Atnaujintas 2008 m. liepos 16 d.
Nr. 54
(1647)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Rusija ir Gruzija - prie karo ribos

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Vis aštrėjantis konfliktas tarp Rusijos ir Gruzijos jau greitai gali peraugti į karinius veiksmus. Liepos 9 dieną į Gruzijos teritoriją įskridę keturi rusų kariniai lėktuvai prasu­ko kelis ratus šalies oro erdvėje ir grižo į Rusiją. Gruzija pareiškė nu-mušianti į šalies oro erdvę įskrisian-čius Rusijos karinius lėktuvus. Gru­zijos užsienio reikalų ministerija pa­skelbė pareiškimą, kuriame sakoma: „Rusijos federacijos kariškiai de­monstruoja atvirą ir pavojingą agre­siją, vykdoma ištisa provokacijų grandinė". Gruzijos parlamento gy­nybos komiteto pirmininkas N. Ru-rua pareiškė, kad kitą kartą, kai Ru­sijos kariniai lėktuvai pažeis Gruzi­jos oro erdvę, teks rinkti jų šipulius.

Liepos 9 dieną Kodorio tarpeklyje buvo apšaudytas Gruzijos policijos postas. Trys policijos pareigūnai su­žeisti, vienas iš jų sunkiai. Viršutinę Kodorio tarpeklio dalį kontroliuoja Gruzija, apatinę - Abchazija. Abcha-zijos vadovai paskutiniu metu net at­sisako bendrauti su Gruzijos valdžios pareigūnais. Abchazijos prezidentas S. Bagapšas bent kartą per mėnesį vyksta į Maskvą, kur lankosi Gyny­bos, Vidaus reikalų ministerijose, bendrauja su Dūmos nariais. Per pas­kutinį mėnesį iš Abchazijos teritori­jos septynis kartus apšaudyti gruzinų kaimai ir Gruzijos kariuomenės bei policijos postai. Pagal Gruzijos žval­gybos duomenis, į Abchazijos terito­riją gali būti atsiųsti rusų desantinin­kai iš Pskovo divizijos.

Gegužės mėnesį į Abchaziją at­vyko vadinamieji geležinkelio ka­riuomenės daliniai iš Rusijos. Mano­ma, kad dalį tų karių sudaro užsi­maskavę desantininkai ir specialių­jų pajėgų kariškiai.

Vis aktyvesni ir Pietų Osetijos se­paratistai. Liepos 3 dieną iš Pietų Osetijos buvo apšaudyti gruzinų kai­mai, keli žmonės sužeisti. Gruzijos pajėgos atidengė atsakomąją ugnį iš mažo kalibro artilerijos pabūklų ir minosvaidžių, žuvo du Pietų Oseti­jos kariškiai ir vienas civilis gyven­tojas. Gruzijos vidaus reikalų minist­rė E. Zguladzė pareiškė: „Pietų Ose­tijos separatistai suaktyvėjo, jie or­ganizuoja provokacijas. Pastebėta, kad Pietų Osetijoje daugėja Rusijos kariškių". Birželio mėnesį ir liepos pradžioje iš Pietų Osetijos išvyko dar keli šimtai gruzinų. Jie pasitraukė iš gimtųjų vietų, nes neištvėrė Pietų Osetijos valdžios vykdomos diskri­minacinės politikos.

Paskutiniu metu prieš Gruziją pradėta vykdyti nauja propagandinė kampanija. Pačioje Gruzijoje kai ku­rie prorusiškos opozicijos atstovai apkaltino prezidentą M. Saakašvilį vykdant pragaištingą užsienio poli­tiką. Anot jų, neatsižvelgiama į tik­ruosius Gruzijos interesus, nepalai­komi ryšiai su užsienyje gyvenančių gruzinų diasporomis. Rusijoje pro-kremliški laikraščiai ir naujienų agentūros vėl pradėjo trimituoti apie gruzinų nusikaltėlių grėsmę. Nese­niai buvo surengta ir savotiška vie­šųjų ryšių akcija. Liepos 8 dieną ne­toli Maskvos specialus milicijos bū­rys šturmavo laivą ir suėmė ten susi­rinkusius 50 kriminalinių autoritetų. Šiai operacijai vadovavo Vidaus rei­kalų ministerijos pareigūnai. Dauge­lis susirinkusiųjų buvo gruzinai, iš 50 sulaikytų asmenų 39 taip vadinamieji „įteisinti vagys" (vory v zakonie). Po paros visi sulaikytieji buvo paleisti. Kaip paaiškėjo, susirinkusieji apta­rė įvairius reikalus. Be kita ko, buvo kalbamasi ir apie nesutarimus tarp žymių kriminalinio pasaulio lyderių T. Onianio ir A. Usojano (Hasano). Tarp suimtųjų buvo ir D. Joselianis, Ševardnadzės laikais įtakingas Gru­zijoje veikėjas, vienas iš pagrindinių 1991 pabaigoje-1992 pradžioje vyku­sio ginkluoto perversmo organizato­rių. Jis pabėgo iš Gruzijos iš karto po ten 2003 metų pabaigoje įvyku­sios revoliucijos. Iš esmės visa vadi­namoji sulaikymo operacija tėra ei­linis įvykis, pasak vieno VRM parei­gūno, „profilaktinis darbas", tačiau stambūs laikraščiai ir naujienų agen­tūros plačiai paskleidė žinią - sulai­kyti pavojingi gruzinų nusikaltėliai. Informacija ėmė sklisti per stam­biausias pasaulio naujienų agentū­ras. Taip, gruzinų kriminaliniai vei­kėjai yra įtakingi Rusijoje, jie suda­ro per 30 procentų vadinamųjų „įteisintų vagių", tačiau tie žmonės jau daugelį metų gyvena Rusijoje, kai kurie čia yra ir gimę, dalis iš jų da­bar nemažą laiko dalį praleidžia už­sienyje - Ispanijoje, Prancūzijoje ir kituose kraštuose, kur turi namus, vasarnamius. Tai tiesiog manipulia­cija, propagandinė akcija, norint su­formuoti neigiamą nuomonę viešo­joje erdvėje apie gruzinų tautą, kaip apie nusikaltėlius. Taip kuriamas priešiškų tautų įvaizdis - nusikaltė­liai gruzinai, nusikaltėliai čečėnai, klastingieji estai, vis siekiantys paže­minti rusakalbius. Lietuvių nusikal­tėliai irgi aktyviai darbuojasi kai ku­riuose užsienio kraštuose, bet pui­kiai žinome, kad absoliuti dauguma mūsų emigrantų yra normalūs žmo­nės, sąžiningai dirbantys ar besimo­kantys.

Europos Sąjungos atstovas Ch. Solana liepos 11 dieną telefonu bendravo su Gruzijos užsienio rei­kalų ministre E. Tkešalašvili. Jis ap­gailestavo, kad situacija regione iš­lieka įtempta. Anot Solanos, Rusi­jos karinių lėktuvų reidai į Gruzijos oro erdvę tik dar labiau kaitina ir šiaip jau įtemptą situaciją. Jis pati­kino E. Tkešalašvili, kad Europos Sąjunga stebi situaciją ir sieks, kad konfliktai būtų sureguliuoti.

Liepos 9 dieną Gruzijoje viešė­jo JAV valstybės sekretorė Kandoli-za Rais. Ji susitiko su prezidentu M. Saakašviliu, buvusia parlamento vadove N. Burdžanadze, opozicijos politikais. Prieš išvykdama K. Rais paskelbė pareiškimą, kuriame sako­ma: „JAV pasisako už Gruzijos teri­torinį vientisumą, už demokratijos vystymąsi šalyje, manome, kad kon­fliktai su Abchazija ir Pietų Osetija turi būti sprendžiami taikiomis prie­monėmis". Gruzija kreipėsi į Jung­tinių Tautų Saugumo Tarybą prašy­dama apsvarstyti susidariusią padė­tį. Liepos 11 dieną Gruzijos amba­sadorius Rusijoje E. Kicmanašvilis išvyko į Tbilisį konsultacijoms.

Santykiai tarp Rusijos ir Gruzi­jos išlieka įtempti nuo 2006 metų pradžios. Tada Rusijoje prasidėjusi antigruziniška propagandinė kampa­nija pasireiškė priešiškomis televizi­jos ir radijo laidomis, grėsmingais Užsienio reikalų ministerijos pareiš­kimais. Gruzijos valdžia buvo kalti­nama tuo, kad palaiko ryšius su če­čėnų sukilėliais, suteikia jiems prie­globstį. Vėliau prasidėjo gruzinų trė­mimai iš Rusijos, per kuriuos buvo ištremta keli tūkstančiai gruzinų kil­mės asmenų, uždarytos kelios dešim­tys gruzinų valdomų įmonių. Prieš metus vis aktyviau imta žaisti sepa­ratistų korta. Abchazijos ir Pietų Osetijos lyderiai laikosi tik su Krem­liaus pagalba, jie iš esmės vykdo vi­sas savo šeimininkų instrukcijas. Si­tuacijai artėjant prie karo ribos svar­bi įtakingų užsienio valstybių pozi­cija, tačiau pagrindiniai raktai į ka­ro veiksmų pradžią ar situacijos sta­bilizavimą yra Kremliuje. Tą jau ži­nome ir iš savo valstybės istorijos.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija