Atnaujintas 2008 rugsėjo 5 d.
Nr. 67
(1660)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Pasižmonėjimas Daujėnuose

Bronius VERTELKA

Susitikimo dalyviai mielai bendravo
su vyskupu Jonu Kaunecku

Tradicine tapusi giminių ir kaimynų šventė Daujėnuose, organizuota Panevėžio vyskupo Jono Kaunecko, vyko paskutinį vasaros šeštadienį. Pirmoji tokia šventė buvo 2002-aisiais. Gerokai prieš dvyliktą skardūs Daujėnų varpai pasitiko Panevėžio vyskupą Joną Kaunecką. Prie šventovės vartų ganytoją sutiko Daujėnų klebonas g. kan. Povilas Varžinskas. Šv. Mišias, skirtas gyviesiems ir mirusiesiems, vaikams ir anūkams, aukojo vyskupas, jam talkino Paįstrio klebonas kun. Pranas Benediktas Tamulionis.


Grafų šeimos mauzoliejus tapo Padėkos koplyčia

Vytautas Bagdonas

Važiuojant pro Svėdasus keliu Kupiškis–Utena patraukia dėmesį anapus Alaušo ežero boluojantys bažnyčios pastatai. Mūrinė su mediniu priestatu Svėdasų Šv. Arkangelo Mykolo parapijos bažnyčia, statyta 1794 metais, 36 metrų aukščio neogotikinė varpinė, statyta 1863 metais, ir balto mūro grafų Marikonių mauzoliejinė koplyčia sudaro labai įdomų ir architektūriniu požiūriu darnų ansamblį. Prieš keletą metų Svėdasų bažnyčia buvo nudažyta ruda spalva. Naujojo parapijos ganytojo kun. Vydo Juškėno iniciatyva praeitų metų vasarą bažnytiniai pastatai buvo suremontuoti ir dabar visi trys statiniai švyti baltumu. Į tai dėmesį atkreipė ir Panevėžio vyskupijos vyskupas Jonas Kauneckas, šį pavasarį lankęsis Svėdasuose ir nepagailėjęs gražių atsiliepimų svėdasiškių tikinčiųjų adresu už jų rūpestį savo bažnyčia.


Grožis ir darbas vienose rankose

Vytautas Bagdonas

Rita, Raimundas ir jų sūnus
Tadas prie savo sodybos

Anykščių rajono Debeikių seniūnijos seniūnas Alvydas Simonavičius pasakodamas apie Gerkonių kaime ūkininkaujančią Labonų šeimą negailėjo pagyrimo žodžių. Esą, jie ne tiktai darbštūs, pareigingi žemdirbiai, bet ir pavyzdingai prižiūri sodybą, mielai remia kultūros renginius.

Ritą ir Raimundą su sūnumi Tadu, Debeikių pagrindinės mokyklos aštuntoku, sutikome besitvarkančius savo sodybos kieme. Neatsitiktinai ūkininkų Labonų sodyba pripažinta viena gražiausių seniūnijoje. Čia daug gėlių, dekoratyvinių krūmų, išdėstytų dailiomis kompozicijomis. Čia ir dailus medinis lieptas, sodybą puošia vežimaitis, yra jauki pavėsinė... Pradėtas, bet dar nebaigtas mūryti lauko židinys. Yra ir šulinys su svirtimi. Tiesa, kaip sakė Raimundas, tai tik senovinio šulinio imitacija – šiaip jame auga gėlės.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija