Atnaujintas 2008 rugsėjo 5 d.
Nr. 67
(1660)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Grožis ir darbas vienose rankose

Vytautas Bagdonas

Rita, Raimundas ir jų sūnus
Tadas prie savo sodybos

Anykščių rajono Debeikių seniūnijos seniūnas Alvydas Simonavičius pasakodamas apie Gerkonių kaime ūkininkaujančią Labonų šeimą negailėjo pagyrimo žodžių. Esą, jie ne tiktai darbštūs, pareigingi žemdirbiai, bet ir pavyzdingai prižiūri sodybą, mielai remia kultūros renginius.

Ritą ir Raimundą su sūnumi Tadu, Debeikių pagrindinės mokyklos aštuntoku, sutikome besitvarkančius savo sodybos kieme. Neatsitiktinai ūkininkų Labonų sodyba pripažinta viena gražiausių seniūnijoje. Čia daug gėlių, dekoratyvinių krūmų, išdėstytų dailiomis kompozicijomis. Čia ir dailus medinis lieptas, sodybą puošia vežimaitis, yra jauki pavėsinė... Pradėtas, bet dar nebaigtas mūryti lauko židinys. Yra ir šulinys su svirtimi. Tiesa, kaip sakė Raimundas, tai tik senovinio šulinio imitacija – šiaip jame auga gėlės.

Labonų šeimos ūkis mišrus: laiko 15 karvių, dar šiek tiek prieauglio. Pasak Ritos, kai karvutės atveda veršelius, juos pasilieka ir augina. Telyčaitės paskui papildo bandą, o paauginti jautukai parduodami. Prižiūri 70 ha žemės – augina javus, dalis laukų yra ganyklos ir šienaujami plotai. Ūkyje tvarkosi savo jėgomis, pagalbininkų ieškoti netenka – išsiverčia su turima technika. O štai savo rankomis uždirbtų pinigų ūkio modernizavimui nepakanka, tenka kreiptis paramos į ES fondus. Gavę paramą Labonai įsirengė pieno laikymo ir šaldymo patalpas. Šiemet tikisi vėl sulaukti finansinės paramos, už kurią žada rekonstruoti ir modernizuoti seną, dar senelio statytą tvartą.

Suranda ši šeima laiko ir gerai knygai paskaityti, ir renginiuose apsilankyti. O kai vietiniai renginių organizatoriai paprašo paramos – Labonai niekuomet neatsisako padėti.

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija