Atnaujintas 2008 rugsėjo 10 d.
Nr. 68
(1661)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Apie vertybes ir politiką

Valdas Kilpys

Pristatant knygą „Vertybės ir politika“:
architektas Audrys Karalius, sudarytoja
dr. Laima Andrikienė
ir kun. Kęstutis Kėvalas
Autoriaus nuotrauka

Rugsėjo 5 dieną Vytauto Didžiojo universiteto Katalikų teologijos fakulteto Didžiojoje auloje buvo pristatyta praėjusiais metais Vilniuje vykusioje konferencijoje sakytų pranešimų pagrindu europarlamentarės dr. Laimos Andrikienės sudaryta knyga „Vertybės ir politika“.

Kauno VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto Socialinės ir politinės teorijos katedros vedėjas prof. dr. Gintautas Mažeikis pabrėžė, kad pagrindinis klausimas, gvildenamos knygoje yra fundamentalizmo ir reliatyvizmo santykis ir net kova, ir pristatė knygoje sudėtus tekstus.

Krikščioniškųjų vertybių gyvybingumas, pasak G. Mažeikio, yra bene esminis dalykas, kurio reikėtų siekti. Dabartinė Lietuvos švietimo sistemos būklė nepuoselėja tikrojo vertybinio pasirinkimo: „Moksleivis privalo rinktis tarp tikybos arba etikos, tačiau šis pasirinkimas yra absurdiškas, nes jaunam žmogui reikalingi abu dalykai. Svarbiausia, kad būtų ugdomos tvarios vertybės“.

Kauno VDU Katalikų teologijos fakulteto lektorius dr. kun. Kęstutis Kėvalas akcentavo drąsos vertę: „Dažnai pasitaiko, kad lyg turėtume gėdytis savo vertybių. Kad taip nebūtų, reikia drąsos“. Jo teigimu, esti dalykų, kurie yra padiktuoti prigimties ir už juos negalima balsuoti, nes tai nėra susitarimo dalykas. „Kaip galima balsuoti už dalykus, kurie kyla iš pačios žmogaus esmės?“ – klausė lektorius.

Kun. K. Kėvalas priminė Rocco Buttigliones atvejį, kai šio žmogaus aiški vertybinė deklaracija Europoje buvo traktuota kaip netolerancija. Europarlamentarė dr. L. Andrikienė antrino, kad R. Buttiglione planavo atvykti į minėtą konferenciją, tačiau tai padaryti sutrukdė nenumatytos aplinkybės.

Architektas Audrys Karalius pabrėžė „totalinio kompromiso“ galią dabarties pasaulyje. Jo teigimu, žmonės anksčiau gyveno kelis gyvenimus iš karto, todėl pradėjus gyventi rinkos sąlygomis sovietmečio ir kapitalizmo junginys Lietuvoje pagimdė įvairių vertybinių anomalijų. „Nėra nieko blogo, kad Lietuva eina prie kryžiaus paskutinė, vargana ir be žirgo. Svarbiausia yra žinoti, kur eini“, – sakė A. Karalius.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija