Atnaujintas 2008 rugpjūčio 27 d.
Nr. 64
(1657)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Panašios į žmones

Bronius VERTELKA

Lėlių kūrėja panevėžietė
Marija Malickaitė

 Panevėžio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos dailės galerijoje „Prie knygų“ rugpjūčio 4-ąją atidaryta paroda „...taip panašios į žmones“.

Bibliotekos direktorė Rūta Bagdonienė pabrėžė, jog rankų darbo lėlės atrodo taip, tarsi turėtų širdį, jos atneša ir paslaptį, ir šviesią vasarišką nuotaiką.

Parodos  autorė panevėžietė Marija Malickaitė – žinoma  lėlių kūrėja. Marijos darbai keliauja po Lietuvą, jų yra ne vienoje užsienio šalyje. Lėlėmis ji susidomėjo prieš keletą metų, nors su menu panevėžietė žengia koja į koją senokai: mėgo piešti vidurinėje mokykloje, gilinosi į tekstilės paslaptis  Dailės mokykloje. Tačiau kūrybos pradžia iš tiesų buvo sunki: trūko literatūros apie lėles, specialių medžiagų jų gamybai. Žinių įgijo bendraudama su viena latvių dailininke. Augti, tobulėti padėjo užmegzti ryšiai su Lietuvos lėlininkais, jų kūrybos parodos.

M. Malickaitė sakė, jog darant lėles atsirado galimybė savo svajones paversti tikrove. Kartais sunku būna skirtis su lėle, su kuria kaip su gyva susigyveno.

 Marija savo duoda vardus, nors kartais jie išsitrina iš atminties. M. Malickaitės lėlės traukia savo žaismingumu, jos tiesiog pavergia savo tikrumu.

Galerijoje muzikavo Vytauto Mikalausko menų mokyklos moksleiviai Konstancija ir Kasparas Kerbedžiai.

Panevėžys
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija