Atnaujintas 2008 rugsėjo 10 d.
Nr. 68
(1661)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Vaitkūniečių sambūrio tikslas – kryžiaus šventinimas

Vytautas BAGDONAS

Į naujojo kryžiaus šventinimo iškilmes
susirinko ne tik visas kaimas,
bet ir daugybė kraštiečių, svečių

Rugpjūčio 16-ąją Svėdasų seniūnijos Vaitkūnų kaime į bendrus renginius susibūrė vietiniai gyventojai, gimtinės nepamirštantys tėviškėnai, vienaip ar kitaip su Vaitkūnais ir vaitkūniečiais susiję žmonės – vyko antrasis vaitkūniečių suvažiavimas.

Svėdasų Šv. arkangelo Mykolo parapijos bažnyčioje šv. Mišias už mirusius ir gyvuosius vaitkūniečius aukojo parapijos klebonas kun. Vydas Juškėnas. Po šv. Mišių šventiškai nusiteikę vaitkūniečiai dar aplankė lietuvių literatūros klasiko, kanauninko Juozo Tumo-Vaižganto gimtuosius Malaišius ir Kunigiškių kaime veikiantį Svėdasų krašto muziejų.


Vaižganto vardas gatvėse, mokyklose, muziejuose...

Vytautas BAGDONAS

Daugiau nei dviejų dešimčių Lietuvos miestų ir miestelių gatvės pavadintos lietuvių literatūros klasiko, visuomenės veikėjo, tautos patrioto, didžiojo švietėjo ir lietuvybės puoselėtojo kanauninko Juozo Tumo-Vaižganto vardu. Vaižganto (arba Juozo Tumo-Vaižganto) gatves galime rasti Vilniuje, Kaune Alytuje, Panevėžyje, Mažeikiuose, Utenoje, Tauragėje, Anykščiuose, Rokiškyje, Raseiniuose, Radviliškyje, Plungėje, Ukmergėje, Skuode, Sidabrave (Radviliškio r.), Kuliuose (Plungės r.) ir kitose šalies vietovėse. Anykščių krašte Vaižganto gatvės yra ne tik rajono centre, bet ir Svėdasų, Kavarsko, Debeikių miesteliuose. Svėdasuose jo vardu pavadinta pagrindinė gatvė (jos ilgis net pusantro kilometro) susijungia su respublikinės reikšmės kelio Anykščiai-Rokiškis atkarpa. Šios gatvės pradžioje, netoli Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios, stovi įspūdingas skulptoriaus Bernardo Bučo sukurtas Vaižganto paminklas (architektas F.Vizbaras), o jos gale – Juozo Tumo-Vaižganto gimnazija.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija