Atnaujintas 2008 rugsėjo 3 d.
Nr. 66
(1659)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Prasmingai paminėtas Varėnos Sąjūdžio 20-metis

Rūta AVERKIENĖ

Į Varėnos Sąjūdžio minėjimą
susirinke svečiai

Varėnos kultūros centre įvyko Varėnos Sąjūdžio 20-mečio minėjimas. Jame dalyvavo buvusio Lietuvos persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinių grupių nariai, varėniškiai.

Kultūros centro fojė renginio dalyvius pasitiko ekspozicija apie Varėnos sąjūdžio istoriją ir buvusios tremtinės ir lagerių kankinės, moldavės Jefrosijos Kersnovskajos piešinių paroda. Šie piešiniai – iš atsiminimų apie tremtį knygos „Kiek kainuoja žmogus“, kuri yra paskelbta pasaulio kultūros paveldu. Šioje knygoje yra sąsajų ir su Lietuva – aprašyta Lietuvos tremtinės ir jos vaikų tragiška dalia. Piešinių parodą, kuri neseniai buvo eksponuota Strasbūre, pristatė Seimo narys Gediminas Jakavonis. Jis papasakojo trumpą jos atsiradimo istoriją. Algimantas Černiauskas iš Merkinės papasakojo, kad jo sūnus iš 1700 knygoje esančių piešinių atrinko, jo manymu, būdingiausius.

Seimo narys G. Jakavonis pažadėjo, kad ši paroda apkeliaus visas rajono mokyklas. Paskui minėjimo dalyviai rinkosi kultūros centro salėje, klausėsi Varėnos kultūros centro choro „Varpilė“ atliekamų dainų. Renginyje buvo pagerbti pirmieji sąjūdiečiai: Sigitas Arnauskas, Vytautas Baublys, Juozas Dringelis, Eugenijus Drobelis, Gediminas Jakavonis, Laisvūnas Budėnas, Stasys Lankelis, Imantas Lazdinis, Algis Kašėta, Aleksandras Kičas, kunigas Algimantas Keina, Mindaugas Ryškus, Aloyzas Tendzegolskis. Tylos minute pagerbti į amžinybę išėję sąjūdiečiai: Vidas Abromaitis, Albertas Ivanauskas, Gintaras Jakavonis, Juozas Kavaliauskas.

Renginio dalyvius pasveikino rajono savivaldybės mero pavaduotojas Alvydas Valeiša: „Jūsų, ryžtingų, patriotiškai nusiteikusių varėniškių dėka Sąjūdis Varėnoje buvo gausi ir galinga, bendruomenę vienijusi jėga. Jūsų visų pasiryžimas ir susitelkimas, atlikti prasmingi ir labai reikalingi darbai neabejotinai prisidėjo prie Lietuvos likimo ne tik artimiausiam laikui, bet ir kartų kartoms ateityje. Sąjūdis mūsų šalyje išjudino, rodos, nepajudinamą sistemą. Jis išjudino ir mūsų visų sąmonę... Kviečiu ir toliau būti aktyviais savo valstybės piliečiais ir Varėnos krašto puoselėtojais...“

Buvęs Sąjūdžio Varėnos skyriaus sekretorius Sigitas Arnauskas prisiminė aktyvų varėniškių sąjūdininkų dalyvavimą Lietuvos sąjūdžio veikloje ir kitą rajonui ir šaliai reikšmingą varėniškių veiklą.

Nepriklausomybės Akto signataras Romualdas Ozolas, dirbęs pirmojoje nepriklausomos Lietuvos vyriausybėje, kalbėjo apie lietuvių tautos garbę ir išlikimą: „Apie Sąjūdį norėčiau pasakyti tokį sakinį, kuris pasako viską – Lietuvos istorijoje tokio nacionalinio pakilimo ir tautinio susitelkimo, koks buvo 1988-aisiais ir prieš pat nepriklausomybės atkūrimą, tikrai nebuvo...“

Viena aktyviausių Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio kūrėjų, žemės ūkio ministrė Kazimira Danutė Prunskienė prisiminė Atgimimo pradžią ir pirmuosius Sąjūdžio kūrimosi žingsnius. Ji dalyvavo ir kalbėjo ir pirmajame varėniškių mitinge prieš 20 metų kaip Lietuvos Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narė.

Varėniškius pasveikino ir aktyvi to meto sąjūdininkė, LR Seimo Informacijos technologijų ir telekomunikacijų departamento vyriausioji specialistė Angonita Rupšytė. Atsiminimais apie Sąjūdžio veiklą dalijosi Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Juozas Dringelis ir Seimo narys Algis Kašėta.

Kunigas Algimantas Keina kalbėjo: „Manau, kad kol bus gyvas nors vienas gyvas lietuvis, reikės kovoti už laisvę ir tautos išlikimą. Nes jei nėra žmogaus, nėra šeimos, nėra valstybės, nėra ir tautos...“ Jis pakvietė pažiūrėti 19 minučių filmą, kuriame į renginio dalyvius prabilo poetas Bernardas Brazdžionis, ketvirtasis Lietuvos prezidentas Jonas Žemaitis...

Po minėjimo susirinkusiems koncertavo kapela „Paparcis“.

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija