Atnaujintas 2008 rugsėjo 10 d.
Nr. 68
(1661)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Vaitkūniečių sambūrio tikslas – kryžiaus šventinimas

Vytautas BAGDONAS

Į naujojo kryžiaus šventinimo iškilmes
susirinko ne tik visas kaimas,
bet ir daugybė kraštiečių, svečių

Iš Dusetų atvykusi Stasė Banienė
ir renginio vedėjai
Zita Berkevičienė ir Vidas Balaišis

Anykščių rajono vicemeras Donatas
Krikštaponis (kairėje) įteikia padėką
kryžiaus statymo organizatoriui
Ričardui Berkevičiui

Rugpjūčio 16-ąją Svėdasų seniūnijos Vaitkūnų kaime į bendrus renginius susibūrė vietiniai gyventojai, gimtinės nepamirštantys tėviškėnai, vienaip ar kitaip su Vaitkūnais ir vaitkūniečiais susiję žmonės – vyko antrasis vaitkūniečių suvažiavimas.

Svėdasų Šv. arkangelo Mykolo parapijos bažnyčioje šv. Mišias už mirusius ir gyvuosius vaitkūniečius aukojo parapijos klebonas kun. Vydas Juškėnas. Po šv. Mišių šventiškai nusiteikę vaitkūniečiai dar aplankė lietuvių literatūros klasiko, kanauninko Juozo Tumo-Vaižganto gimtuosius Malaišius ir Kunigiškių kaime veikiantį Svėdasų krašto muziejų.

Vaitkūnuose vyko už suaukotus pinigus naujai pastatyto kryžiaus šventinimas. Kalbant apie naująjį Vaitkūnų simbolį – kryžių, vertėtų prisiminti ir kai kuriuos faktus iš praeities. Sodžiaus senbuviai dar gerai pamena netoli fermų stovėjusį apie 1865 metais statytą kryžių su nežinomo meistro sukurtomis nukryžiuotojo ir dviejų šventųjų skulptūromis. Pergyvenęs karus, pokarių suirutes, buvęs daugelio įvykių liudininku kryžius sutrešo, atgyveno savo amželį. To nuo senatvės sunykusio kryžiaus vietoje buvo nuspręsta pastatyti naują. Naująjį kryžių 1989 m. rugpjūčio 20 dieną pašventino Panevėžio vyskupijos vyskupas Juozas Preikšas. Deja, kryžius nesulaukė net ir 20-ojo jubiliejaus – medis supuvo, todėl teko su juo atsisveikinti.

Garbaus amžiaus sulaukęs vaitkūnietis Feliksas Kutka kartą apie jį užsiminė laiškanešiu dirbančiam Ričardui Berkevičiui. Vaitkūnietis ir ėmėsi iniciatyvos organizuoti naujo kryžiaus statybą, daug dirbo pats ir įjungė prie šio kilnaus darbo kitus, tarp jų ir savo sūnų Taurą, kitus jaunuolius. O kryžių sumeistravo Svėdasuose gyvenantis vaitkūnietis Raimondas Banys, gerai visiems žinomas  auksarankis meistras...

Į kryžiaus šventinimo iškilmes susirinko gausus būrys vaitkūniečių – juk tai jų piniginių aukų, geranoriškumo dėka šis simbolis ir iškilo. Erdvioje aikštėje bendrai maldai susirinko kelios kartos. Kryžių pašventino kun. Vydas Juškėnas. Balsingi sodiečiai sugiedojo keletą šventų giesmių, o Rima Januševičienė, tėviškėn sugrįžusi iš Ukmergės, tarė nuoširdžius sveikinimo žodžius. Sutuoktiniai Rima ir Rimantas Januševičiai kryžiaus statymo ir antrojo Vaitkūniečių suvažiavimo organizatoriams įteikė simbolinį naminės duonos kepalą...

Nuo kryžiaus vaitkūniečiai ir jų svečiai patraukė link kultūros namų, nūnai vadinamų Anykščių kultūros centro Vaitkūnų skyriumi. Pirmiausia visi apžiūrėjo senų fotografijų „Vaitkūnų veidai ir vaizdai senose nuotraukose“ ir įvairių archyvinių dokumentų parodą.

Prisiminimų popietę „Šitą jausmą meile gimtinei vadinam...“ pradėjo eilėraščių posmais vaikai. Svėdasuose gyvenanti vaitkūnietė Onutė Jėckienė padainavo savo sukurtą dainą, skirtą gimtiesiems Vaitkūnams. Vedantieji Zita Berkevičienė ir Vidas Balaišis, pasveikinę susirinkusius vietinius gyventojus, gimtinėn pargrįžusius kraštiečius, svečius, pakvietė pagerbti amžinybėn išėjusių atminimą. Per penketą metų, prabėgusių nuo pirmojo suvažiavimo, mirė šešiolika vaitkūniečių. Renginio organizatoriai gražiai pasveikino ir pagerbė visus tuos, kurie jau peržengė prasmingo aštuoniasdešimtmečio slenkstį. Daug gražių žodžių tėviškei išsakė iš Zarasų rajono Dusetų miestelio pasisvečiuoti į Vaitkūnus sugrįžusi Stasė Banienė, ilgametis Lietuvos žemės ūkio universiteto docentas, technikos mokslų daktaras Gvidas Kazlauskas kvietė jaunimą labiau domėtis gimtojo krašto praeitimi,  o vyresniąją kartą – perteikti jaunuoliams istorinius faktus, prisiminimus, ugdyti patriotizmą. Anykščių rajono vicemeras Donatas Krikštaponis, sveikindamas suvažiavimo dalyvius, pabrėžė: „Jūs esate laimingi, kad puoselėjate tokias gražias tradicijas, turite sumanius organizatorius. Esate laimingi, kad jaučiate trauką gimtinei, turite kur prisiglausti, turite kuo pasididžiuoti...“ Vicemeras įteikė padėkos raštu skryžiaus meistrui Raimondui Baniui ir kryžiaus statymo organizatoriui Ričardui Berkevičiui. Renginyje ne kartą nuskambėjo padėkos žodžiai suvažiavimo sumanytojams ir organizatoriams Zitai Berkevičienei, Mildai Banienei, Aušrinei Daugėlienei, Aldonai Bagdonienei, Vidui Balaišiui ir kitiems.

Vakarop organizatoriai visus pakvietė į vakaronę „Pabūkime šį vakarą visi linksmybės ir džiaugsmo kupini...“ Kai sutemos apgaubė Vaitkūnų laukus, prie kultūros namų suliepsnojo laužas, tad linksmybės, bendravimas tęsėsi dar ilgai.

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija