Atnaujintas 2008 m. liepos 16 d.
Nr. 54
(1647)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Per tradicinius atlaidus labai pritiko tradiciniai skaitiniai

Vytautas BAGDONAS

Lietuvai pagražinti draugijos
Centro valdybos pirmininkas Juozas
Dingelis (iš kairės), šios draugijos
Svėdasų skyriaus pirmininkė Alma
Švelnienė ir Svėdasų seniūnijos
seniūnas Valentinas Neniškis

Birželio 29-ąją, sekmadienį, Svėdasų Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje vyko tradiciniai Šv. Petro ir Povilo atlaidai. Maldomis, šven­tomis giesmėmis pagarbinę Aukščiausiąjį, svėdasiškiai ir jų svečiai neskubėjo skirstytis - čia pat, bažnyčios šventoriuje, visų laukė dar vienas tradicinis Svėdasų krašto rengi­nys „Vaižganto skaitymai".

Sveikindama visus susirinkusius Lietuvai pagražinti draugijos Svėdasų skyriaus pirmi­ninkė Alma Švelnienė pabrėžė, kad šis tra­dicinis renginys pavadintas „Surask deiman­tą kelio dulkėse", nes norėta pritraukti kuo daugiau Svėdasų krašto kūrybinės minties žmonių, surasti vaižgantiškų „deimančiukų". Rengiantis šiems „Vaižganto skaitymams", buvo organizuotas literatūrinis konkursas, pavadinimui pasirenkant kadaise lietuvių li­teratūros klasiko kanauninko Juozo Tumo-Vaižganto pasakytus žodžius: „Mylėdamas Lietuvą, myliu laisvę..." Konkursas parodė, kad literatūra bando reikšti savo mintis ne tiktai jau gerai žinomi Svėdasų literatų klu­bo „Sietuva" nariai, bet ir pradedantys lite­ratai, moksleiviai.

Todėl „Vaižganto skaitymų" pradžioje ir skambėjo konkurso dalyvių Aliutės Elenos Markevičiūtės, Ievos Kazlauskaitės, Vidutės Kazlauskienės, Petronėlės Dagytės, Aušrinės Peleckienės, Violetos Gliaudelienės, Tautvydo Kazlausko, Stasės Kazlauskienės, Simonos Bagdonaitės, Juditos Švelnytės, Aldonos Šir-vinskienės, Donato Šilinio ir kitų kūryba. Savo sukurtus poezijos posmus ar prozos kūrinėlius prie bažnyčios durų skaitė patys autoriai ar Ka­rolio Širvinsko literatūrinės premijos steigėja, Paramos ir labdaros fondo „Baltasis balandis" pirmininkė Aldona Širvinskienė.

Plojimais buvo sutikti ne tiktai vietos li­teratai, bet ir nuolatinis „Vaižganto skaity­mų" dalyvis kraštietis aktorius Ferdinandas Jakšys. Pasidžiaugęs Svėdasų krašte tęsiamo­mis čia gimusių ir augusių rašytojų kūrybi­nėmis tradicijomis, literatų sąjūdžiu, aktorius išraiškingai skaitė Juozo Tumo-Vaižganto kū­rybą. Žinoma šalies etnologe ir etnografė Gražina Kadžytė, beveik svėdasiškių kaimy­nė, kilusi iš Užpalių krašto, prisiminė, kaip užpalėnai ir svėdasiškiai vieni pas kitus važi­nėdavo į garsiuosius atlaidus - Šv. Petro ir Povilo Svėdasuose ir Švč. Trejybės Užpaliuo­se. Ir dabar puoselėjamos atlaidų tradicijos. „Kai žmonės tarpusavyje susitinka, paben­drauja, ir dangus, ir širdys nusigiedrija, gyvenimas darosi gražesnis, prasmingesnis",-kalbėjo G.Kadžytė, kviesdama vieniems ki­tuose ieškoti grožio, gėrio, vaižgantiškų „deimančiukų", svėdasiškiams linkėdama kūrybinės sėkmės.

Lietuvai pagražinti draugijos Centro val­dybos pirmininkas Juozas Dingelis, prisimi­nęs Vaižganto patriotizmą, tautiškumą, kvietė šio žymaus žmogaus pavyzdžiu uždegti tė­vynės meilės aukurą kiekvieno lietuvio šir­dyje, suremti pečius bendram darbui Lietu­vos labui.

„Vaižganto skaitymus" padėkos žodžiais organizatoriams, literatūrinio konkurso da­lyviams užbaigė Svėdasų seniūnijos seniūnas Valentinas Neniškis, viltingai pareiškęs, kad vaižgantiškos tradicijos Svėdasų krašte bus puoselėjamos ir ateityje.

Svėdasai, Anykščių rajonas Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija