Atnaujintas 2008 m. liepos 16 d.
Nr. 54
(1647)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Knyga, svarbi jaunimo pilietiškumo ugdymui

Rūta AVERKIENĖ

Leidybinė komisija (iš kairės):
Jaunuta Julija Kavaliauskienė,
knygos sumanytojas, LPKTS Varėnos
skyriaus pirmininkas Vytautas
Kaziulionis ir Joana Grigaitienė

Varėnos rajono savivaldybės didžiojoje salėje visuomenei pristatyta labai svarbi ir prasminga knyga „Pokario žmonių likimus apmąstome šiandien", kurioje publikuoja­mi 1995-2005 metais konkursui „Lietuvos laisvės kovų ir kančių istorija" rašyti rajo­no mokyklų moksleivių rašiniai bei poka­rio žmonių atsiminimai.

Knygos pristatyme dalyvavo konkurso su­manytojas, Seimo narys Algis Kašėta, buvęs premjeras Aleksandras Abišala, rajono savi­valdybės meras Vidas Mikalauskas, rajono moksleiviai, mokytojai, buvę tremtiniai ir po­litiniai kaliniai, rajono visuomenė.

Šios knygos sumanytojas, LPKTS Varė­nos skyriaus pirmininkas Vytautas Kaziulio-nis, pristatydamas knygą, pasidžiaugė, kad Varėnos rajone yra daug puikių jaunų, pa­triotiškai nusiteikusių žmonių, kurie domisi Lietuvos pokario istorija ir drauge su savo mokytojais noriai dalyvavo konkurse. Jis ap­gailestavo, kad į šią knygą netilpo visi moks­leivių rašiniai, kurių buvo sukaupta apie tūks­tantį. Pačius įdomiausius atrinko leidybinė komisija: Vytautas Kaziulionis, Jaunuta Ju­lija Kavaliauskienė, Joana Grigaitienė, Ona Vaščilaitė ir Marija Inkrataitė-Blažulionienė.

Šios knygos redaktorė, lietuvių kalbos mokytoja Jaunuta Julija Kavaliauskienė ją įvardijo kaip tiltą, jungiantį praeitį ir dabar­tį, nes apie pokarį savo vertinimus rašiniuo­se išsako šių dienų jaunimas. „Konkursas da­vė labai gražų rezultatą - knygą. Mokiniai, rašę šituos rašinius, sėkmingai baigė viduri­nes mokyklas, toliau studijuoja ir dirba, o ši­ta nuoširdi, prasminga, polemiška knyga -dvasinių vertybių išsaugojimo dokumen­tas...", - kalbėjo mokytoja.

„Dešimt metų moksleiviai gilinosi į mūsų krašto pokario istoriją, ji „atrasta" ir ap­mąstyta per žmonių likimus. Istorinių įvykių liudytojų atsiminimai tapo šaltiniu kelti isto­rijai klausimus, vertinti to laiko dokumentų medžiagą. Rašinių konkursas ir istorinių ži­nių viktorina po penkerių veiklos metų išėjo į respublikinį lygį, paskatino ir kitų respubli­kos rajonų mokinius aktyviai įsijungti į po­kario rezistencijos studijavimą, problemas, prisijungė ir Krašto apsaugos ministerija, ska­tindama nagrinėti Lietuvos kariuomenės is­toriją... Surinkta nemaža tremtinių išgyveni­mų medžiaga kalbės kaip autentiški šiurpios praeities dokumentai ir šiandienos jaunosios kartos moralinės pamokos..." - pratarmėje rašo J. Kavaliauskienė.

Viena iš daugybės keturių šimtų pusla­pių knygos autorių Agnė Petrauskaitė skai­tė ištraukas iš rašinių. Juose aprašyta šiurpi mūsų tautos pokario metų tikrovė, skaudūs žmonių išgyvenimai, sudužę likimai.

Seimo narys Algis Kašėta prisiminė de­šimt metų trukusį konkursą, kuris daug pri­sidėjo prie jaunų žmonių pilietiškumo ug­dymo. „Knyga - tai lyg ir padėtas paskuti­nis taškas. Tačiau iš tikrųjų pabaigos nėra, nes kiekvienas moksleivis, susitikdamas su laisvės kovų dalyviu ir išklausęs jo šiurpius pasakojimus, pokario metų Lietuvos istori­jos tarpsnį išmoko visam gyvenimui..." - sa­kė Seimo narys.

Buvęs premjeras Aleksandras Abišala ragino moksleivius, dalyvavusius rašinių konkurse, kurių darbai dabar sudėti į kny­gą, savo atsakomybe ir veiksmais būti pa­triotiškais iki galo. Rajono savivaldybės meras Vidas Mi­kalauskas pasidžiaugė unikalia ir prasmin­ga, didelę išliekamąją vertę turinčia kny­ga. Rajono vadovas dėkojo V. Kaziulioniui, kurio iniciatyvos ir kruopštumo dėka moksleivių rašiniai buvo saugomi ir pate­ko į knygą: „Išskirtinai džiaugiuosi rajono pedagogų darbu. Įskiepyti savo mokiniams meilę kūrybai, žmonėms, istorijai prilygs­ta žygdarbiui... Ir Jūs, gyvi istorijos liudy­tojai, taip pat esate šios knygos autoriai, nes moksleivių rašiniai gimė iš Jūsų pasa­kojimų". Knygos pristatyme dalyvavusiems buvusiems tremtiniams ir politiniams ka­liniams meras palinkėjo sveikatos, o moks­leiviams - meilės artimui ir tėvynei.

V. Kaziulionis dėkojo rėmėjams, be ku­rių pagalbos ši knyga nebūtų buvusi išleista.

Kiekvienas rašinio autorius ir rėmėjas šią knygą gavo dovanų. Visiems susirinkusiems dainavo Irena Naujūnienė su moksleiviais ir tremtinių ansamblis „Viltis".

Varėna
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija