Šv. Stepono katedra, Šv. My­kolo ir Šv. Petro bažnyčiomis, ap­lankėme Habsburgų rūmus, kurie turi net 2600 kambarių kompleksą, nuostabiai tvarkomą rožių parką, žiemos sodo rezidenciją.

Viena - garsių ir įžymių muzikų lopšys, todėl aplankėme paminklus Štrausui ir Mocartui. (Garsiojoje Vienos operoje dainuoja ir mūsų krašto solistė Violeta Urmanavičiū-tė.) Ekskursijoje bei šv. Mišiose Šv. Augustino koplyčioje dalyvavo ir jaunieji maltiečiai, ir Vyriausias Austrijos Maltos ordino riteris. Po to aplankėme romantiškąją Vene­ciją. Tai - pasakų miestas ant van­dens, pastatytas ant 10 tūkst. medi­nių polių. 200 jos kanalų sujungia 400 tiltų ir 3000 mažų gatvelių. Per 100 metų Venecija nugrimzdo 23 cm. Pranašaujama, kad 2100 metais Venecija nugrims ir taps antrąja At­lantida. Miesto simbolis - liūtas su sparnais. Venecijoje yra 95 katali­kų bažnyčios. Žymiausia iš jų yra Šv. Morkaus katedra, kurioje palaido­tas evangelistas Morkus. Jos skliau­tai išpuošti auksu, kad auksas ne­prarastų blizgesio, jis yra inkrustuo­tas į stiklą. Šioje katedroje įrengtas brangiausias auksinis altorius su 2500 brangakmenių. Šalia katedros - Dožų rūmai su aukšta varpine.

Lankėmės ir Paduvoje. Tai - di­delis katalikiškos teologijos moky­mo centras ir vienuolynas - šv. An­tano, stebukladario ir pamokslinin­ko, miestas. Čia ir jo kapas. XIII amžiuje perlaidojant jo palaikus bu­vo rastas nesuiręs šv. Antano liežu­vis, tai siejama su jo iškalbingumu ir oracija. Sakoma, kad jo pamoky­mų klausydavo ir paukšteliai, ir žu­vytės.

Turine aplankėme Jono Krikš­tytojo katedrą baziliką su Kristaus drobulės koplyčia. Kristaus drobu­lė - tai Kristaus kančios atvaizdas -kraujo pėdsakai, išlikę drobėje. Kas niekada netikėjo Kristaus kančia, gali pats tai pamatyti. Kristaus dro­bulė - tarsi kiekvieno žmogaus su­siliejimas su skausmu ir kančia. Juk Kristus - tai gyvas Dievas, atėjęs į žemę ir kentėjęs dėl mūsų išgany­mo, kad turėtume amžiną gyveni­mą po mirties. Šitai suvokiama tik giliai tikint. Mūsų daromos nuodė­mės dar kartą nukryžiuoja Kristų.

Lurde prie mūsų delegacijos pri­sijungė ir anksčiau Lietuvoje buvęs Maltos ordino ambasadorius. Lur-das - tai nepaprasto grožio mieste­lis kalnuose su sraunia Gave upe, kur įvyko Švenčiausios Lurdo Mer­gelės apsireiškimas. Vykdant Švč. Mergelės Marijos valią čia pastaty­tos trys bažnyčios. Didžiausia iš jų Šv. Pijaus bazilika, kurioje telpa 20-30 tūkst. žmonių. Bažnyčiose, į ku­rias plūsta minios žmonių, aukoja­ma Eucharistinė auka. Dar Popie­žius Pijus X Lurdą pavadino Gar-bingiausiuoju pasaulio Eucharisti­jos sostu, o Lurdo vyskupas šią są­voką praplėtė sakydamas, kad Eu­charistija papildo ir užbaigia mūsų atsivertimą.

Į šv. Mišias Lurde tąkart rinko­si Maltos ordino pagalbos tarnybos dalyviai iš 42 pasaulio valstybių (tiek vėliavų buvo įnešta prieš mi­šias). Šv. Mišias aukojo 25 vysku­pai ir 300 kunigų. (Maltos ordino organizacija 900 metų vadovaujasi tuo pačiu šūkiu - „Tikėjimo saugojimas ir pagalba vargstantiems".)

Apsireiškimo istorija byloja, kad malūnininko dukra Bernarde-ta įvykdė visus Švč. Mergelės Ma­rijos prašymus, net prašymą kasti rankomis žemę ir gerti ištryškusį purviną vandenį. Tada ištryškusi skaidri versmė iki šiol stebuklingai gydo žmones. Bažnyčiose užregist­ruota daugiau kaip 6000 pagijimų. Kiekvieno čia atvykusio žmogaus svajonė - gydyti kūną ir sielą, su­stiprinti sveikatą, o gal ir visiškai išgyti.

Lurde patyrėme didžiausią dva­sinę palaimą per visą piligriminę ke­lionę. Vakare ėjome žvakių proce­sijoje, kur dalyvavo visi piligrimai ir tapome vieninga šeima, bendra giesme įvairiomis kalbomis šlovi­nanti Švč. Mergelę Mariją.

Paskutinę dieną lankantis Gro­toje, šalia Švč. M. Marijos statulos, mūsų piligriminės kelionės dvasinis vadovas kun. S. Grigas aukojo šv. Mišias lietuviškai.

Grįždami atgal dar užsukome į Taizė bendruomenę, kurią įkūrė brolis Rožė. Taizė tapo vieta, kur tūkstančiai jaunuolių iš Europos ir iš kitų žemynų kasmet renkasi mels­tis, kad taptų taikos, susitaikymo ir pasitikėjimo tarp žmonių skatinto-jais.

Ši piligriminė kelionė kiekvie­nam paliko neišdildomą įspūdį ir dvasinį pakilimą. Vienam ji - atpil­das už gyvenime patirtas skriaudas (nusivylimo, širdies skausmo), ki­tiems - kažko naujo pradžia, dar ki­tiems - pilnatvės ieškojimas dabar­tiniame gyvenime.

Maltietės iš Marijampolės:
Birutė SKRODENIENĖ,
Marija MILIAUSKIENĖ,
Neringa MILIAUSKAITĖ
Neringos MILIAUSKAITĖS nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija