Atnaujintas 2008 rugsėjo 5 d.
Nr. 67
(1660)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Pasižmonėjimas Daujėnuose

Bronius VERTELKA

Susitikimo dalyviai mielai bendravo
su vyskupu Jonu Kaunecku

Daujėnų krašto ūkininkas
Petras Karoblis nemažai pinigų
paaukojo Bažnyčiai

Paįstrio ir Daujėnų klebonai –
kun. Pranas Benediktas
Tamulionis (kairėje)
ir g. kan. Povilas Varžinskas

Giminių ir kaimynų švente
buvo patenkintas jaunimas

Mielai šnekučiavo vyskupo sesuo
Paulina Strabulienė

Tradicine tapusi giminių ir kaimynų šventė Daujėnuose, organizuota Panevėžio vyskupo Jono Kaunecko, vyko paskutinį vasaros šeštadienį. Pirmoji tokia šventė buvo 2002-aisiais. Gerokai prieš dvyliktą skardūs Daujėnų varpai pasitiko Panevėžio vyskupą Joną Kaunecką. Prie šventovės vartų ganytoją sutiko Daujėnų klebonas g. kan. Povilas Varžinskas. Šv. Mišias, skirtas gyviesiems ir mirusiesiems, vaikams ir anūkams, aukojo vyskupas, jam talkino Paįstrio klebonas kun. Pranas Benediktas Tamulionis.

Pradėdamas šv. Mišias vyskupas sakė: „Vėl susirinkome čia, kur palaidoti mūsų tėvai, seneliai ir proseneliai, kur daugelio gimtinė“. Jis apgailestavo, kad Daujėnų parapijos kaimai baigia nykti ar yra visai ištuštėję. Sakydamas pamokslą, jis ragino išsaugoti svarbiausią žmogaus turtą – tikėjimą: „Jeigu atsisakote tikėjimo, tai užkasate savąjį lobį. Malda yra visagalė – nuo mūsų visų priklauso ir pasaulio ateitis“. Jį džiugino tai, kad matė pilnas tikinčiųjų bažnyčias Žemaičių Kalvarijoje, Linkuvoje ir Krekenavoje. Melstis jau ateina jaunos šeimos su savo vaikais.

Vyskupas geru žodžiu minėjo Petrą Karoblį – šio stambaus Daujėnų krašto ūkininko lėšomis naujai perdengti varpinės ir bažnyčios stogai. Paskui vyskupas visus po Mišių pakvietė į kultūros namus, kur žadėjo pasidalinti savo kelionės po Šventąją Žemę įspūdžiais.

Kultūros namų salėje laukė vyskupo suruoštos gausios vaišės – dviejų rūšių naminė duona, kepta 86 metų Tauragnų miestelio gyventojos. Prie duonos siūlė ragauti naminio alaus, kurį padarė vyskupo krikštasūnis. Vaišindamiesi daujėniškiai nepamiršo pasveikinti vyskupo su jo jau praėjusiu gyvenimo jubiliejumi.

Vyskupą kelionėje po įžymiąsias Šventosios Žemės vietas fotografavo ganytojo bendrakeleivis kun. dr. Darius Trijonis, dirbantis Telšių kunigų seminarijoje. Užrašus ant fotografijų darė bei juos komentavo pats vyskupas. Buvo keliauta po tas vietas, kur savo pėdsakus paliko Jėzus. Vyskupas parodė vaizdų ir iš savo ganytojiško, ir iš savo giminės gyvenimo.

Iš tiesų Daujėnuose buvo šventė, kurioje visi buvo lygūs. Tokio didelio sambūrio, tokios atviros bendrystės šiais laikais retai kur pamatysi.

Daujėnai, Pasvalio rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija